Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поздрав за Кольо

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Поздрав за Кольо

Ето обещаните снимки.
    Чукчето и маската са от около 85г.
    Ръкохватката не е оригинална, наскоро я направих по принуда на един обект. Оказа се че не съм забравил как се прави.
    Като ми остане време ще направя една със снимки. За мен няма по удобна ръкохватка от "класическата" с винкел. Смятам че ще е от полза на по младите колеги.
    Прикачени файлове

До: Поздрав за Кольо

За ръкохватката наистина и ние с колегата стигнахме до този извод като "младши заварчици", че няма по-добра от тази с винкела, просто можеш да си гласиш какъвто си искаш ъгъл и да се държи здраво електрода без да се место ня ляво на дясно.
    Аз скоро сменявах на електрожена в нас ръкохватката, че беше проядена вече та колегите ми обясниха как се правило ръкохватка и я направи според тяхните описания и за седа си е добре, само я направих леко хлабава
    Моите снимки...
    https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
    https://500px.com/ivankoo

Коментар

Мммм, благодаря за снимките. Ти гези предмети ги осмя преди време, но колко ли електроди са минали през тях?...
      То ми моята маска е една розова, турска, от картон, но не като твоят "шлем" от негоряща хартия, а няква турска измислица
      Ръкохватката ми е почти същата, от винкел, за незнаещите да кажа: прави се от винкел 20х20, това е удобния за ръката размер. веднъж пробвах да работя с ръкохватка направена от 25х25-все едно, че имам топуз в ръката, не е удобно. А чукчето май е от пила, доколкото видях, моето е от "къдраво желязо" изковано и закалено, но бързо се затъпява, и май съм на път да срежа някоя стара пила.
      А относно оборудването-не е важно каква е маската, ръкохватката, и т.н. а това дали имаш желание да направиш нещо с тях. има много хора, които в стремежа си да свършат работата заваряват само със стъкло, или лепят счупеното стъкло с нещо, само и само да заварят нужните детайли, даже веднъж заварявах с три чифта слънчеви очила, получава се затъмнение около 6-7, светло е, но като няма друго... А има и хора, дето все си търсят оправдание-електродите мокри, предпазното стъкло, или слюда били мръсни... приказката за космоса и космонавта я знаете, и кой е крив също...
      А покрай мен е пълно с такива.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Прав си така е.
        За мен тези неща са ценни. Маската я наследих от един от Големите.
        Тогава нямаше откъде да се купи и чаках да отпуснат нови на най добрите, и тогава заслужих този така ценен шлем. После и аз получих нов, Чешки, страхотен за времето си, но първия, стария успях да запазя. Такава беше схемата и с реостатите.
        Чукчето мисля че го изковах от черупка на лагер, ама не съм много сигурен. Тогава наистина с резака и триодината се правеше всичко. Спомням си че с резака редовно си правех ключ 32 за манометъра.
        Имаше едни огромни флексове, с тях се вадеше корена, бойни чукове, стоманени клинове, латерна (нещо като джека), и тирфор или тресчьотка. С това високо технологично оборудване те остават насред полето с един фургон, около него стоварени тръби, ама от метър нагоре, или рулони за резервоари, и се оправаш.
        Ееех, пък като се вземеше аванс или заплата, какви банкети се правеха, нема неискам, нема недей, всички без изключение в най добрата кръчма до зори.
        Хубава работа, интересна, много пари за времето, обиколил съм цяла България, че даже и в Сирия изкарах една година. И там беше купон, ама айде стига че много се отплеснах и трябва да си лягам, че утре пак трябва да лягам под джипа.
        Последно редактирано от Аndro 160; 16-06-08, 00:49.

Коментар

Класика в жанра. Чичо ми има същите. Чукче от пила. Само картона на маската му зеленее.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Само картона на маската му зеленее.
            Пък на моята маска, както писах по-горе картона е силно розов. Дизайнера май е турски педал

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Пък на моята маска, както писах по-горе картона е силно розов. Дизайнера май е турски педал
              Кольо, да не е дамска бе.
              Без майтап, инструктора ми за 2 степен беше една много хубава кака.
              Работил съм в няколко бригади и във всяка една от тях имаше минимум по една яка мадама, много добра с ръкохватката.

Коментар

Ааа, въпреки разпостраненото мнение, че заваряването е мъжка професия, има много дами, които са страхотни в занаята. В ТОЗИ занаят, не в онзи. Не, че и там няма, де...
                Ама това е заради контрола на ръката, нали знаеш, че женската ръка е в пъти по-сръчна от мъжката.

