Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Дръдрене" вретеното на струг

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    Първоначално публикуван от brad4edat Преглед на мнение
    ...Смятам зъбните колела, които ги нямам да ги 3D принтирам на принтера. Хем да не си губя времето да ги въртя на фрезата, хем да стане безшумна лирата...
    По-добре си спести труда. Материалът е доста афиф като здравина. Отделно, че 3D принтерите бачкащи с разтопена пластмаса са доста далеч от прецизност...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

    И коментаторите...

    Коментар


    • #92
      За здравината зависи много и от филамента, много видове са, башка са си настройите. За прецизноста обаче си много далече от истната! Принтера така съм го изпипал и настройл, че изкарвам размерите с грешка около 0.015мм на детайли с по 5-10см габарити. Имам изпринтиран в сглобен вид лагер ф50мм. С луфт на гривните отговарящ на C3 Хлабина, колкото масов лагер.
      И аз го мислех за афив работа но след няколко месеца учене, настройки и ъпгрейди го изпилих много сериозно във възможностите му и многократно надмина очакванията ми. А смятам още по-сериозно да ъпгрейдвам.

      Да за здравината съм съгласен но вдичко е много относително тук, може крехко да стане а може и бетон... За прецизността обаче не съм хич съгласен, защото може да цепи стотната в размерите, ако си познаваш машината и знаеш с какви сетингси конкретно да принтиш.

      Коментар


      • #93
        Това за какъв тип 3D принтер - експониращ или мажещ разтопена пластмаса през дюза? Че ако е от втория тип, то печатът на тия джаджи е толкова груб и грапав, че трудно може да се говори за прецизно измерване на резултата. Съответно и за точност.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

        И коментаторите...

        Коментар


        • #94
          Привет! Принтера е от типа работещи с дюза. Определено не ги изкарва детайлите като полирани Но са достатъчно финно изпринтени за целта. Ще го пробвам първо с едно колело да видим дали ще издържи и тогава ще принтя и другите.

          Коментар


          • #95
            Изпринтирах вече няколко зъбни колела и за ц8 и за ц5 и за ц11. И 5цата и 11ката в момента ряботят със заредено по едно изпринтирано зъбно колело в лирите. Скоро ще кача и снимки и пиша по-подробно, нека минат още малко тестове.
            До тук обаче стигнах до следните изводи. Всички филаменти освен меките са достатъчно здрави за да въртят безпроблемно струговете!
            PLA i ABS се справят без никакви проблеми с най-малките и мижави зъбчатчици в лирата с по 25z да завъртат и 5цата и 11ката без никакви ядове. И то на доста рязки спирания и смяна на посоките! Дупчения, стружки, абе както си му е редъ. Пластмаса в метал се въртят и няма никакви проблеми. Малките зъбчатки са на 100% пълнеж а по-голямите на 2мм. стени с 40% пълнеж. Здрави са много! До момента никоя зъбчатка не е полазала наченки на износване или нещо подобно.

            PLA обаче издържа до 50* и може да се деформиора. Хубава гладка повърхност, лъскава, сравнително здрав.
            ABS е възможно най-лошия избор за целта. Води се техническа пластмаса, но освен че издържа до около 85-90* друго предимство няма никакво. МНого труден за печат, лесно чуплив. Абе държат колелата от него, няма ядове, но е най-лошия избор.
            Super PLA ingeno3d870 страхотен филамент. Здрав, хубав гладък завършек, издържа на градуси около 80* С две думи всико хубаво от PLA i ABS е тук! Лесен за печат, здрав и надежден. Двойно по-скъп от другите обаче. Смятам лирата на 8цата да я напечатам цялата от него.
            PETG е най-добрия филамент за целта според мен. Всички плюсове на горните филаменти + устойчивост на масла, киселини, и най-важното е, че се води с по-добри елестични характеристики. Тоест въпреки, че колелата са твърди от него, те имат известна жилавост.

            Обобщено казано ги подреждам така.

            1- PETG
            2- Ingeno 3d870 Super PLA
            3- PLA
            4 - ABS

            В момента 11ката върти с PETG лирата, а 5цата с Super PLA. Утре ще завърши принта на едно 100z за 5цата и ще я тествам пластмасово в пластмасово да работят.
            В общи линии ако колелата са "слайснати" правилно от софтуера за принтера и принтера е калибриран и настроен правилно, колелата стават от раз!

