Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточване на раздвижни райбери

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Заточване на раздвижни райбери

    Не успях да намеря информация за заточване на тези райбери-става въпрос за раздвижните.Интересуват ме ъглите които имат на ножовете-струва ми се,че са три ъгъла и ъгъл на затиловане.При различните диаметри ми се струва,че ъглите ще са различни.Мислех да направя опит да измеря ъглите с индикатор и преместване по режещия ръб на ножа с масата като предварително и задавам ъгъл и да правя корекции докато уцеля ъгъла,но ми се стори доста трудоемко пък и за целта ще ми трябват нови неупотребявани или много малко употребявани райбери.Ако някой колега знае тези неща да пише ще му бъда благодарен за информацията.Знам,че при ново заточване ще се променят диаметрите за обработване от до,но това ще са промени в най-лошия случай максимум 1мм.Не си заслужава да ги изхвърлям и да закупувам нови при положение,че имам на какво да ги заточа пък и цените на новите не са никак ниски.
    Имам доста райбери,но 3/4 от тях са използвани от предишните собственици доста душмански.Някой от тях вършат все още работа,но си е доста трудно райбероването.Не,че всеки боже ден райберовам,но веднъж да се случи нещо за обработка направо си е мъка особено по-големи диаметри.

  • #2
    От: Заточване на раздвижни райбери

    Те са много видове. За нещо такова ли става дума?
    http://mash-xxl.info/pic1/1790970172...4146172069.png
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #3
      От: Заточване на раздвижни райбери

      Става дума за тези от фиг.214.Те са с 5 и 6 ножа.Изменението на размера за райбероване става с двете гайки намиращи се в двата края на райбера.Това регулиране ги прави лесни за експлоатация.Това,че ножовете са на голямо разстояние един от друг ще позволява заточването им по-лесно.Имам и от тези на фиг.213,но за мен тези не са много практични.Регулирането се извършва чрез сачма в кухата част на райбера и трябва много внимателно да се работи с тях.Диапазона им за регулиране е малък поне такова ми е наблюдението докато тези с гайките при големите размери райбери позволяват промяна размера до 10-12мм. и при малките също е мм. Имам и от не регулируемите фиг.211/калибриращи/тях въобще не съм се замислял да заточвам.При тях промяната на размера обезсмисля използването им.Може би близките до размер от голям към малък ще стават,но процеса ще е доста пипкав от носно постигане на точност.Размерите посочени на фиг. потвърждават това.

      Коментар


      • #4
        От: Заточване на раздвижни райбери

        Тези фиксираните на практика не се заточват, а се преточват-до друг размер. Няма вариант след заточване да се запази класа на точност. Лошото е, чеи за раздвижните пак трябва стенд. А не знам къде може да има такъв, освен по предприятията, които произвеждат такива райбери.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #5
          От: Заточване на раздвижни райбери

          Заточването мисля да го направя на заточваща машина имам такава и работи добре.Има и центри за такова заточване нещо подобно на захващането при шлайфа за валове.Има и глава която може да дели може и да се върти с червячна предавка с електромотор има и два вида обороти което позволява детайла да се върти и обработва цилиндрично.Имам няколко райбера с доста поразени ножове та на тях мисля да пробвам.
          При нас стенд за заточване на райбери няма къде да се намери.Единственото предприятие за което се сещам е бившето "Болшевик" Габрово,но там е изключено някои да обърне внимание.

          Коментар


          • #6
            От: Заточване на раздвижни райбери

            Пробвай-може да излезе заек изпод тая трънка. Ако не друго, може да е останал някой заточник от старата генерация, който да помогне със съвет.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #7
              От: Заточване на раздвижни райбери

              Съветът ти e добър и се приема,но никъде не намирам ъглите на заточване и ще се наложи да се прави по трудния начин чрез измерване с индикатора пък може да "гръмна"заека .Колкото до майстори от стария материал вече трудно се намира таз порода и според мен трябва да се запише в червената книга на изчезващите видове.

              Коментар


              • #8
                От: Заточване на раздвижни райбери

                Имам една книжка,ако още не е късно ще пробвам да сканирам страниците и да ги приложа тук.Страниците,които описват заточването и ъглите са две.
                Иначе пише следното:
                Регулируемите райбери се изработват с двойни задни ъгли на заточване единият ъгъл е от 6 до 8 градуса , а другия от 15 до 20 градуса.
                Окончателно ръчните райбери имат най-малка стойност на задният ъгъл от 3 до 5 градуса, което увеличава устойчивостта им.
                Това пише в учебника за 1ви и 2 ри курс на промишлено -техническите училища.
                Учебника се казва"Специална технология за шлосери-инструменталчици"
                Пропуснах предният ръб.Пише следното;
                За райбери извършващи окончателна обработка - 0 градуса
                За райбери за груба обработка - от 5 до 10 градуса
                Последно редактирано от spp; 05-02-19, 21:30.

                Коментар


                • #9
                  От: Заточване на раздвижни райбери

                  Ето и сканираните страници.
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0001.jpg
Прегледи:1
Размер:401.3 КБ
ID:5808376

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0002.jpg
Прегледи:1
Размер:453.4 КБ
ID:5808377

                  Коментар


                  • #10
                    От: Заточване на раздвижни райбери

                    Благодаря колега за информацията.Не бях влизал до сега във форума и за това не съм я видял.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X