Това съм го изпитал лично

Коментар

Та за занаята заваряване ли приказвахме
                  Моите снимки...
                  https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                  https://500px.com/ivankoo

Коментар

И аз съм привързан към вещите си, особено тези, които са ми служили вярно, но да твърдите, че парче винкел с арматурна пръчка по средата е най-добрата ръкохватка..... Малко несериозно, и то от професионалисти. Ми я си представете, че имате 150 м тавански ъглов шев... Да ви видя с това нещо как ще се чувствате след 1 час работа.....
                    П.П. Колега Андро, всичко, освен ваденето на корена с огромния ъглошлайф и размера на електрожените и сега си е същото-чукове, клинове, латерни и т.н.
                    Последно редактирано от kuzdov; 18-06-08, 22:37.
                    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                      И аз съм привързан към вещите си, особено тези, които са ми служили вярно, но да твърдите, че парче винкел с арматурна пръчка по средата е най-добрата ръкохватка..... Малко несериозно, и то от професионалисти. Ми я си представете, че имате 150 м тавански ъглов шев... Да ви видя с това нещо как ще се чувствате след 1 час работа.....
                      П.П. Колега Андро, всичко, освен ваденето на корена с огромния ъглошлайф и размера на електрожените и сега си е същото-чукове, клинове, латерни и т.н.
                      Здравей, радвам се че се включваш по темата.
                      Какво имаш впредвид, тежеста на ръкохватката ли?
                      Аз имам инвертор със оригинална ръкохватка и мога да направя сравнение.
                      Работил съм 8 г. на тръби и резервоари, бригади над 10 човека, всеки си правеше ръкохватката сам, всякакви пространствени положения, и мисля че се работеше много здраво.
                      Абе сигурно има значение кой с какво се е научил и свикнал.
                      Сега вадите ли корена, с какви инвертори работите.

Коментар

На вертикалите да, вади се корена, но с малки ъглошлайфи ... Там, където работех аз, се ползва изключително Кемпи от всякакъв калибър, а другото всичко е Метабо. Електроди предимно ОК и Филарк за корените на вертикалите (карат се отгоре-надолу). Маските са различни, но предимно соларни. За ръкохватките е вярно, че кой както си е свикнал, но новите са в пъти по удобни за държане, можеш да слагаш електрода под всякакъв ъгъл и са леки. Има за различен ампераж и в зависимост от това с какъв електрод работиш, се сменят за секунди. И аз съм си играл с винкелови, но не можеш да ме убедиш, че днес ако имаш да изгориш 3-4 кутии с електроди, ще ти е по-лесно и удобно със старите .... А иначе, майстора си е майстор с каквото и да му дадеш да заварява.
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Като си помисля, не върви наистина да извадиш някой винкел с парче кабел, и да го ръгнеш в Кемпито Ще те гледат странно.
                          За мен предимството на фабричните ръкохватки е само в това че като се скапе не си играеш да правиш, ами взимаш нова.
                          На винкела наистина можеш да монтираш електрода в безброй положения, на фабричната си ограничен от няколкото канала които трябва да целиш.
                          По слабо държи електрода, пружината на спусъка е слабо място.
                          Не съм ги мерил, но почти съм сигурен че майсторски изработената не е по тежка.
                          Нищо не ми пречи да я направя да не грее, с 5ца вертикал и таван не се карат.
                          Кое им е предимството.

Коментар

Не странно, ами като извънземен ще те гледат, особено белгийците, дето всичко си купуват готово и СЕРТИФИЦИРАНО! Любопитен съм само как ще закрепиш електрода вертикално, щото аз таваните така ги карам? Наистина с 5-ца не работим-вертикали с 3-ки, тавани и дъна с 4-ки... И много се заблуждаваш, че държи слабо... При залепване не можеш да го отскубнеш, а електрода става червен, ако е по къс. И фасовете как ще ги махаш със същата бързина и лекота с тоя винкел? Ми то половината от работното ти време ще отива в поставяне на електроди....
                            Неизвестен мъдрец

Коментар

Нали не си мислиш че преди тавани не е имало. Сега, дай да се уточниме. Заваряването не започва с Белгииците, инверторите и фабричните ръкохватки. Аз съм изкарал една по стара школа, така съм се научил и свикнал. Затова казах че за мен тази ръкохватка е най удобна. Сигурно ако се понапъна ще свикна и с другата ако се наложи. Щом си професионалист същото би трябвало да се отнася и за теб.
                              Добре, ти в Белгия нямаш проблеми, ами ако работиш някъде където като ти изгори или се скапе фабричната няма откъде да вземеш нова, какво правиш. Старите технологии и изпитани методи не трябва с лека ръка да се отхвърлят, щото не се знае дали няма пак да опреш до тях.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X