Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Един нов стар абрихт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Един нов стар абрихт

Днес се сдобих с една полезна машинка, а именно три операционна дърводелска машина- абрихт, циркуляр и патронник с незнайна функция. Реших малко да я позачистя, но нещата излязоха извън контрол и се получи това
    Изчегъртах я с телената четка, почистих я и я мазнах с някакъв сребърен феролит който имах под ръка. Докато разглобявах обаче ми направи впечатление, че има луфт в единия лагер на вала, та отворих да погледна. и изникна въпроса- този лагер трябва ли да се чекне така?
    То е ясно, че след като съм я разкостил ще и взема два нови лагера, мисля да я обзаведа и с два нови ножа.
    Другия въпрос е от къде да си взема или как да си направя линеал за абрихта- това е единствената липса.
    Стойката е ясна ще се прави.
    Та така си отворих работа за тези и следващите почивни дни.
    I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

От: Един нов стар абрихт

Разгледай снимките на абрихта от тази тема. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=204907

Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Машинката е като твоята, ще си изясниш за линеала въпросите. А патронника не е с неясна цел, напротив. Той е за борапарата, който явно липсва в твоята окомлектация.

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
        Днес се сдобих с една полезна машинка,и изникна въпроса- този лагер трябва ли да се чекне така?
        Да,и основната му функция е да води вретеното без да се съобразяваш със строга перпендикулярност на касетата(щендера).Принципно се поставя радиялен от едната страна и двуредов самонагаждащ от другата,вярно е шумен и с големи хлабини,но това е едно от решенията за такъв вал.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ще смениш лагерите, но това е най малкия проблем. Плотовете са подвижни, както трябва и да бъде но при всяко повдигане или сваляне, подвижния плот застава както си иска и никога не е в една равнина с неподвижния. Ще го установиш в работата и ще те дразни много. Затова аз съм ги заступорил и двата на някаква средна дълбочина и така си работя. Луфта отстрани в каналите и болтовете може да се барне нещо, но аз не съм се задълбочавал с това. Тя и машинката си не е за кой знае какво производство.
          При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Тя машинката заради бор-апарата се води триоперационна. Аз имам от горнооряховските с ламаринената конструкция. Под патронника има една Г-образна стойка-масичка за детайла който обработваш. Отворите за закрепване са с възможност за регулиране на височината.
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

Коментар

Благодаря за съветите и напътствията. Днес купих нови лагери, зегерка и ремък за "колосалните" 12лв [emoji1]
              Ще я обзаведа и с ножове.
              Коко би ли снимал масичката да я видя, въртят ми се едни идеи за масичка движеща се и в трите направления, но ми се ще вдигането да е с винт, само дето не знам от къде и какъв винт да взема.
              Нещо се заиграх с тази машинка, а още една талпа не е рендосала.

Коментар

В момента е далече от мен и не мога да я снимам, но постановката е почти като тази:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:85933590_2_585x461_ubdn-5m-abriht-tsirkulyar-freza-bor-aparat-strug-shmirgel-snimki_rev002.jpg
Прегледи:1
Размер:25.4 КБ
ID:5698473
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Благодаря за съветите и напътствията. Днес купих нови лагери, зегерка и ремък за "колосалните" 12лв.
                  Според цифрата която си споменал,е най-добре да оставиш старите лагери.Измий старите с бензин(кореселин ацетон)напълни с грес и сглоби.Ще изкарат в пъти повече от ментетата които си закупил(освен ако не са истински от време оно),в повечето случаи са макети с пластелинови съчми.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Руски са, същите които носех за мостра, и на тежест го докарват (поне колкото мога на ръка да ги сравня) та за това мисля да им се доверя. Не че няма да запазя старите за всеки случай.

Коментар

Руски са, същите които носех за мостра, и на тежест го докарват (поне колкото мога на ръка да ги сравня) та за това мисля да им се доверя. Не че няма да запазя старите за всеки случай.
                      Ако пише на тях USSR,нямаш грижи,останалите са макети...

P,S.Лагери от сорта на 6207 на SKF,родно производство средна хубост са 16-18лв бройката.

Коментар

В магазинчето имаше тези (ако се не лъжа точно USSR пише) и някакви китайски по 2лв за бройка...

Коментар

Най-вероятно пише UKRAINA,равносилно на ментак.При абрихта имаш обороти от порядъка на 2200-2500об/мин на шпиндела,които си искат "истински" лагери.

Коментар

Ще проверя каква е щампата още утре. Старите така или иначе ги пазя. Дайте идея за винт за повдигане на масата на борапарата

Коментар

Най-добре е да си монтираш оригиналният борапарат, той се движи ляво-дясно и напред-назад.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X