Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Покритие Raptor или Body 950 за шаси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Покритие Raptor или Body 950 за шаси

    Здравейте колеги,

    от известно време чета форума и успях да открия доста ценна информация, особено за обработката на ръжди.

    Имам Grand Vitara, 2005г, 140кс и реших да махна ръждите от шасито. Колата е внос от Дания и са избили повърхностни ръжди по шасито. В самия джип махнах мокета и има само на 2 места лека ръжда, която премахнах с шкурка, но шасито си иска работа.

    Реших се на цялата процедура, защото имам канал на вилата, а съседът е монтьор и се съгласи да помага. Набавихме и компресор 200 литра.

    Приложих следната процедура:
    1. Старателно изчегъртах ръждата с бормашина, акумулаторен винтоверт или телена четка. Съвет- не купувайте евтини борчера, истината е Бош. Може да са по 6-7лв., но няколко евтини (по1лв.) ми късаха нервите и почти ги развалих. Бошът си знае работата и яде ръждата.
    2. Минахме местата с ръждопреобразувател на Würth.
    3. Взел съм 2-компонентен грунд на Car systems.
    4. За заварките съм взел боди 999.Кухините смятам също да ги запълня с Body 999, дано да не е грешка. Помагайте дали е добра идея.
    5. Смятах като последен слой на минем шасито с Боди 950.

    Сега се появи следният въпрос. В магазина, от който купих материалите, ми препоръчаха покритие Raptop за шасито. Четох различни мнения и някои са го ползвали за шасита, на други хора не им се вижда добре за шаси.

    Затова искам да ви попитам кое е по-удачният вариант- да нанеса Боди 950 като последен слой за шасито или да нанеса покритие Raptor. Разликата в цената не е никакъв фактор- важното е да стане добре.

    Благодаря предварително.

  • #2
    Има таман 2 пресни теми по върпоса, едната моя, другата на колега.

    Както си се засилил хубаво ще я запечаташ и те ще си работи отдолу на спокойствие. Ползват се парафини за тая работа. Всякакви шагрени, асфалти, уплътнители и прочие, под колата нямат място, освен ако не е идеално почистена до метал, а това няма как да се случи.

    Накратко:
    1. Изчекъртване на грубите вуншни ръжди.
    2. Фертан, навсякъде (цялото дъно + кухините).
    3. Измиване на подемник, изсухване
    4. Отвън може да се боядисва, напримр с Ferpox или Brantho-Korrux Nitrofest, без да е дебело. Просто където е чистено до гол метал да не остава голо.
    5. Dinitrol ML, навсякъде (включително кухините)
    6. Dinitrol 1000 в кухините (има аналогично и на Fertan), Dinitrol 4941 отвън.
    7. След първа зима - измиване, и ако някъде си пропуснал (избила е ръжда), махане с телена четка и повтаряне с Dinitrol ML и 4941.


    Като омажеш с жбоди, Raptor, асфалт, полиуретан, след време ще установиш че отвън всичко изглежда перфектно, ама е останало само покритието, а метала под него го няма.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • #3
      Раптор НЕ е добра идея за предпазване от ръжда и корозия, особено на шаси, което не е чисто ново.

      Раптора почти херметизира и изключва възможноста на влагата да избяга, ръжда и корозия си работят под Раптора (полуиретаново покритие) и след година две до три нещата са плачевни.

      За родните Български условия аз мисля, че само нещо много мазно, което лятото ще се "самовулканизира" в жегите има смисъл, особено на стар автомобил.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X