Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скоростни кутии, изискващи моторно масло

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Скоростни кутии, изискващи моторно масло

Това с моторното масло е интересно. СеФте чувам сериозен производител да слага моторно масло в редуктор.
    Свойствата на двете масла са различни.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

От: ВЪПРОС ОТНОСНО ХЪБОВЕ

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    Това с моторното масло е интересно. СеФте чувам сериозен производител да слага моторно масло в редуктор.
    Свойствата на двете масла са различни.

По въпроса е писано доста във Форума . Ако Ясен не го мързи , да ти даде линк .
    И не - никак не са малко случаите , в които сериозните производители го предписват за скорстни кутии.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
      ...И не - никак не са малко случаите , в които сериозните производители го предписват за скорстни кутии.

Възможно е. Не съм попадал. Интересно ми е каква е целта.

ПП Колко са сериозни? Кои са?
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Възможно е. Не съм попадал. Интересно ми е каква е целта.

ПП Колко са сериозни? Кои са?
        Сега, ако ти кажат марка ZF значи е като по лодките. Там половината инвентар работи с W30 масло а не с ATF. Това не пречи на масларите да правят същите зулуми като при вас.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

От: Скоростни кутии, изискващи моторно масло

Такаа, преместихме. Темичката беше за Фронтера.

Подобни коли, както и в другата тема написах, има доста. Повечето от тях са компактни предно-задвижвани европейски (главно френски) с напречен двигател от края на 80-те години. Лада Самара, чиито скорости са преписвани някъде от френско, също е в кюпа. Има даже едни модели на Пежо с общо мазане на двигателя и скоростите.

Причината, доколкото аз зная, е главно че наличните по това време трансмисионни масла са силно агресивни към новите сплави, използвани в синхронизаторите. По-късно се появяват подходящите масла и по-късните трансмисии от същия вид вече са оразмерени за тях.

Фронтера малко не се вписва в тая картинка на външен вид, но и тя участва. Не съм сигурен, че по същата причина. Чувал съм само недостоверни обяснения, а не съм виждал скоростите отвътре.

Коментар

Не само.
            Освен компактните европейски, и 10 тонни трактори и камиони също са така, според коснтрукцията. Ще поясня малко ей сега.
            Петте основни вида масла за скоростни кутии са различни и си имат задачите. Съобразяването дали е имало или нямало едно или друго от тях е само в отделни случаи, ако говорим във връзка с питането в заглавието.
            Определящите фактори са фрикционните характеристики на първо място, после вискозитетните качества (като това не включва само параметъра вискозитет), химичната агресивност в някои случаи, и химичната и физическа стабилност.

Действието на изброените е разнопосочно. Добър пример за успокоение на терзанията на непосветените в областта - в скоростните кутии освен добро плъзгане, се иска и добро триене, по-точно плъзгането трябва да е премерено, както и триенето.

Тук във форума има и достоверни обяснения по въпроса, важат за Фронтера, но разбира се при хиляди мнения дневно всеки може да пропусне дори нещо съдържателно.
            Последно редактирано от lodkar; 19-02-13, 09:48. Причина: изпипване и грешки

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
              .... в скоростните кутии освен добро плъзгане, се иска и добро триене, по-точно плъзгането трябва да е премерено, както и триенето......
              Това важи ли за моторите, които ползват това масло? Излиза, че моторното масло има премерено триене. Демек, да се износи мотора на 100 000км. та да си купиш нов...
              Когато маслото на двг и скорости е едно, разбирам, когато са различни масла ми е трудно да схвана.
              По-тъпичките сипват масло за скорости (5 вида), по-гяволите моторно, че е по подходящо.

Не казвам, че няма такава практика. Просто не мога да я схвана.
              Извинете тъпотията ми.
              Вальо. О888 557Ч7Ч
              Silverado 1.3 i

Коментар

Това важи ли за моторите, които ползват това масло? Излиза, че моторното масло има премерено триене. Демек, да се износи мотора на 100 000км. та да си купиш нов...
                Когато маслото на двг и скорости е едно, разбирам, когато са различни масла ми е трудно да схвана.
                По-тъпичките сипват масло за скорости (5 вида), по-гяволите моторно, че е по подходящо.

