Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обработка на бронз

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Обработка на бронз

До сега не съм работил с бронз, но се налага да правя една гайка от бронз, на "стругчето".
    Има ли някакви тънкости които не знам, защото много тегаво се обработва този материял.
    Най вече става дума за пробиването му, на струга. Опитвам да правя отвор ф14 , с бургия.
    Първо почнах от ф5, ф8, ф 10, много зор работата, постоянно затяга бургията в метала.
    Загрява се много бронза, охлаждам но малък ефект. 4-5 часа се мъчих , как ли не, и накрая свалих втулката и я мъчих с ръчната бормашина. Там същата работа.
    Не знам какъв точно е бронза , но е бронз.
    Какъв е пиниза ?

Стругчето е в кавички,ама освен кавичките какво е? Температурата при пробиване на бронз няма как да я избегнеш затова за охлаждане ползвай масло .

Коментар

Бронза се точи на мазни стружки или хвърчи като иглички? Като за начало,свредлото трябва да е току що заточено!
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Като за начало най-вече трябва да вдигне оборотите. Като изключим хвърчащите стружки, бронз се работи изключително приятно. Гайка от бронз М14 (или колкото там) се работи на над 1000 оборота, пробиването включително. Идеятя е да няма време да се маже.

От наличната информация, толкоз. Ако искаш повече информация, ще трябва и ти да дадеш повече.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря за насоките,
          стругчето е малко от габарита на тос-овете, 70 кг
          Стружките са мазни дълги, охлаждах с масло , с вода ....
          Пробвах и на ниски обороти, и на по високи на около 800.
          Ама май трябва да пробвам другия път над 1000 да видя как ще е.
          Даже прежалих една бургия и стеблото след върха ги изтъних на шмиргела за да не затяга в отвора

Криво ляво го пробих с дрелката, после с ножа си разширих отвора.
          И с метчика доста зор видях след това , тя е дълга 30-40 мм. наложи се с гайковерта да въртя метчика, иначе превърта гайката в челюстите

Преди съм работил с месинг , там съвсем добре се работеше.

М/у друото гайката е за винт за подаване , като на супорт. м16 с обикновена резба 2 мм стъпка и стандартна шпилка. Кофти ли ще е ако гайката е от месинг а не от бронз? По бързо ли ще се износи ?

Коментар

• дядо владо
            дядо владо коментира
            Редактиране на коментар
            Моето е малко по-голямо, и ако си от или около Сф-то ела пък да видим .........

• amdatlon
            amdatlon коментира
            Редактиране на коментар
            Далечко съм. Благодаря за поканата

Или борнз или пластмаса. Месинга е за друго и ще свърши за норматив.

Нещо много не е така. Бронз и мазни стружки значи обороти МНОГО под нужниоте или изключително калпаво наострени инструменти. Или луфтове в машината.

70 кила е смешка. На мен дъската на супорта ми режи повече (C11MT). Може просто детайла да му е голям. Това с превъртането в универсала също не ми го побира ума. Нещо мноиго не е така.

...а може и въпросния "бронз" да е някаква сплав дето хич не е за това. Пак - бронз и дълги мазни стружки аз и да искам не мога да докарам - или започва тотално да се маже и да троши инструмент, или започва да сваля нормални за бронз и месинг дребни стрружки.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бронза е сплав от мед и калай, но често има още примеси в малки количества за специфични свойства.
            За гайка - може би ти трябва фосфорен бронз. Но той се реже като са ти казали колегите.

Коментар

Офф , нещо си изтрих дългия пост без да искам....

Но ще напиша пак :

настина може и оборотите да са били ниски 800, но като се замисля по вероятно е да съм попаднал на кофти сплав на бронза,, взех го от една скрап. Кой знае за какво е била , прът шестостен, 26 мм.
              Универсала е 100 мм , но май не е проблема в машината, а в мат'ряла )
              Щом като с дрелката която носи твоето име "Спарки" 1100 W, се държи по същия начин. А тази бормашина си е яка, ако затегне внезапно и ако не внимаваш може да ти счупи ръката

За резбата , я стегнах в един универсал 160 , като забравиг да спомена че гайката е кръгла, а не шестостен от вън , и ако не беше китайския гайковерт, щяха да ми отмалеят ръцете да въртя , едвам едвам.

https://www.youtube.com/watch?v=DbzKxdh9SDM
              Последно редактирано от amdatlon; 29-10-24, 21:00.

