Дано съм уцелил правилния раздел. Така, сега по същество. Става въпрос за лек автомобил Rover 25 2.0 iTD. Нещо се разхлопа от към предно ляво колело и реших, че е каре, понеже маншона бе скъсан и не го смених веднага. Пристъпих към поставяне на диагнозата. За целта, развих гайката на главината (с камък 32), която от едната страна бе пресована в шпонков канал на оста на карето. Развих болтовете на колелото и вдигнах колата на крик. Свалих колелото. Свалих спирачния апарат с диска и го вързах със свинска опашка за пружината на амортисьора, за да не ми пречи. Взех един голям чух и внимателно избих фланеца с болтовете, които държат джантата, за да имам повече място да маневрирам при свалянето на карето. не ми харесва идеята да вадя целия полувал. На самия фланец е набита половината лагерна черупка - вътрешна. Лагера е съчмен двуредов с полимерни сепаратори (което ме изненада, поради ниските обороти на самия лагер). Та вътрешната черупка на лагера е от две части, едната е на фланеца, другата е в ...незнам как се казва тази част, в която се побира всичко, мисля че е хъб. Външната част е цяла в този хъб (поправете ме ако греша в наименованията). Забравих да спомена, че преди демонтиране на лагера свалих зегерка и гумено метален уплътнителен пръстен. При сваляне на фланеца забелязах, че сепаратора е на парчета, което доведе до сваляне на лагера. Лагера го свалих на части, фътрешни гривни 2 бр, от които едната е на фланеца (тази вечер ще я отделя), два реда съчми, два метално гумени уплътнителни пръстена с металната част на вътре, зегерка и външна черупка на лагера, която остана в хъб-а. Свалих си карето, свалих старата зегерка от полувала, изчистих всичко от старата грес и боклуци, купих лагер на Койьо, поръчах каре с маншон, скоби, гайка и зегерка. Въпроса ми е как аджеба да избия външната част от лагера, останала в този хъб, при положение, че няма остри ръбове, на които да хване скоба за вадене на лагери? Сигурно има нещо, което пропускам. Благодаря Ви предварително.
Лагера със счупен полимерен сепаратор и фланеца.

Фланеца с вътрешната половина на лагера за единия ред съчми.

Счупения лагер с втората половина от вътрешната част за втория ред съчми.

Ей това нещо не знам как се казва, ще съм благодарен ако ми кажете. В отвора лъскавата част е външната черупка на лагера, която искам да сваля, но още нямам идея как. Няма как да го захвана със скоба за лагери.
Лагера със счупен полимерен сепаратор и фланеца.
Фланеца с вътрешната половина на лагера за единия ред съчми.
Счупения лагер с втората половина от вътрешната част за втория ред съчми.
Ей това нещо не знам как се казва, ще съм благодарен ако ми кажете. В отвора лъскавата част е външната черупка на лагера, която искам да сваля, но още нямам идея как. Няма как да го захвана със скоба за лагери.
сега на въпроса, избих вътрешната половинка на черупката от фланеца. Е избих е силно казано, имаше рязане с флекс-а и бой с чука и после със скобата за лагери. Домързя ме да си отида на село и да кача фланеца на струга и да махна черупката по цивилизован начин. Обаче черупката от шенкела не ще да излиза. Няма време да правя дорник, и я дадох на братовчед ми да я занесе в някой сервиз да извадят черупката. Ако не успеят - качвам целия шенкел на струга, ако мога разбира се. Мина ми през акъла да срежа черупката в шенкела с електрожена
Коментар