Обява

Свий
Няма добавени обяви.

чертеж за скоростна кутия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • чертеж за скоростна кутия

    Здравейте, трябва ми чертеж на двувалова скоростна кутия за курсов проект. По възможност в разрез и размери. И колкото се може по добра резолюция за да си я пречертая по-подробно.
    Благодаря предварително на всички които могат за ми помогнат

  • #2
    От: чертеж за скоростна кутия

    Като види даскала ти ще ти я нарисува.Майтап.Успех,ама разкажи още малко за заданието,за да ти дадат сламка колегите.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

    Коментар


    • #3
      От: чертеж за скоростна кутия

      Ако в момента чуваш ритмичен шум от движещи се части, това е машината за бъзици, която влиза в работен режим и ей сега ще заработи. Само и единствено за теб.

      Коментар


      • #4
        От: чертеж за скоростна кутия

        Проекта е за конструкция на автомобил с 8 места и 200кг багаж. Трябва да е с предно предаване. Купе можем да ползваме от подобен автомобил. Трябва да се сравнят няколко автомобила от подобен клас. На база данните от тях да се намери ориентировачната маса на нащо купе. примерно от 3 подобни автомобила единия е с маса 1300кг и другите 2 са с маса 1350кг. Значи и нашия ще е в този диапазон. Можем примерно да кажим че масата ни ще е от 1300 до 1400кг. Товара го смятаме 8 човека по 80кг=640кг и 200кг багаж.
        Максимално допустима маса 2240кг. Така има един коефицент 1,5 което означава че трябва двигателя да може да тегли 3100кг. От там има сметки и формули за челно съпротивление, после се избира двигател, диференциал се смята и след това се смята първа предавка с колко зъба ще са зъбните колела и диаметрите на първизния и вторичния вал. Съединителя трябва да сметна. Всичко това е лесно като се има предвид че имам всички формули. Проблема ми е че нямам чертеж от където да гледам как да го начертая. Понеже автомобила ми трябва да е с предно предаване ми трябва двувалова скоростна кутия. Като цяло не се различава от триваловата с разликата че няма директна предавка поради изискването за различен брой зъби в двете двойки зъбни колела и да не се получава цикличност. При триваловата 4-та предавка е директна и каквото влиза такова излиза. Двуваловата се прави с предавателно отношение близко до 1.
        Сметките са ми лесната част и чертежа не ми е голям проблем стига да има от къде да го гледам, за това помолих за помощ тука.

        Коментар


        • #5
          От: чертеж за скоростна кутия

          Не искам да ти звуча поучително или критически, но - в това което го учиш няма да прокопсаш без поне мъничко инициативност и технически английски.

          С първото - ще можеш да намериш google image search сайта, с второто - ще се сетиш че "двувалова скоростна кутия" на английски е "two-shaft gearbox", което пък ще ти даде достатъчно резултати (или пък ще ти помогне да отбележиш грешката ми, ако греша).

          Естествено, в един идеален свят, бихме очаквали да можеш да ни нарисуваш сам такава на салфетка в кръчмата между таратора и шопската, преди да дойдат кебапчетата. И темата да е "искате ли да ви начертая схема на двувалова скоростна кутия ?"
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • #6
            От: чертеж за скоростна кутия

            И аз го пробвах това търсене, ама на английски явно означава всякакви предавки. За тях всичко що има предавка вътре е gearbox, поне доколкото виждам от търсенето.
            Иначе е добре да потърсиш ремонтно ръководство за определена кутия или определен автомобил. Има доста подробни. Примерно нещо такова http://www.vaglinks.com/Docs/VW/mt_02t_1.pdfhttp://www.r21club.com/download/r21o...dovka2_ang.pdf http://www.vgkracing.com/pg1%20and%20pg2.pdf http://www.springer.com/cda/content/...446-p174037674
            И с малко фантазия.... Има и други и книжни включително. Там където учиш със сигурност. За старите Вартбург/Трабант, Шкода 105/120, Рено/Дачия, Лада Самара, Москвич 2141/21412, ЗАЗ... Абе соц. антики, с много информация за тях. А от новите има много, има и ремонтни книги за тях. И надлъжни кутии и напречни. Ауди за надлъжни, Фолксваген, PSA, Фиат и какво ли не за напречни. Също така от тези примерните, които ще ползвате за сравнение на купето – Пежо 806/Ситроен Евасион/Фиат Улисе/ Ланчиа Зета(един и същи автомобил), Бусчета на Фолксваген, Рено Еспейс, Крайслер Вояджър, разни японски и др.

            Не е нужно да я копираш изцяло, а само като идея и обща архитектура. После като чертаеш зъбните колела, ще си избереш размери които да подхождат за предавателните числа, които си изчислил и избрал. Ако трябва да навлезем в подробности, има и разни други съображения при проектирането, както и при изчисляване и избиране на окончателните предавки и по конструктивни причини. Като автор на подходяща литература, мога да ти препоръчам например доц.инж. Евгений Петров Морчев, има подходящи книги по въпроса, за да бъдеш на 100% коректен и за да можеш да отговориш на всички евентуални въпроси върху курсовия проект(Щото ако съм изпитващ нЕма да минеш с кутия от Рено 5 на тоя "автобус", който ти е в заданието). Естествено има и други, ама тоя автор го помня, значи е бил от най-добрите според мен.

            Не се връзвай на Goblin за чертежите на салфетка. Там е друго и е лесно(за някои), а и ако не го можеш днес, ще го можеш утре, все пак всеки трябва да започне от някъде и никой не се е родил със знанията.
            Последно редактирано от cecoa1; 06-09-12, 00:18. Причина: допълване
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X