Коментар

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Това е най сигурния начин да счупиш метчика . Въртока се държи на ръка за да усещаш какво става и какво е усилието . Една от причините германците до ден днешен за ръчно нарязване на резби да дават само комплекти от три метчика е точно тази .
                Последно редактирано от sek.1; 30-10-24, 08:58.

• amdatlon
                amdatlon коментира
                Редактиране на коментар
                Така е съгласен съм с теб , но нямах друг вариант за момента.

• amdatlon
                amdatlon коментира
                Редактиране на коментар
                Е хех е чак неръждавейка не е

Тоя метчик изглежда по-вехт от струга. Както и по-горе писах,бронза си иска остри режещи инструменти.
              Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Или борнз или пластмаса. Месинга е за друго и ще свърши за норматив.

Нещо много не е така. Бронз и мазни стружки значи обороти МНОГО под нужниоте или изключително калпаво наострени инструменти. Или луфтове в машината.

70 кила е смешка. На мен дъската на супорта ми режи повече (C11MT). Може просто детайла да му е голям. Това с превъртането в универсала също не ми го побира ума. Нещо мноиго не е така.

...а може и въпросния "бронз" да е някаква сплав дето хич не е за това. Пак - бронз и дълги мазни стружки аз и да искам не мога да докарам - или започва тотално да се маже и да троши инструмент, или започва да сваля нормални за бронз и месинг дребни стрружки.
                Спарки беше преди повече от 10 години . Един приятел го набутаха да си купи един сервизен винтов подемник със заминали гайки . Гайките в сервиза струват повече от крика . Бронзовата е 580 лева а полиамидната осигурителна 220 лева това смятай по две . От чист бронз гайката излиза от парче Ф 100 х 100 мм . За негов лош късмет това става в първите дни на Август и горе в базата всички без мен и Венци бяха отпуска поне до 15 септември . За едната гайка имах изостанало парче ама за другата като склада ми е затворен единствения вариант беше АС . Носи ми човека парчето качвам го аз с идеята че за няколко часа ще му опукам гайката като другата само че тоя дето ми го донесе няма пипане . По някое време минава нашия леяр и с усмивка ми казва е сега разбра защо не лея бронз . Бронза има много сложна схема на темпериране в зависимост от химическия състав а с валцувания е още по сложно . АС основно внасяше тогава материали от Украйна а там след разпада на СССР със спазването на технологиите стана малко като при нас силно пожелателно . Тая пролет колегата дето му правих гайките ми се обажда че са се износили а се оказа че останал с по един ремък отгоре и като качи по тежка кола ремъците буксуват . За малко залудо да си разглоби подемника . Сега гайките ги правим от бронз Ф 60 мм останал от гадния социализъм в стоманен кобур . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_939906.jpg
Прегледи:224
Размер:88.8 КБ
ID:6977874 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_939905.jpg
Прегледи:221
Размер:84.1 КБ
ID:6977875
                Последно редактирано от sek.1; 30-10-24, 05:41.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от amdatlon Преглед на мнение
                  Офф , нещо си изтрих дългия пост без да искам...
                  Да правиш резба с ударен гайковерт не е най-мъдрото решение...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Здравейте,гледах във форим сте изпращали инфо на колега за фу 320 , която е по големия брат на фу 250 ...имам проблем със токовете по нея т.е почти всичко е откачено и ако може да ми изпратите някакво инфо много ще съм Ви благодарен..Линка във форума е изтекъл ..

Коментар

Метчика наистина е архаичен но е от стария ма'трял и е корав .
                      Минах го с 1 и 2 номер .
                      Но за момента гайковерта ми беше единственото решение , все пак е слабичък да го счупи

Коментар

Първоначално публикуван от Momchil1234 Преглед на мнение
                        Здравейте,гледах във форим сте изпращали инфо на колега за фу 320 , която е по големия брат на фу 250 ...имам проблем със токовете по нея т.е почти всичко е откачено и ако може да ми изпратите някакво инфо много ще съм Ви благодарен..Линка във форума е изтекъл ..
                        Колега като искате нещо бъдете така добри да оставите координати за връзка . И най добро желание да имам освен с пощенски гълъб няма как да ви пратя паспорта на машината
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X