Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно разпознаване на боя

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос относно разпознаване на боя

Здравейте,

Някой има ли представа, как може еднозначно да се разпознае, дали дадена боя, с която е боядисано някакво изделие е епоксидна, полиуретанова или някаква друга - еднокомпонентна?

За да бъда по-конкретен, става въпрос за алуминиево изделие, което на места трябва да се зачисти и след това локално да се ецва и/или грундира с епоксиден гунд, но нямам представа, дали съществуващият грунд също е епоксиден или е някакъв еднокомпонентен или е нещо от рода на цинков хромат или както и там да му е името. На други места искам изцяло да повторя съществуващото покритие (без да го махам), отново с епоксидно такова, но отново не съм сигурен, дали долното също е епоксидно.

Благодаря пердварително!
    There's someone in my head but it's not me...

От: Въпрос относно разпознаване на боя

Незнам какво е изделието,но в повечето случаи алуминия е прахово боядисан.Когато е в цвета на алуминия или едно кахеникаво,се постига по химически път,но непомня как се наричаше.
    Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Благодаря за отговора!

Нарича се елоксиране или анодиране, но в моя случай си е боя. Идеята ми беше, да пробвам с някакъв разтворител, който например разтваря еднокомпонентните бои но не и епоксидните и по този начин да разбера каква е боята. Иначе изделието е лодка, която отвътре е боядисана с един грунд (струва ми се, че е еднокомпонентен), а отвън има доста дебело покритие, което предполаам се състои от няколко слоя епоксиден грунд, а над водолинията е завършена със, според мен, полиуретанов емайл-лак, който дава цвета и визията на лодката. Над водолинията няма забележки, но отдолу има няколко драскотини, получени при последното поставяне върху зимната стойка, които ми се иска да зачистя локално и да грундирам отново, а след това да повторя и цялата лодка под водолинията с поне 2 слоя епоксиден грунд, но все пак не съм сигурен, каква е съществуващата боя. Ето за какво става дума:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Derjuga.jpg
Прегледи:1
Размер:243.0 КБ
ID:5545843

А отвътре има едно единствено място, където покритието е нарушено и е нужно да се демонтира един цял детайл, който да се зачисти (евентуално да му се завари нов фланец), след което да се боядиса, а и отдолу на самия корпус, боята трябва да се изчисти и грундира локално, но както казах, подозирам, че този грунд вътре е еднокомпонентен или нещо от рода на цинков хромат. Ето за какво иде реч:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SAM_3557.JPG
Прегледи:1
Размер:544.6 КБ
ID:5545844
      Последно редактирано от Zeehond; 14-12-13, 07:13.

Коментар

Не разбирам от лодки,но като гледам "морската" серия на Интер тротон,най-вероятно си прав.И там като защитни покрития се предлагат епоксидни грундове,а за украса-полиуретанови бои.
        Ето я стнаничката http://www.sea-line.eu/ru/ ,но неможах да намеря страницата на българския вносител.

Коментар

Колега преди 3г. боядисвах една яхта. Материалите ми ги донесоха от ВИСТА-МАР Бургас .Нищо особено Грунда бе епокси грунд а боята полиуретанова но тази която бе за корпуса отвън

съдържаше някаква химия да не полепват водорасли и други гадини но и тя беше полиуретанова.

Коментар

Благодаря още веднъж за отговорите!

Аз съм на ясно, с каква боя е хубаво сега да боядисам лодката, но не съм на ясно - каква е съществуващата боя. Ако се окаже, че боята отвън е еднокомпонентна, в което се съмнявам, но все пак не е изключено, тогава не мога да нанасям върху нея епоксидна. Просто ми се искаше по някакъв начин да се убедя, че съществуващото покритие е епоксидно.

А тези бои на Sea-line, внасят ли се в България и има ли добри отзиви за тях? Аз се бях ориентирал към бои на Jotun или International, защото се внасят в България но са доста скъпички. Ако не ми харесат цените на българските вносители, мога да си поръчам например оттук:

http://svb.de/de/category/lacke-amp-grundierungen.html

Иначе противообрастващата боя си е нещо съвсем отделно. Тя си се нанася периодично, преди лодката да се пусне на вода и аз поне не знам, да има такива бои на полиуретанова основа. На снимката, която съм прикачил в предния си пост, това е налющената синя боя, която задължитело трябва да се махне, преди да се нанася какъвто и да било грунд. Важното за противообрастващата боя за алуминиевите корпуси е да не съдържа никаква мед или в частност - меден оксид, какъвто се съдържа в 90% от тези т.нар. антифаулинг-бои.

Коментар

Мисля,че ги гледах в "Борса,автобоя и консумативи".Авторепаратурната гама на Тротон я има в доста магазини,но чичко Гугъл не казва кой е вносителя.
              Ако те притеснява долната боя дали ще се "надигне" от епоскито,направи проба,на някаква малка площ.

Коментар

Аз, че ще пробвам първо на един малък участък, това е ясно, но проблемът е, че идея си нямам, как точно се очаква да реагира еднокомпонентната боя, след като върху нея се нанесе епокси. Ако веднага се "надигне", тогава - ОК, ама да не се окаже, че на пръв поглед всичко ще изглежда наред, но след време ще започне да се лющи навсякъде. Така или иначе, ще чакам до пролетта, когато времето се затопли, защото лодката е отвън и при сегашните температури епоксидната боя въобще няма да втвърди. Сега мога да пробвам примерно с ацетон, дали съществъващата боя се разтваря и, ако не се разтвори, бих могъл да продължа да вярвам, че е епоксидна.

А тази отвътре, идея си нямам каква е. Ако е цинков хромат, може би е най-добре и аз да използвам цинков хромат, но той е адски отровен и май вече в много страни въобще не се продава. Доколкото знам, в Щатите го има или поне съм го срещал в разни щатски сайтове, но ми се струва тъпо да си поръчвам една кутия боя от Щатите. Ще проуча за други еднокомпонентни грундове, които се предполага, че имат добра адхезия към алуминий.

Коментар

Първоначално публикуван от Zeehond Преглед на мнение
                  А тези бои на Sea-line, внасят ли се в България и има ли добри отзиви за тях? Аз се бях ориентирал към бои на Jotun или International, защото се внасят в България но са доста скъпички...
                  В България има представители и на Хемпел и Уилкенс-Нипон...
                  Всичките - специализирани за индустриално и морско боядисване..
                  Но цените са си западни - въпреки, че навярно ще се отличават от Интернационал (само по цена, но не и по качество), порядъка пак ще е висок ..
                  Относно определяне боята - сервизния инженер по боите в офиса може да помогне, но в момента е по корабите...
                  Лошото е, че големите производители често имат прекалено големи разфасовки, неподходящи за яхтинга (например 16+4кг епоксидка)...
                  Внимавай с това, което вземаш, защото сме имали случаи, в които мажат кораба с основата - 16кг, а втвърдителия 4кг си го вземат вкъщи 'да си боядисват тарабите' или да го продадат И после се чудят защо боята не съхнела...
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Благодаря за инфото!

Аз като гледам в интернет, цените на Hempel не се различават от тези на International, а тези другите въобще не съм ги чувал, но това не означава, че не бих си купил от тях. Тези представителства във Варна ли са и имат ли магазин?

В един момент може да се окаже, че ще ми излезе по-евтино да си купя 16+4кг. корабна боя, отколкото 6-7кг. яхтена, колкото всъщност ми трябва на мен, за да покрия с около 2 ръце подводната част. Самата дума "яхтена", качва с поне 50% цената нагоре, а и по-малките разфасовки я оскъпяват с още 50%.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X