            Направил съм цялата лира за 8цата в необходимите cad i 3d формати, от-до. Ще ги кача в специализиран сайт и ще линкна заедно с снимките. Скоро

            Коментар


            • #96
              Бравоо

              Очакваме снимки и по-нататъчни тестове

              Коментар


              • #97
                Първоначално публикуван от brad4edat Преглед на мнение
                Изпринтирах вече няколко зъбни колела и за ц8 и за ц5 и за ц11. И 5цата и 11ката в момента ряботят със заредено по едно изпринтирано зъбно колело в лирите. Скоро ще кача и снимки и пиша по-подробно, нека минат още малко тестове.
                До тук обаче стигнах до следните изводи. Всички филаменти освен меките са достатъчно здрави за да въртят безпроблемно струговете!
                PLA i ABS се справят без никакви проблеми с най-малките и мижави зъбчатчици в лирата с по 25z да завъртат и 5цата и 11ката без никакви ядове. И то на доста рязки спирания и смяна на посоките! Дупчения, стружки, абе както си му е редъ. Пластмаса в метал се въртят и няма никакви проблеми. Малките зъбчатки са на 100% пълнеж а по-голямите на 2мм. стени с 40% пълнеж. Здрави са много! До момента никоя зъбчатка не е полазала наченки на износване или нещо подобно...
                Проблемът с тия джаджи е дълговечността им. Това че си направил зъбни колела, и те не са се разпаднали на първо пускане е крайно недостатъчно като критерий за здравина.
                Дай им малко време и всичко ще си дойде на мястото - колелата вероятно ще се разпаднат...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

                И коментаторите...

                Коментар


                • #98
                  PLA и ABS вероятно ще деградират. PETG обаче го дават издръжлив на време и външни влияния. Каквото такова ще покаже времето

                  Коментар


                  • #99
                    Здравейте, чета редовно форума та реших и аз да се възползвам от знаещите в него.Та въпроса ми ,е имам струг су320 и всичко си му е наред но в един момент реших че трябва да сложа 200 мм. универсал ,купих му фланец и започнах да го монтирам. Да ама като сложих фланеца конуса не ляга до края и има биене и реших че трябва да оправя конуса както и дае поиграх си но стана ,само че в един момент се оказа че фланеца стана малко тънка 14мм. И в момента в който сложа универсална при отрязване има това дъдрене с другия универсал проблем няма.Ако някой има идея ще съм благодарен. А забравих да кажа че конуса стяга добре при сваляне излиза с почукване.

                    Коментар


                    • Ти кой конус опрви ? 14мм е малко за фланец .
                      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                      Коментар


                      • bulsiim
                        bulsiim коментира
                        Редактиране на коментар
                        Конуса който е на фланецаца към шпиндела

                    • Универсал ф200 идва тежък за твоя струг както и за с 8.Не си троши машинката.Това от моя опит ,но ти си решаваш.Поздрави.

                      Коментар


                      • Първоначално публикуван от milchev74 Преглед на мнение
                        Универсал ф200 идва тежък за твоя струг както и за с 8.Не си троши машинката.Това от моя опит ,но ти си решаваш.Поздрави.
                        Благодаря най вероятно е така

                        Коментар


                        • Търся обратни челюсти за тос 160 мм някой ако има да пише

                          Коментар


                          • Някъде по по обявите в продавалника имаше.Абе не са ли са с универсала си нищо не правиш.Е ее зависи какво правиш и какво очакваш.

                            Коментар


                            • Първоначално публикуван от besriworld Преглед на мнение
                              От: "Дръдрене" вретеното на струг

                              Здравейте ,
                              ако мога да ползвам темата . Имам струг C11MB на който се наложи да сменим задния конусно ролков лагер . Лагера е ZKL NN3015k с клас на точност P5 . Закупихме същия нов лагер и до тук с лесната част .
                              Докарахме го до радиален луфт на 10см разстояние от лагера от 7-10uM при 20-30кг усилие . За повече натягане ще се наложи шлайфане на дистанционната втулка . Проблема е че някои съчми при бавно въртене не въртят а се плъзгат . Предполагам това не е ОК и трябва още да се натегне ?
                              Здравейте ,
                              да повдигна темата
                              Шлайфах втулката с метода проба/грешка (избивам , шлайфам по 50uМ и тествам) но проблема си стои , а именно че 1-2 ролки спират да въртят като преминават през един участък от черупката . Да има подобрение преди шлайфане не въртящите ролки бяха 4-5 сега са 1-2 но ми се струва че нещо не е ок с лагера .Размера на втулката е смъкнат с 0.2-0.3мм. Какво ще ме посъветвате ?
                              А) Да го оставя така и да се надявам че ще се разработи .
                              Б) Да шлайфам още .
                              В) Да свалям черупката и да търся проблем в лагера или в леглото на лагера .
                              Г) Друго

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X