Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пробиване на високовъглеродни стомани

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Пробиване на високовъглеродни стомани

    Брех, брех...
    или o tempora, o mores...
    моето вайкане..

    точно в цитирания период, в ОТМТ "Калинин" в Пловдив, въпросния черен учебник със златни букви си беше точно като Библията..

    малко по-късно - 1985 (+5) същата книга беше със същия статус във ВМЕИ " Ленин" - Машиностроителен факултет..

    Джорджо, явно е имало и при вас вътрешни веяния и политики - като във всеки ВУЗ, уви..

    Коментар


    • #17
      До: Пробиване на високовъглеродни стомани

      Балевски наистина беше повече конюктура, отколкото велик специалист. Има много учебници, по-добри от неговия. И по съдържание, и по изложение. Просто беше масовото издание. Не всяка област и всяко издателство си има своя Капица.

      Коментар


      • #18
        До: Пробиване на високовъглеродни стомани

        Пробивал съм ресорен лист.Препоръчвам кобалтово свредло,бавни до средни обороти и много бориол.В началото и края на пробиването е трудно,в средата е по-лесно.
        Успех !
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

        Коментар


        • #19
          До: Пробиване на високовъглеродни стомани

          Пробиването може да стане с обикновенно свредло за бетон, но заточено като за метал+бавни обороти+течност.
          Иначе продават такива свредла на TITEX, но са доста скъпи и се чака доста за доставката.
          in weld we trust

          0878782224

          Коментар


          • #20
            До: Пробиване на високовъглеродни стомани

            Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Ножовете на гилотината НЕ се правят от 65 Г, това е пружинна стомана. Правят се от инструментални стамани, а те са У и А.
            ...правят се и от 65Г. Всичко зависи от това -какво ще режеш.В определени случаи и цитираните от теб не вършат работа.


            Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            В моя институт, по времето когато учех, "Металознание" на Балевски беше забранена книга...
            Моите уважения към Габровското МЕИ , но когато аз постъпих в Софийското ( през `79-та) ,от Габровското идваха при нас специализанти , за да си правят лабораторните изследвания ... в Габровското нямаха подходящите условия . За металознанието и термообработката имам предвид . . Иначе в текстила - спор няма.

            Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            ВМЕИ-Габрово, 1977-1982 г.
            Не мисля, че учебникът беше тотално сбъркан, а по-скоро заради Димов и историите около авторството на метода за леене с противоналягане...
            Това няма общо с пробиването на ресорна стомана.

            http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=2058
            В тази тема ( на края) съм споменал нещичко. Ако има интерес , на чаша вино може да споделим впечатления .
            Последно редактирано от Vlado_Ts; 28-02-10, 20:13.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

            Коментар


            • #21
              До: Пробиване на високовъглеродни стомани

              Ако ще се обсъжда технологията за пробиване на непробиваеми отвори - отворете нова тема. Въпросът е технологичен, и няма отношение към чалгата стават, или не стават готварските книги за учебници по висша кулинария. Нито към това може ли консервоотварачка да реже стъкло. Еднократно може, да работи като стъклорез не може. Обратното твърдение също е чалга.
              Чалга е и че човекът е РЕШИЛ да прави нещо, без да си мръдне пръста да научи азбуката. Още повече е чалгата в съветите, които вървят на парче, и това вече е мечешка услуга. С какво се гордеете?

              Коментар


              • #22
                До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Ако ще се обсъжда технологията за пробиване на непробиваеми отвори - отворете нова тема. Въпросът е технологичен, и няма отношение към чалгата стават, или не стават готварските книги за учебници по висша кулинария. Нито към това може ли консервоотварачка да реже стъкло. Еднократно може, да работи като стъклорез не може. Обратното твърдение също е чалга.
                Чалга е и че човекът е РЕШИЛ да прави нещо, без да си мръдне пръста да научи азбуката. Още повече е чалгата в съветите, които вървят на парче, и това вече е мечешка услуга. С какво се гордеете?
                На конкретния въпрос в темата : отговорите на колегите от пост №2 - до пост №5 включително са абсолютно верни и конкретни. Чалгата почва ( да ме извиняваш при цялото уважение към теб) от пост №6 , демек : твоя - и надолу....
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                Коментар


                • #23
                  До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                  Прощавай, но тия дни в съседна тема Румен каза за ножовите стомани. В тази казах за дупките, и потвърдих че ресорната и ударната ножови стомани са различни. Химически и термично. Независимо от това, продължи подкрепата за принципиално погрешен избор на несъстоятелно техническо решение.
                  Развий темата за чалгата, ако не ти е трудно.

