Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ръждясали болтове и гайки, възобновяване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ръждясали болтове и гайки, възобновяване

Спарки, да не откри рецепта за нова алкохолна напитка
    Комплект ръждясали спици ги дадох за поцинковане. Нипелите им се въртяха доста трудно преди това, но след като си ги взех, вече всичките бяха като нови и се навиваха като такива.
    А болтовете в магазините, както и магазините трябва да се подбират внимателно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
      Спарки, да не откри рецепта за нова алкохолна напитка
      Казвам само какво съм чел на листа за безопасност. Затова се и почудих какво толкова му е вредното.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Един от българските е (орто)форфорна киселина...
        Не само "един от българските", всички ръждопреобразуватели са в основата си - фосфорна киселина, останалото за разни добавки.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Не само "един от българските", всички ръждопреобразуватели са в основата си - фосфорна киселина, останалото за разни добавки.
          Еми не са всички. Виждал съм поне 2 чишита, които не са на тая основа. До колкото помня в тоя на Вюрт също няма фосфорна киселина.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е как тогава "ръждопреобразуват"? Значи не са ръждопреобразуватели (това явно е фолклорно понятие по отношение на тях) а препарати със съвсем друго действие.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

За Вюртовия преобразовател си спомням, че имаше някакви бактерии ръждояди, които вършат работата..

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Е как тогава "ръждопреобразуват"? Значи не са ръждопреобразуватели (това явно е фолклорно понятие по отношение на тях) а препарати със съвсем друго действие.
                Не съм химик. Не знам.

Коментар

Да вметна и аз нещо по темата.

Относно ръждопреобразуването доста сте пописали, та няма да се включвам, но ще споделя моя опит в превантивните мерки.

Много лесен и удобен начин за предпазване от ръждясване, а съответно и клеясване, е използването на медни, алуминиеви или цинкови спрейове които са специално за тази цел, и според мястото където е болта/гайката се подбира точния, и приключват секви драми при последващ демонтаж.

P.S. Някои фирми предлагат препаратите и във вид на гел, и във флакон който прилича на червило, което намалява фирата при намазването.
                  Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 25-06-12, 13:41. Причина: леко доуточняване
                  ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Не знам какво толкова ви плаши във "възстановяването" на оригиналните болтове и бурми. Единственото важно нещо в случая е да се попадне на читаво поцинковане. Отделен е въпроса че не във всяко населено място има подобна услуга. Самото поцинковане е евтино. Лично аз държа болтовете и др. бръмбъзлъци в мотоциклетите ми да са доколкото е възможно оригиналните. Въпрос на предпочитание. Темата не е за търсене на алтернатива, а доколкото разбирам- какво да се направи с оригиналните бурми, за да не ръждясват за известен период Дал съм пример от моята практика. В темата за реставрирането на единия от мотоциклетите ми /в ретро раздела/ съм снимал и ръждясали, също и почистени и поцинковани. Японските болтове ръждясват наистина неузнаваемо, но на жапонското ми моторче всички болтове минаха през същата процедура и станаха като нови. Това е, въпрос на предпочитание.
                    Gnome Rhone AX2 800 1938
                    Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                    Husqvarna Te 510 1989
                    Argvmentvm ad novitatem

Коментар

По съветите на Ninja_1, gnomerhone и Hala ( Благодаря ви) се захванах с механичното почистване.
                      Ами става. Трудоемко е, отнема доста време но си струва.

Първо киснат в смивка, само тези които имат някаква боя (аз ползвам Терминатор)

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P7016949.jpg
Прегледи:1
Размер:382.5 КБ
ID:5387827

Име:P7016950.jpg
Размер:363.5 КБ
ID:5387828

После започнах с този инструмент, но той е по-подходящ за почистване на резбите. За големите участъци използвах друг.

Име:P7016956.jpg
Размер:281.8 КБ
ID:5387829

Име:P7016958.jpg
Размер:365.8 КБ
ID:5387830

Ето с това наистина се работи добре.

Име:P7016971.jpg
Размер:288.8 КБ
ID:5387831

Име:P7016970.jpg
Размер:330.2 КБ
ID:5387832

Име:P7016974.jpg
Размер:288.3 КБ
ID:5387833

Име:P7016976.jpg
Размер:341.8 КБ
ID:5387834

Следва поцинковане. Студено.

П.П.
                      Темата е за "Възстановяване на стари болтове, гайки и т.н."
                      Всяко мнение в духа на "изхвърли ги" ще изчезва ...
                      Който няма какво да каже по темата, нека не го казва тук.
                      ______2
                      Е = MZ

Коментар

Добре се станали и добре си направил, че не си ги хвърлил. Да ти кажа, между другото, че по моргите продават такива болтове и гайки от коли - смес(не са ръждясали) на цена
                        20 лв. килограм(!!!). Затова не се хвърлят току-така. Сега един цинк и са нови. Обърни внимание и на съвета на колегата за медните спрейове. Не съм ползвал, обаче много ги хвалят.
                        Аз се включвам за друго. На четвъртата снимка виждам полиршайба, която ми прилича да е от скочбрайт(тая кафявата). У нашия див квартал не се продава таквоз,(продават само пластинчати от шкурка, при това по 5,50 лв. едната) а на мен ми трябва. Та кажи откъде си я купил. Това е много ценно и полезно нещо.
                        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                          На четвъртата снимка виждам полиршайба, която ми прилича да е от скочбрайт(тая кафявата). У нашия див квартал не се продава таквоз,(продават само пластинчати от шкурка, при това по 5,50 лв. едната) а на мен ми трябва. Та кажи откъде си я купил. Това е много ценно и полезно нещо.
                          Наистина е ценно и полезно, но е повече от 5,50. Не си спомням точно колко.
                          Има при rumbata В магазина срещу Централна гара.
                          ______2
                          Е = MZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X