Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фрезероване на маса на ФУ-250

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фрезероване на маса на ФУ-250

Здравейте,

Имам ФУ-250, но е старичка, и масата има нужда от изглаждане. Дали няма да мога да направя балеринка за да я фрезовам? Има ли някакви тънкости тази операция? Например като тази - https://www.youtube.com/watch?v=7EDXOAyX2qg

Още, някой знае ли как принципно се наглася движението масата да е успоредно на главата? Ако въобще има някакъв начин да се прави това...

Поздрави,
    Георги

От: Фрезероване на маса на ФУ-250

Доколкото аз разбирам, може да се наклона на масата в хоризонталната плоскост става с клиновете, но все пак да питам ако има друг начин...

Коментар

Първоначално публикуван от ektelion Преглед на мнение
      Здравейте,

Имам ФУ-250, но е старичка, и масата има нужда от изглаждане. Дали няма да мога да направя балеринка за да я фрезовам? Има ли някакви тънкости тази операция? Например като тази - https://www.youtube.com/watch?v=7EDXOAyX2qg

Още, някой знае ли как принципно се наглася движението масата да е успоредно на главата? Ако въобще има някакъв начин да се прави това...

Поздрави,
      Георги
      Има няколко начина. Два от тях са, сваля се масата и се минава на хобел машина или плосък шлайф.
      При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Свалянето на масата не е опция ...По-скоро ще си я ползвам така. Въпроса е мога ли да я фрезовам както си стой на място?

Коментар

Свалянето на масата не е опция ...По-скоро ще си я ползвам така. Въпроса е мога ли да я фрезовам както си стой на място?
          Не,ще я прецакаш.Борщангата трябва да може да започне от нула масата и да излезе поне наполовина на другият и край,а няма такъв ход.Сложи една плоча(чугнена,метална или алуминиева на масата и пробвай,ше разбереш за какво говоря.Борщангата работи само със предната си част,за целта се накланя леко главата,колкото във задният край съвсем леко да пише,без да отнема стружка.При нулево положение описва кръг и остава неотнет участък,ако не премине през целият детайл.
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Мда...има логика ...Еми така ще си я ползвам

Между другото, нещо несвързано с името на темата, но днес правих един отвор около 3 сантиметра дълбок и 5 широк на фрезата (с глава за разстъргване на отвори), и ми направи впечетление, че дори при минимално подаване при нарязването, като започна да спускам масата, ножа се отбелязва на току-що разстърганата повърхност. Не мога да разбера защо се получава това...Явно си има обяснение, но ако някой ми го разясни ще съм му благодарен

Коментар

Ножът се огъва леко,и колкото и да е остро заточен отнема някаква стотна при изваждане.За целта след последното отнемане,спираш главата и спускаш масата,ще имаш съвсем лека вертикална деруга.
              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

..днес правих един отвор около 3 сантиметра дълбок и 5 широк ..
                Защо в тези дюлгерски дименсии?

Коментар

Мда...има логика ...Еми така ще си я ползвам

Между другото, нещо несвързано с името на темата, но днес правих един отвор около 3 сантиметра дълбок и 5 широк на фрезата (с глава за разстъргване на отвори), и ми направи впечетление, че дори при минимално подаване при нарязването, като започна да спускам масата, ножа се отбелязва на току-що разстърганата повърхност. Не мога да разбера защо се получава това...Явно си има обяснение, но ако някой ми го разясни ще съм му благодарен
                  Когато работи главата тя е под напрежение , но когато я вадиш нормално е да отвори леко. Вариант да не остава следа е ако се работи с глава с една пластина , в края просто я местиш в срещуположната посока 0.2-0.3 мм
                  Който търси , намира !
                  Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

По принцип може да я обработиш с т.нар. "балерина", но това се прави само за много криви маси. Състоянието на масата обикновено е индикатор за цялостното състояние на фрезата. Ако масата е крива, подбита, има отчупени парчета по каналите и т.н. най-често цялата фреза е за тотален ремонт. Тези неща няма как да се получат, ако на фрезата е работил човек, на който поне малко му е пукало за машината. Провери я с линеала за равнинност и после мисли дали си заслужава да влизаш във филми. Подбитостите по самата маса успешно се запълват с епоксидни лепила от типа "течен метал", "поксипол" и т.н.
                    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Грубо ги казвам размерите, защото никой не го интересуват детаилно предполагам ...А не ми се иска да спирам фрезата, за всеки случай, за да не се счупи върха на ножа. Уж не би трябвало, след като е направил 20-30 оборота в едно и също положение, ама страх лозе пази ...Другия път като правя нещо по-непретенциозно откъм размери ще го пробвам...

А това което се опитвам да направя е бързосменен ножодържач за струга ...Идеята е ясна като бял ден...реализацията е бавна, защото машините ми са на село и ходя рядко...пък тревата расте и нямам време

Благодаря за отговорите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X