Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на нестандартен метчик?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Направа на нестандартен метчик?

Трябва да си направя метчик за резба като на вентил на гума, което нещо като 0.305-32. Намирането му в магазин е безнадеждна работа, а размера е прекалено мапък за да се нареже с нож. Какъв материал да използвам? Ако от Ст45 и го закаля след това дали ще върши работа? Ще се нарязва в алуминй 7075 (което е между 2 и 3 пъти по-здраво от "обикновен" алуминий) или месинг.

Другия вариант е да го направя от опашка на счупено свредло, ама нямам твърдосплавен нож за резби, та ще трябва да си правя от обикновен, и предполагам че ще е малко зор.

Също, ако някой има информация дали тая резба е с 60 или 55 градуса наклон, ще ми бъде от полза.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

От: Направа на нестандартен метчик?

Това няма да ти свърши работа, ама го прочети, все пак..

Коментар

За направата на метчици се ползува инструментална стомана У12А ,У10А и по лошият вариант 9ХС. Като нарязваната резба е с 0,1-0,2мм над нормалният р-р (пример за м8 -ф8,2). След закалката си го нарязваш надлъжно (заточваш) с флекса за да направиш режещите ръбове. Иначе трябва да си играеш предварително на фрезата да изкопаеш стружкоотвеждащите канали и след закалка да заточиш режещите ръбове.И да не забравиш да отпуснеш метчика след закалка (до към 200 -210 гр.)Иначе от напреженията може да цъфне с първото завъртане.
      "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
      Ат.Буров.

Коментар

Резбата е цолова 5/16 (ф7.7)-за метчик ф7.9 и стъпка 32витки в цол.Успех!
        "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
        Ат.Буров.

Коментар

Е метчик за 5/16 ще свърши работа, щом е толкова, само дали е UNC или UNF(не помня там каква беше играта). Иначе материал за метчици е HSS, HSSCO, с покритие, без, HM. Тука цял завод за метчици си имаме, може и да извадят наличен. Ако не има и други доставчици.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

Не е 5/16, за съжаление. Иначе отдавна да е поръчан. Вчера цял ден чета и търся. Намерих на едно единствено място, ама с доставката ще дойде към 80 кинта, които категорично отказвам да дам.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

5/16 е диаметърът на резбата или Ф7.9 ,а стъпката е ситна(ситна) -32 витки в цол. Едва ли ще намериш такъв у нас. Може да намериш стандартен 5/16 но там стъпката е стандартна -18 витки в цол.
              Ат.Буров.

Коментар

Преди години работих в "Инструмент"-Габрово (бивш "Болшевик").
                Та там в Инструменталния цех ще го направят за шише огнена вода, ще потърся стари познати и съученици.
                Имат си и резбошлайф и канални шмиргели и всичко- поне ще е истински.

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
                5/16 е диаметърът на резбата или Ф7.9 ,а стъпката е ситна(ситна) -32 витки в цол. Едва ли ще намериш такъв у нас. Може да намериш стандартен 5/16 но там стъпката е стандартна -18 витки в цол.
                Виж линка на Вени-
                Imperial: 0.305 in OD, thread root diameter 0.271 in × 32 tpi (threads per inch)
                0,305 инча е, не 5/16. А за стъпката си прав.
                Последно редактирано от dedoKoko; 04-10-15, 17:10.
                Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Другия вариант е да го направя от опашка на счупено свредло, ама нямам твърдосплавен нож за резби, та ще трябва да си правя от обикновен, и предполагам че ще е малко зор.
                  Забрави,опашките на свредлата и на палцевите фрезери са заварени через триене за режещата част и са от добре познатият материял "говнолин".Нож със твърдосплавна пластина струва 8-10лв,колко ще живее зависи от теб.
                  Я раздуй от какъв зор ти трябва точно такава изчанчена резба?Аз по презумция мразя всичко дето не е милиметрово,господ да ги убий тия англо-щатски инчови диаметралпикчови и витвортови приумици.Не,че не ги нарязвам при необходимост,но псувам поне половин час без да се повтарям,докато ги правя.
                  Пробвай с Х-12,достатъчно е твърда и няма да се наложи да я термообработваш,стига да не размислиш и да започнеш да нарязваш в стомана.
                  След изработката и оформянето на каналите,метчика трябва да се затилова,инак ще затяга и вероятнстта да се скъса във възможно най-неправилната позция е голяма.
                  Последно редактирано от petroffbg; 04-10-15, 19:27.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Утре към обяд трябва да звънна на арменците да видят дали имат .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Пламене, тия педали са измислили диаметрал-пикчовата, че и едисоновата резба...
                      Ами - педали са...
                      Съгласен съм!!!

Ама тия, малките фрезерчета, те са си от бързорезна стомана HSS целичките - поне до ф8-ф10 са си от Р9-12... сега не знам как се казва по новому..

За затиловането - абсолютно верно!

Коментар

Sparky,не си давай зор,имам го.089 999 07 44,0888 22 34 65

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                          Пламене, тия педали са измислили диаметрал-пикчовата, че и едисоновата резба...
                          Ами - педали са...
                          Съгласен съм!!!

Ама тия, малките фрезерчета, те са си от бързорезна стомана HSS целичките - поне до ф8-ф10 са си от Р9-12... сега не знам как се казва по новому..

За затиловането - абсолютно верно!
                          И от големите от HSS има такива. Последно си престъргвах двупалцова фреаз 32мм, на която и опашката беше 32, пък моята най-голяма цанга - 26мм. Замина едно ръбче на твърдосплавната пластина но стана перфектно, макар и с повечко зор. Докарах му и почти огледална гладкост - по-лъскаво е от шлайфано. С малко повече търпение се постига, даже и от никакъв стругар като мен. Обаче това не е престъргване, ами си е резба, и ръбчето на ножа трябва да е доста остро, а то пък не даяни на натоварване, тоест трябва да е материал, който в последствие ще се закалява. Пък в разни закалявания, отпускания и т.н. хич ме няма, нито на теория, нито на практика. Имало е случаи да закрепя положението с дребни детейли, нагрявайки ги до червено с най-обикновена ветроупорна запалка, ама е несериозно.

Относно 5/16, това е 7.9375 номинал. Днес мерих няколко вентила, включително и тоя, на който трябва да навия въпросното - нещо като 7.7 - 7.75 са всичките, тоест наистина е 0.305 инча, като на описанието в другата тема, което е копирано от wiki. Не изключвам и 5/16 да стане, ма така или иначе пак ще се доставя от чужбина, защото 32 навивки на инч са нестандартни за тоя размер. И пак ще го чакам минимум 2 седмици и цената няма да е много благоприлична.
                          Последно редактирано от sparkybg; 04-10-15, 20:24.

Коментар

Обадих се на Антон. Утре ще провери и евентуално ще ми прати. Благодарности за което.

Коментар

А я кажи, за да мога да спя спокойно - какво мислиш да правиш?
                              Че такава изчекнотия не е стандартно решение - ясно, ама ..

Кажи, кажи, че ми е много интересно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X