Не казвам, че няма такава практика. Просто не мога да я схвана.
                Извинете тъпотията ми.
                Глей са.
                Това, колко триене има маслото в мотора и кога ще се износи той са две сложно свързани неща. Примерно ако маслото няма достатъчно вътрешно триене (вискозитет) на някои места маслените клинове ще са прекалено тънки и износването ще е по-бързо. Има и обратни примери. Цяла трета тема е връзката между вискозитет и загуби на мощност от триене.

И не знам кои са тия 5 вида масла за скорости, ама ако нямаш хипоидни предавки с техните си зверски налягания, на повечето трансмисии изискванията конкретно за мазане моторните масла ги покриват. И хем са по-евтини, хем са химически по-кротки, което пък на някои места е важно.

Коментар

Ех, не се сетих, че с тези пет вида ще стане чудене.
                  Единият от петте вида е моторното масло.
                  В двигателя нещата пак не са еднопосочни, но пак грубо казано, поне триене между мазаните датайли не се търси. Там има други неща, изненадите идват от въпросите свързани с охлаждане или с способността му да тече. Защото както се написа по-горе, вискозитетът помага да прави маслен клин. Но пречи на теченето и пръскането.

За петте вида - единият са маслата с много противозадирни добавки - т.н. диференциални. От тях сега се продават GL5. Втори вид са тези с контролирани фрикционни качества, или просто с намалено количество от тези добавки - това е GL4. Близо то тях е АТФ, трети вид, с разклонения към видовете АТФ (говорим за приложение в механични кутии). Четвърти вид е т.н. двигателно масло, но то всъщност е определена група двигателни - някои не стават, и затова са написали кое моторно да се слага. Пети вид са трансмисионните масла с по-други качества от GL4, често се наричат хидравлични от незапознати. Масла за хидростатични (хидрообемни) предавки - или хидромотори. Те са абсолютно различни от хидравличните, но нали ги наливат в "хидравликата" - и грешат с името.
                  Трансмисионните може да се ползват и в хидравлика, и обратното според конструкцията и условията на работа. Иска задълбаване в случая, за да се узнае повече.

Със сигурност мже да се говори още - това си е голям дял от технологията.

Коментар

Слагаш каквото пише да се слага тоя дето го е мислил нещото. Какво, защо, няма голямо значение.
                    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

При автомобилите след като моделът остарее над 5 - 8 години след последното производтсво се случва производителите да спрат поддържането му в системата на обслужване и оригиналните препоръки се сменят с универсални. Понякога са лош компромис. Така на някои хора се налага да следят нещата изкъсо. Така се е родил и хибридът GL4/GL5, който хем осигурява изключително плъзгане (GL5), хем плъзгането е ограничено (GL4) и кутиите с чешитска конструкция (повечето от края на миналия век) включват трудно.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                        Слагаш каквото пише да се слага тоя дето го е мислил нещото. Какво, защо, няма голямо значение.
                        Ти си непоправим идеалист.

Много пъти сме обсъждали, че тоя, дето го е мислил "това нещо", колкото и да е умен, е решавал своите проблеми, а не нашите. И между неговите и нашите проблеми има някои разлики.

Коментар

ZF май става за пример, да... а дали са сериозни не знам, според проучване на Авто Билд, на германците им е #1 за скорости...

Коментар

Добавете Хонда към списъка. Повечето им ръчни скоростни кутии, поне през 90те, си бяха направени за двигателно 10w40.

Другото което трябва да отчетете е че трансмисионното масло примерно 70w90 не е два пъти по гъсто от двигателно 10w40, a е 70w90 по неговите си, трансмисионни вискозитетни норми. Които се мерят при други температури.

Замерено по стандарта на моторните масла, трансмисионно 70w90 масло ще се движи някъде около 20w45 или нещо подобно. До време.
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                              Ех, не се сетих, че с тези пет вида ще стане чудене......
                              Е. Никакво чудене не стана. Наложи се само да обясняваш малко.
                              А, напъни се още малко, да научиме и ние поне основните разлики а не всеки търговец да ми продава каквото има с приказките "То това е същото."
                              Даже предлагам да се тури сериозна цензура на темата за да остане нещо конкретно, компетентно и синтезирано а не 50 страници спам и 5 компетентни мнения изгубени в локума.
                              Сигурен съм, че Ясен ще помогне.

Давай разказвай. Вярвам, че има още много които ще се радват да научат нещо.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X