Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изработка на нониус

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изработка на нониус

Понеже новата ми машина , която купих , няма нониус на напречното подаване , да не говорим че няма на никое , си помислих , че е добре да си направя нониус от алуминий и да го разчертая Също така мисля да направя един , и за надлъжното , и за кръстатия суппорт .
    Вероятно има много опитни колеги , които могат да ме насочат има ли друг начин освен ръчното разчертаване
    Най доброто което аз мога да направя , е да проверя колко милиметра подаване има винта на напречното при един оборот , и да сметна една оръжност със точен размер , коята да се разчертае през 1 см примерно или през 1 мм / говорим примерно /
    Другият начин е, като някой неандерталец , да извадя Свредлата си от 8мм 8.1 - 8.2 - 8.3 и т.н до 9 мм и да започна да тествам и да разчертавам през една десета , докато видя първият сантиметър на нониуса и след това да доразчертая другата част
    Всяка идея за точно и професионално изпълнение на задачата е добре дошла
    Това става въпрос за нониусите на напречното подаване и на кръстатото подаване
    За надлъжното подаване на супорта предполагам , че една линия или шублер ще ми стигнат да разчертая нониуса При него предполагам няма да може да има голяма точност , просто ориентировъчно , понеже месинговото колело , което движи супорта по зъбната рейка , има някакъв по голям луфт от този , на винта на напречното подаване
    Много ще се радвам да се запозная със колеги от Пловдив или региона , които могат да помогнат или да дадат идея относно изработката на нониусите

От: Изработка на нониус

Нониус се разчертава на делителен апарат или делителна маса,всички други опити са компромисни и обречени на провал.Дори да разделиш на равни части с пергела,при нанасянето на резките по метала ще имаш доста големи отклонения.Ето как става приблизително,разликата е,че вместо свредло се слага чертилка.Това е делителен диск за делителен апарат.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0285.jpg
Прегледи:1
Размер:67.5 КБ
ID:5718813

Име:Photo-0288.jpg
Размер:75.8 КБ
ID:5718814

Име:Photo-0290.jpg
Размер:97.4 КБ
ID:5718815
    Съжалявам,че не мога да изровя снимки от производството,това нониусче е със 100 деления и всяко отговаря при подаване на 0,01 стотна от милиметъра,диаметърът му е Ф-25мм.Ползва се на разстъргваща глава.

Име:Photo-0181.jpg
Размер:55.9 КБ
ID:5718816
    Последно редактирано от petroffbg; 14-06-16, 19:52.
    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Дай размери на детайла,и какво точно искаш.

Коментар

В серийното производство се използва такова приспособление.
        Деленията се накатяват всички заедно /мм и инчове/.

Име:P6158952-1.jpg
Размер:245.7 КБ
ID:5718834

Име:P6158953-1.jpg
Размер:319.9 КБ
ID:5718835

Но за единичен проект и бай Лазер би свършил работа

Коментар

Машината е тази , като 2 дни вече я разглобих на съставни болтчета и изчистих със Газ за лампи , тоест керосин и бензин .
          Сега следва боядисване и сглабяне и напасване Просто няма нониуси никъде и искам да и сложа понеже работата ми налага да знам точно .
          Правя лули за тютюн и повечето втулки трбва да са точни за да се получи добре изделието

Име:Струг 1.jpg
Прегледи:2
Размер:29.7 КБ
ID:5718842

Затова попитах как да си разчертая нониусаНай лесното е да го направя , но разчертаването е тънкост .

Коментар

Повторен пост

Коментар

Ако имаш магнитна стойка и индикаторен часовник, ще стане лесно.
              Направи си заготовката за нониусния пръстен /от алуминиева тръба например/,
              монтирай я където и както искаш да стои,
              хвани нещо в универсала, пусни му една-две чистови стружки,
              после сложи стойката на ножодържача, така че индикаторния часовник да е хоризонтално и опипвача да е все едно на мястото на стругарски нож.
              Нулирай го след като опипвача е опрял в дорника описан по-горе,
              после е ясно, въртиш, бележиш въртиш, бележиш ...и така по цялата заготовка.
              Предполагам не гониш, а и няма как да постигнеш на това стругче точности 0.01-0.02мм.