                  Коментар


                  • #24
                    До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Прощавай, но тия дни в съседна тема Румен каза за ножовите стомани. В тази казах за дупките, и потвърдих че ресорната и ударната ножови стомани са различни. Химически и термично. Независимо от това, продължи подкрепата за принципиално погрешен избор на несъстоятелно техническо решение.
                    Развий темата за чалгата, ако не ти е трудно.
                    Е аз какво има да развивам , нещата са доста напреднали .
                    Има съседна тема и за чалга - културата . Въпрос на вкус .
                    Чалга - науката пък в Бг върви от двайсет години насам и пак е обсъждана надълго и нашироко във Форума.
                    Ако става въпрос специално за темата : Какъв е проблема на колегата да си спретне два ножа от 65Г , закалена до 50 точки по Рокуел , ако ще реже ламарина от ВСт3 сп. ? Преди това Ще си ги пробие с обикновено свердло , с водно охлаждане.
                    Друг е въпроса , че той после обърна въпроса в пробиване на ленти за банциг , ама нейсе .
                    И друго : вярно , че високовъглеродните стомани горят при рязане с лазер , ама нима не горят при рязане с плазма например ? ... или с електрожен ?
                    Знам че имаш предвид изгарянето на легиращите елементи , но си има технология и за едното и за другото ... с последващи обработки , ... ама да не изпадаме в подробности , че ще е скучно за аудиторията.

                    ПС . А понеже аз режа неръждясващи ламарини , ножовете от У-стомана въобще не ме устройват .
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                      Не разбира се, те са склонни към пожар при такава плътност на мощността. При дебелина повече от 3 мм - леко и непринудено. Вакуумна камера няма никой.
                      За веднъж няма проблем. Но когато му дотрябва да нареже много пъти, или листчето се окаже дебело и скочи на ръчката - ножовете ще се нащърбят. Класика в жанра.
                      Човекът ше вложи всичките си сили и време, може и всичките си пари, в нещо, което изглежда добре, но е палиатив. Не очаквай да му дам толкова калпав съвет.
                      Чалга не слушам, камо ли да я пея.

                      Коментар


                      • #26
                        До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                        Когато на човека му дотрябва да реже едросерийно високолегирани стомани , тогава ше му мислиме . Сега става въпрос за 2 ножа с по 5 отвора . Аз от конкретен случай чалга не ща да правя . И без друго не ми е по вкуса.

                        ПС. Впрочем , момчето като му гледам постовете и пуснатите от него теми , буди уважение с интереса си - макар и да подхожда понякога "алхимично" към нещата . Казвам го не защото ми е приятел , а защото не съм го виждал да пише за чалгата ... и за разлика от многобройните му наборчета , за които речника се изчерпва с няколко термина и израза , сред които " чалга" , "далавара" , "трева" и нещо от сорта ...
                        Последно редактирано от Vlado_Ts; 28-02-10, 22:25.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                        Коментар


                        • #27
                          До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                          За това и става дума.
                          Тръгнал е да прави - значи трябва да му се помогне. Само че наистина, не в стила "ау, перфектно, ау, подмокряме се!".
                          Поради което въпроса е "кой има две педи лентова У-7, 6 - 10 мм", не "как да набутаме един младеж в кьорсокака".

                          Коментар


                          • #28
                            До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                            Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            За това и става дума.
                            Тръгнал е да прави - значи трябва да му се помогне. Само че наистина, не в стила "ау, перфектно, ау, подмокряме се!".
                            Поради което въпроса е "кой има две педи лентова У-7, 6 - 10 мм", не "как да набутаме един младеж в кьорсокака".
                            Малеиииииииииииииии за един отвор в парче желязо изписъхте една кофа мастило



                            Кво ли ще е ако започнете да правите лагерна количка


                            ПП. За твърдосплавна бургия не сте ли чували върши чудеса с куравите железа.
                            ТРИКРАКА МАСА НЕ КУЦА:eek:

                            Коментар


                            • #29
                              До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                              И един чалга въпрос - Как се пробива отвор 5мм в плътен материал (35хгса) с дължина 11 метра?
                              in weld we trust

                              0878782224

                              Коментар


                              • #30
                                До: Пробиване на високовъглеродни стомани

                                Първоначално публикуван от i_dragg Преглед на мнение
                                И един чалга въпрос - Как се пробива отвор 5мм в плътен материал (35хгса) с дължина 11 метра?
                                Да се опиташ да пробиеш 11 метра с ф5 си е доста извратено и със сигурност ще ти трябва и извратена машина.
                                ТРИКРАКА МАСА НЕ КУЦА:eek:

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X