Обява

Свий
Няма добавени обяви.

How is it made?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• How is it made?

Има такава поредица в Дискавъри. Извънредно ми е интересно да гледам как се правят топки за голф, наколенки и ръкавици за хокей, пружини, еклери...тенекиените кутии за бира и Кока Кола - едно от най-съвършените в технологично отношение изделие.

Как се правят ципове, микрочипове, -се чистят риба и пилета без докосване от човешка ръка, как е изобретен сладоледът и майонезата...

За хората с гаражи повечето методи от "Как се прави" не са приложими, понеже става въпрос за суперсерийни изделия. Но като се знае принципът, може да се навие пружина на опън, или натиск. А това са различни техники.

Да не пренебрегваме "How it's made". А също темите "Gadgets" - заврънгалки, джунджурии.

До: How is it made?

Да не забравяме и един чудесен сайт HowStuffWorks (как работят нещата), откъдето нагледно можем да видим кое-как работи.

Ето например за ръчните скорости: http://auto.howstuffworks.com/transmission.htm

@Симеон: ако не съм разбрал правилно целта/идеята на поста/темата ти, моля изтрий това мнение без притеснение.

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
      Да не забравяме и един чудесен сайт HowStuffWorks (как работят нещата), откъдето нагледно можем да видим кое-как работи.

Ето например за ръчните скорости: http://auto.howstuffworks.com/transmission.htm

@Симеон: ако не съм разбрал правилно целта/идеята на поста/темата ти, моля изтрий това мнение без притеснение.
      Аз нямам "изтривалка", пък и линковете са чудесни. Със сина ми разглобихме веднъж скоростна кутия на Фиат "Уно" система FIRE (Full Integrated Robotised Engine), което ще рече, че не го е пипала човешка ръка целия блок мотор-скоростна кутия. Добре че имахме добро ръководство и набор от пинцети...

Коментар

Не искам да съсипвам темата, затова я прехвърлете направо в новия раздел ТНТМ. А то попитай на улицата как хвърчат самолетите, и 95% от отговорите ще те вкарат в запой. От ужас.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          А то попитай на улицата как хвърчат самолетите, и 95% от отговорите ще те вкарат в запой. От ужас.
          Това е относително. Защото мога да попитам даже и "учени" хора какво точно е токът и пак ще е забавно. Мисълта ми е, че има доста на пръв поглед прости неща, които не знаем как работят всъщност.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Остави това. Аз не знам как става закаляването на железните сплави, защото ние изобщо знаем малко за квантовия свят. А фризьорката не знае как работи боята за коса, не защото знае малко за нанотехнологиите. Макар че това е най-старата нанотехнология, която човечеството използва, за която се сещам. Макар че пещерните рисунки са по-стара, всъщност. Извинявам се. Просто в последно време се използва рядко.
            А за профила на Жуковски се получава диплома от гимназията. Което не пречи на днешните авиопътници, с дипломи от всякакви медресета, да смятат че крилата са щото така, или щото е красиво. Според пола.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              Това е относително. Защото мога да попитам даже и "учени" хора какво точно е токът и пак ще е забавно. Мисълта ми е, че има доста на пръв поглед прости неща, които не знаем как работят всъщност.
              Хе,

Студентка с току що получена 6-ца на изпита по електротехника
              Изпитващия грейнал от щастие :
              Браво колежке , браво, ако нещо все пак искате да попитате , кажете

Амии всичко ми е ясно , ама само кажете ,как тъй са пробити каналчетата че тока да тече , и по дебели кабели срязах у дома ама не се вижда от къде минава
              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
              Суперспам - спама на суперите

Коментар

И друг път съм изказвал възмущение от "кадърността" и незнаенето на младите български "инжинери", но върхът беше, когато един такъв веднъж ме попита за какво служело опашното витло на въртолета

Относно предаванията по Дискавъри-и те са поредната чалга(позволявам си да ползвам речника на Стефан, щот ми харесва).
                Винаги когато съм ги гледал, съм оставал неудовлетворен от показаното, и обяснението. Просто претупват обяснението на процеса, показвайки само най-зрелищното, а същината, тънките моменти само се споменават. А за превода направо нямам думи.
                Преса, вместо абкант; невидими, вместо рентегонови лъчи, и още много за които в момента не се сещам, но ме дразнят като гледам.
                Явно преводача няма и хабер от техника...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  ...А за превода направо нямам думи.
                  Преса, вместо абкант; невидими, вместо рентегонови лъчи, и още много за които в момента не се сещам, но ме дразнят като гледам.
                  Явно преводача няма и хабер от техника...
                  Английска филология. за термините ползват речници и гугъл
                  Така се правят в момента и учебници за гимназията... преводни
                  и да, нямат консултанти, които да имат понятие от материята... щото скъпо. Понякога, ако запецнат сериозно някъде, ползват "обади се на приятел" ....
                  затова и знам как става ...
                  - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                  - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Кажи му, че е прерисувано от кучетата. Те си въртят опашките като се радват. И въртолетите така. А ако ти досажда за фенестроните, му кажи че тия се правят на пчелички. После трябва да спре, понеже всеки знае че Ка са копирани от габровските котки, и няма как да имат опашки.
                    Навремето познавах някакви преводачи, за пари. Значи - професионалисти. Спряхме да се познаваме, след като попитах защо освен първото значение на думата в речника, тяхната гилдия не умее да използва нищо друго. И какво става с азбучната за тях, поне някаква, енциклопедична култура.

Коментар

Кажи му, че е прерисувано от кучетата.
                      По-скоро от котките
                      И там е за равновесие
                      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        По-скоро от котките
                        И там е за равновесие
                        летящи катерици ... според мен
                        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Е как от котките, като те нямат опашки? Нали КА-тата са от котките, откъде тогава у другите опашки?
                          Четох го в интернет бе човек, малко по-нагоре. Значи трябва да е вярно!

Макар че не знам как се рисува тъжна усмивка...

Коментар

Не искам да съсипвам темата, затова я прехвърлете направо в новия раздел ТНТМ. А то попитай на улицата как хвърчат самолетите, и 95% от отговорите ще те вкарат в запой. От ужас.
                            Това е лесно и всеки го знае. Летят така: фъъъъъррррр, кац.
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Макар че не знам как се рисува тъжна усмивка...
                              : /

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X