Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фоерверки в подземните етажи :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фоерверки в подземните етажи :)

Заравейте ,
    Пак проблем за начинаещия .
    С моя късмет попадам на едни заготовки , който в последствие се оказва че са трудни за работа.
    Явно по твърди или закалени. Какви тънкости има при струговането им?
    Струга е самоделка и това още затруднява положението, но трябва да се оправя някак
    Ето хвърчат едни искри, пробвах и с фабрични пластини и различни ножове, но положението е същото?
    Не дава да го пипнеш и - бенгалски огън

Е, намали оборотите де

Коментар

Сваляй оборотите. 50-60 оборота мисля,че ще вършат работа,ако не-сваляш още.
      Паджерото ме е изпреварил.
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• Emilppp
        Emilppp коментира
        Редактиране на коментар
        50-60 оборота за струговане?!?!?

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Принципно материала сам си казва какви обороти иска. Отдавна не съм стъргал лагери и съм забравил,но нещо такова ми се върти в главата.

Оборотите са много, както казааха колегите, скоростта на подаване на ножа също.
      Ако е много закален детайла, на самоделен струг трудно ще се спасиш от искрите.
      В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

Ясно Значи всеобщо мнение е че трябват по ниски обороти.
        Ще пробвам още по ниски. То не е закалено като лагер, но пак е твърдо.
        Пък аз съм останал с впечатление че трябват по високи обороти.... не знам от къде ми е влязло в главата
        Благодаря за сега !

Коментар

Вероятно си чел нещо за керамични пластини. Те работят на по-високи обороти, с много малко подаване и НИКАКВИ ВИБРАЦИИ.

А какво е желязото което обработваш. Играл съм си с разни закалени железарии и никога не съм получавал такъв огнен резултат.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Колкото и да свалиш оборотите, когато е закалена заготовката, няма да стане.Металообработващ цех едно време, имаше пещ за загряване, и откаляване преди работа.Там има някакви тънкости също.Не съм се интересувал от подробности.Работил съм две летни ваканции като стругар, ама бях 15-16- годишен

Коментар

Айде сега,нямало да стане.😉 Едно време правехме канали за зегерки на лагерите,защото фабричен такъв струваше в пъти повече от безканалния си аналог. Последно за Нивата правих канал за зегерка на лагер. Просто имах правилния размер и не ми се занимаваше да търся лагер с канал. Дали е целесъобразно да изработваш детайл от такава заготовка е друг въпрос.
              Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                То ги нямаше по магазините . Обикновено имах в шкафа остъргани които си чакаха клиента .

Можеш да пробваш да откалиш заготовката преди работа например със загряване с газова горелка.Когато изстине, може да я работиш.Но колко дълго, и на каква температура трябва-не знам...Или във фурната, за 50 минути, на 250 градуса

Коментар

Ако това, което стържеш е само "материал" виж в справочник как се отвъща, за да стане обработваемо.

Коментар

Благодаря за идеите,
                  Това за откаляването , ми беше първата идея, но с оглед че нямам подходяща горелка, по-голяма, се отказах за сега. А и не знам с газова дали ще мога да го загрея до тази темп.
                  До колкото съм чел и по спомени от у-ще, ще трябва поне до 800-900 'С .
                  Така че варианта с фурната няма да стане , с нея мога само да отвърна малко закалката .
                  Иначе това е 'мар'тиял' и тепърва ще го стържа, не е с крайни размери.
                  Пробвах с по малки обороти , но самоделката си казва думата и почват едни вибрации , малко е по добре от към искрите ,ама пак иска си откаляваане

Коментар

• stefsab
                    stefsab коментира
                    Редактиране на коментар
                    Сложи го на газов котлон върху пламъка.

И в крайна сметка с друг материал може да е по-лесно, ако не ти трябва определена твърдост ?

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Намери около теб някой колега с истински струг който знае какво прави да ти ги остърже за половин час и не се занимавай с глупости .

• amdatlon
                    amdatlon коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ами , точно заради такива хора на близо които "знаят какво правят" тръгнах да си правя струг .
                    Досега 7-8 пъти ми се е налагало да ползвам услуги на стругари фрезисти ( стари кучета... ) , и всичко което става все е било с някакви неточности, все нещо трябва да донагаждам после.
                    Абсолютно начинещ съм , но щом и с моя малък опит намирам грешки .... положението не е добре .
                    Като отдавам причината за това на нехайство , недоглеждане, самоувереност..... поне в 90 % от случаите.
                    Само преди 2-3 седмици попаднах на едни момчета които се занимават с шлайф на глави, млади момчета , и те настина си свършиха работата отлично. Трябваше ми да ми шлайфат едни повърхности . За тях само добро мога да кажа

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X