Ако си от София - звънни да го направим.

п.п. Сега видях, че си от Филибето, та трудно ще стане, нямам скоро път в тази посока..
              Последно редактирано от rumbata; 15-06-16, 16:30.

Коментар

От доста време се мисля за такъв индикатор - Той ще ми трябва и за шабърене на паралелите на другата машина .
                Ами това си е идея мислех си другия вариант да си направя едно делително колело отзад на шпиндела и да го стопирам и със ножа да го разчертая примерно ако има подаване 4 мм на един оборот д е колелото със 40 дупки , като точността да е до 1 десета така .Дригиналния заводски нониус на първият ми струг е така направен
                Разчертаване на колелото , точно обаче си е специфично .

Коментар

Има и по-сиромашки вариант, без магнитна стойка, но с малко повече работа.
                  Индикаторния часовник обаче трябва да е с капачка отгоре /обикновено с диаметър Ф8.35мм./

Име:ind_cap1.jpg
Размер:207.8 КБ
ID:5718872

Вземаш стругарски нож, който ти пасва на ножодържача /стар, счупен, от скрап-а/,
                  пробиваш го с Ф8.4мм. надлъжно през квадрата с дълбочина 20-25мм.
                  после отгоре един резбови отвор за стопорен болт и получаваш индикатор монтиран в стойка,
                  която можеш да стегнеш на ножодържача. После процедурата е същата като по-горе.
                  Плюса на тази система е, че можеш да я ползваш и по време на работа,
                  от едната страна си престъргваш с нож, а от другата страна можеш да сложиш индикатора и да си следиш дали си където трябва
                  Последно редактирано от rumbata; 15-06-16, 19:08.

Коментар

Интересното е , че ще взема индикаторен часовник - за стойка не съм сигурен - по скоро ще я направя Каква марка да взема и дали от най ефтините 25 лв
                    След това ако примерно ако винта на напречното подаване ми подава 2 мм на оборот на дръжката , трябва да направя едно делително колело , което да се захваща на алуминиевата втулка отзад на шпиндела ми Така ако искам да разчертая със точност до десети ми трябва колело със 20 дупки за 2 мм подаване на оБорот от винта примерно .
                    Ако искам да е със точност до 5 стотни трябва да е със 40 дупки делителното колело
                    Някой знае ли добар начин за разчертаване на делителни колела Струговането , дупченето закрепянето и застопоряването със щифт са ми ясни
                    Винаги съм си мислел , че ако си направя един делителен апарат , който да се захваща на супорта , и една фреза 2 модул за първата ми машина , и си взема чугун или инструментална стомана ще мога да си направя липсващите зъбчатки от лирата и да мога да правя пълен набор резби на тези машинки

Коментар

Какво не му харесваш на лазерното рязане. На делителен диаметър primerno f40 с 40 бр. отоври, ще имаш хорда между всекi 2 съседни отвора около 3,1 мм. Бай лазер ще пее и ще дупчи

Нямаш ли едно такова стругче в излишък
                      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Ами аз съм ентусиаст от световна класа и нямам понятие как става точно лазерното рязане Иначе нямам такова , излишно взех това щата имам слабост към старите стабилни машинки и ми трябваше втора за това което правя . Иначе излизат понякога , и съм забелязал , че винаги излизатв Търговище или Шумен оня регион .
                        Аз винаги от Продавалник съм се свързвал и даже 2 пъти изтървах подобни стругчета - не са били мойте .
                        Просто иска следене и гледане . Иначе скоро дадоха едно су203 уж за 1500 лв ама съм сигурен че е имало отбивка
                        На мене и трябваше здрава ефтинамашина , на която да сложа монофазен мотор и да не заема много място
                        по моите изисквания покриват всичко което искам

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/show...47#post1651847 в тази тема и в пост 411 съм описал направата на нониуси за моя струг. Има и снимки от които вероятно ще ти стане ясно.
                          [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X