Обява

Свий
Няма добавени обяви.

При каква темперетура се топи неръждаемата стомана?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: При каква темперетура се топи нераждаемата стомана?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    От алпака правят чиниите в казармата. Болшинството мивки не са алпака. Моята я лови магнит например.
    Е и на мен ми продаваха на времето меден казан за ракия който го ловеше магнит . Фосфорна киселина и стоманата става червена.Пробвай с флекса без да те види жената.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Да не е шогун или млясмаса?
      Не знам за коя питаш?В банята ми е бетон с плочки,в кухнята е инокс с две корита(тая дето не я лови магнита),отвън на двора е бетон с плочки,във външната баня и тоалетна е фаянс,в ловния ми павилион(бившия гараж)е пак инокс.Аааа сетих се -ваната е ''шогун''.ПП.При зайците има чешма ама корито не съм сложил,колебая се между мрамор и ''млясмаса''.
      ППП.Иначе може да разгледате този линк,белким си познаете мивките.http://www.interceramicbg.com/interc...ategory66.html
      Последно редактирано от mihov_1969; 25-01-12, 19:51. Причина: Справки с чичко Гугъл.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
        Е и на мен ми продаваха на времето меден казан за ракия който го ловеше магнит . Фосфорна киселина и стоманата става червена.Пробвай с флекса без да те види жената.
        Явно зависи от стоманата. По една или друга случайност знам че от фосрофна киселина нищо и няма. На разни неща от неръждавейка, които си поръчвах нарязани на лазер също от фосфорна киселина нищо им няма. Собственоръно пробвано със съвсем чиста фосфорна киселина, купена от магазин за химически реактиви.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не си ги мерете! Няма смисъл! Всички сте прави!
          Алпака е търговско наименование на ефтина неръждясваща стомана, която обаче е с под 13% хром. В нея има мед който замества хрома. В момента не си спомням точния състав на алпаката.
          Всички стомани със съдържание на хром над 13% се водят неръждаеми. В зависимост от процентното съдържание хром, никел, молибден, ванадий, титан, алуминий, мед, и (други такива мръсни думички) се променя и точката на топене на материала, както и физичните и химични свойства - диаграми на Де Лонг и Шефлер.
          Магнит ще я лови, когато в неръждавейката има феритна фаза. При аустенитна структура, какъвто и магнит да сложиш - не я хваща.
          Колкото повече ферит в неръждавейката - толкова по силни магнитни свойства.
          Структурата зависи и от това как е произведена - колко бързо е охладена, дали е нормализирана и т.н. и т.н.
          Неръждавейката се лее основно и май единствено в заводски условия - такъв завод има във Враца - Центромет.
          В домашни условия мисля, че ще ти е невъзможно
          АИГ-Заваряване ООД
          Заваръчни апарати "DEL"
          http://www.aigwelding.com
          0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
            Не си ги мерете! Няма смисъл! Всички сте прави!
            Алпака е търговско наименование на ефтина неръждясваща стомана, която обаче е с под 13% хром. В нея има мед който замества хрома. В момента не си спомням точния състав на алпаката.
            Всички стомани със съдържание на хром над 13% се водят неръждаеми. В зависимост от процентното съдържание хром, никел, молибден, ванадий, титан, алуминий, мед, и (други такива мръсни думички) се променя и точката на топене на материала, както и физичните и химични свойства - диаграми на Де Лонг и Шефлер.
            Магнит ще я лови, когато в неръждавейката има феритна фаза. При аустенитна структура, какъвто и магнит да сложиш - не я хваща.
            Колкото повече ферит в неръждавейката - толкова по силни магнитни свойства.
            Структурата зависи и от това как е произведена - колко бързо е охладена, дали е нормализирана и т.н. и т.н.
            Неръждавейката се лее основно и май единствено в заводски условия - такъв завод има във Враца - Центромет.
            В домашни условия мисля, че ще ти е невъзможно
            Браво ,такъв отговор чаках с което приключва и спама по темата.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Тъкмо започна и айде стига!

Ако искаш черната стомана да добие червен (бакърен) цвят, то я мажеш със син камък (разтвор разбира се).
              С фосфорната киселина ще я накараш да ръждяса, въпреки че фосфорната киселина влиза в състава на повечето преобразуватели на ръжда.
              С Фосфорна киселина можеш да свалиш оцветяването след заваряване от неръждавейка без да причиниш други повреди по нея, почти независимо от това колко време ще престои вътре. процеса обаче е достатъчно бавен и няма голямо приложение.
              Спарки, Съвсем чистата киселина е още по-слабо активна. Сложи и малко вода и ще повишиш активността. Тука трябва да се изкажат химиците колко вода е полезно да се добави ако искаш да стане активна. Аз залагам на 20-тина процента.
              Последно редактирано от aig; 25-01-12, 20:20.
              АИГ-Заваряване ООД
              Заваръчни апарати "DEL"
              http://www.aigwelding.com
              0889 522 036

Коментар

Тъкмо започна и айде стига!

Ако искаш черната стомана да добие червен (бакърен) цвят, то я мажеш със син камък (разтвор разбира се).
                С фосфорната киселина ще я накараш да ръждяса, въпреки че фосфорната киселина влиза в състава на повечето преобразуватели на ръжда.
                С Фосфорна киселина можеш да свалиш оцветяването след заваряване от неръждавейка без да причиниш други повреди по нея, почти независимо от това колко време ще престои вътре. процеса обаче е достатъчно бавен и няма голямо приложение.
                Съвсем емпирично един калайджия се опита да ме къпе с едни бакъри,но го излових и после ми разказа тарикатлъка.Заравяли черната ламарина в конски фъшкии(каквито въпросната етничиска група разполага в изобилие по презумпция....и червена лада за градски воаяжи).Иначе има резон с медния сулфат да стане някаква примитивна галванизация.Обещавам да проверя като почна да пръскам лозите.

Коментар

Поздрави за колегата aig. И двете мнения са точни и компетентни.
                  "Неръждаема" стомана е общо понятие, както и "Жароупорна" и "Киселиноустойчива" стомани. Както е казано по-горе, има критично съдържание на хром(13%), след което нагоре стоманата не корозира(умишлено не казвам не ръждясва) при почти всякакви нормални външни влияния.
                  Защото, ако сложите решетка от стомана с 13% хром и 18% никел(една от най-популярните "неръждавейки") над вана с кипяща азотна или сярна киселина, ще се убедите,
                  че тя също корозира, просто е много по-издържлива. Затова на тези места се ползват решетки от т.н. "Нихард" - чугун, легиран с никел и хром, разбира се не в такива количества. Той издържа като време колкото стоманата, а е в пъти(много пъти) по-евтин от нея.

Да добавя за мивките: произвеждат се по метода дълбоко изтегляне с междинно отгряване на материала. Методът е много стар, може да ви се намира стара цилиндрична месингова кафемелачка отпреди войните. Тя е направена точно така. Мивките се правят(почти всички) от алпака, първо защото е по-евтина, второ - защото се обработва, в смисъл пластична деформация в пъти по-добре от "неръждавейката". Причината е точно в замяната на хрома(елемент, придаващ твърдост), с мед придаваща пластичност на сплавта. Отделно разликата в цената на хрома и медта. Поне преди възхода на електрониката, сега не знам как е.
                  Последно редактирано от Hala; 25-01-12, 20:45.
                  Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                  имат право да гласуват на избори.

Коментар

Страхотно благодаря.Понеже нямам таква литература за това исках да сабера малко информация.
                    А ако се растопи ,възможно ли е да се излее в гипсова форма?

Коментар

Предполагам че под термина Неръждаема стомана имате в предвид най-често използваната 1.4301 ( AISI 304 ; 18/10) температурата на топене е 1371- 1399 градуса по Целзий Разликата е заради допусковото поле на легиращите елементи ( за да се лее е необходимо да си преминал тази температура, но внимателно да не се прегрее)
                      Формова се по най-различни методи, най-лесния е в пръст или в пясъчна форма.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                        .....стомана с 13% хром и 18% никел(една от най-популярните "неръждавейки") ......
                        Тази не е много популярна Много по - популярна е онази , за която вече се спомена : тип 18/8 , което ще рече около 18% Хром и 8% Никел ( като основни легиращи елементи ) .
                        И то популярна от гледна точка на заваряване - липса на студени пукнатини , а при подходящ избор на допълнителен тел и режим на тока - и на горещи такива . Лесно се избягва при нея и междукристалната корозия .
                        Иначе ако става въпрос за изработка на ножове например , там популярни са други марки .

Само едно несъществено допълнение към поста на AIG : немагнитни свойства имат неръждясващите стомани не само от чисто аустенитен клас , но и аустенито- феритните с феритна фаза до 7-8 % . Впрочем , такава е и 18/8 ( с 2 до 4 % ферит ) .
                        Въпросните стомани , подходящи за изработка на ножове пък , обикновено са по-твърди ( не на последно място заради по- високото въглеродно съдържание ) и въпреки че са неръждясващи , магнита си ги лови .

Що се отнася до "формоването" . Може би колегата има предвид леене - естествено , че се лее подобна стомана , но както AIG спомена , акъла не ми го побира как ще я разтопи в домашни условия ?! Трябва да си спретне електродъгова пещ .
                        Съвсем отделен въпрос е пък полученото качество на отливката от гледна точка на остатъчни напрежения и шупли .
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Правилно, колега. Даже в момента им правим една кокила.
                          Без блокажи си за никъде. :D
                          Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Ей, Владо, излови ме! Грешка на ръката, имах предвид 18/10.
                            Посипвам се целия с пепел, само да изчистя камината.
                            Поздрави.
                            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                            имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                              Ей, Владо, излови ме! Грешка на ръката, имах предвид 18/10.
                              Посипвам се целия с пепел, само да изчистя камината.
                              Поздрави.
                              Пали си камината спокойно ! Аз така и предположих ( че става въпрос за неволна грешка де ) , та затова си и направих закачка .

ПС. А понеже сега погледнах подробно темата , гледам че сте намесили и алпака- та .

........Алпака е търговско наименование на ефтина неръждясваща стомана, която обаче е с под 13% хром. В нея има мед който замества хрома. В момента не си спомням точния състав на алпаката.
                              ......
                              ... а аз пък хем по-дърт , хем помня .

Алпака е търговското наименование на една сложна сплав от цветни метали : мед , с 20% цинк и 15% никел , като никеловото съдържание може да варира в определени граници - в зависимост от приложението на сплавите .
                              От алпака са се правили наред с другото и кухненски съдове у нас , още в зората на СоциализЪма , горе-долу докъм 70`те . По-късно постепенно е заменена от неръждясваща стомана ( със съдържание на хром над 13 % ) , но по стар навик е останало наименованието алпака .
                              А това , че някои чинии ги лови магнита а други не , се дължи на магнитните свойства на аустенитните хром- никелови стомани , за което споменах в предния ми пост .
                              Любопитно би ми било ако в днешно време някъде се работи кухненско оборудване от алпака .
                              Последно редактирано от Vlado_Ts; 26-01-12, 14:56.
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                Любопитно би ми било ако в днешно време някъде се работи кухненско оборудване от алпака .
                                Цептер
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X