Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за идентификация на струг и резби

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помощ за идентификация на струг и резби

В благодарение на колегите foggy2 и Stefan55 , рециклирането / опа и аз научих нова дума / , тоест почистването и смазването на стругчето върви със бясни темпове . Вече почти всички части , са изчистени и боядисани , освен тялото и шпиндела .
    Добре че послушах Стефан 55 , та отворих лагерните тела на шпиндела . Греста на 60 години , буквално се е спекла на твърдо състояние на доста места , като гума . Сега ще изчистя 2 - та лагера и телата и ще сложа от новата грес , която утре мисля да купя , някаква Литиум 7 ли нещо такова , от бензиностанциите на Петрол . Ако имате идеи за по добра , целият съм в слух .
    Трябва да демонтирам щелият шпиндел , за да сменя 2 - та ремъка , един задвижващ от междинният вал и един резервен , със нови .
    Взех и боядисах със това , покрива абсолютно прекрасно , върху всякаква гняз , дето не излезе след чистене със коресилин . То е 3 в 1 антикорозия ,грунд и боя . Взех сивосин цвят. Много добре стана .Има чудесен блясък , все едно е автоемайл лак .

http://shop.lackprom.com/grund-metal...en-p-1242.html

За масълце ще сложа М10 Д - това имам под ръка в избата , в изобилие . Най много ще се забави заварянето на масата - подиума , че е 300 кила машинката , не става върху всякаква , трябва много здрава основа .
    Чудя се дали мога да изчистя тая грес със WD 40 , днес взех от пазара , или със някакъв разредител трябва .
    Последно редактирано от Rusen pd; 05-10-14, 16:58.

Коментар

За почистването ползвай нафта.
      Почиства всякакви спекли масла и греси.

Коментар

Ох не мога да сваля шпиндела , би трябвало да излезе напред , като го чукам но нещо задното лагерно тяло , вътрешната капачка не мога да я отворя . Значи щелия го разглобих и пак докато не сваля шпиндела , няма смяна на ремъците . Проблематика .

Коментар

Колега не съм ти отговорил на личното защото не съм виждал такъв струг . Докато колегата Стефан не го идентифицира нямах представа че в Троян са правили и такива машинки . А уж им познавам целия асортимент машини .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Не знам , ако не успея да махна вътрешната капачка на задното лагерно тяло , няма да мога да избия шпиндела . Лагерите изглеждат добре , отпред е ролков , а отзад обикновен . Чудя се да не са на конус нещо и да ги прецакам , та да влезна във дълъг и безмислен ремонт .
            Забелязах също че триещите части на подаванията и на паралелите са със доста груба повърхност . При движение на надлъжното подаване със ръка , във дясно към седлото , от средата , към края усещам затягане при движението . Според мен са работили главно къси детайли , и сега , ако искам точност и равномерно движение , трябва да се престържат със длето , или шабър паралелите в дясната половина . За това ще имам нужда от равна основа за мерене , мастило и мноооооого търпение и един микромер за да засеча разликата горе долу . Това ще е по нататък . Колегата Стефан се нае , евентуално във бъдеще да направи на фреза липсващите зъбчатки на лирата за да се правят резбите .
            Машината е здрава , и запазена на външен вид , не е ръждясала , но е леко захабена и иска оправяне за да влезне във горе долу нормални нива на точност . Говорихме със колегата Стефан 55 и коментирахме че при обработка на метал със тоя голям и висок супорт и със този вид равни паралели няма да може да се гони висока точност . Въпреки всичко не съжалявам , че я взех , съжалявам че дадох малко повече пари отколкото трябва за нея , а именно 750 лв но човека беше много коректен , докара я до нас , помогна във разглабянето и я качихме заедно във къщи .
            Мисля , че след доста работа ще стане прилично стругче , съсдоста по големи възможности от Хоби 7 ии Ейнхелите например . И доста по ефтино.
            Днес взех един универсал ТОС със 4 челюсти ф 160 , почти чисто нов за крупнта сума от 80 лв . Взех и една заготовка за фланец ф 180 мм на 8 - 9 см от вторични суровини за крупната сума от 16 лв . Иначе в Ангел Стоилов щяха само 11 лв за рязането със механичната ножовка да ми вземат . Тия дни ще направим фланеца на С 11 - ката . Така ще имам един голям универсал 160 / голям ха ха ха / и един ф 100 тричелюстен .
            Утре ще взимам грес и евентуално ремъци , ако успея да махна шпиндела .Абе всеки ден изваждане поне по 50 - 100 лв . Ужаааас

Коментар

Докарването на една машина в геометрия и точност си е тънка работа.Със шабрене може да въстанови геометрията на паралелите, но ако не си правил досега тази операция, може и да ги убиеш съвсем. Шабър читав може и да намериш, но не знам от къде ще вземеш еталон, аз не съм виждал такъв поне от 15 години. Опитвал съм да си правя, но винаги се получава крив колкото шлайфа на който е шлайфан. Щом като не иска да излезе шпиндела, ако лагерите му са наред не го закачай. А относно това, че течат много пари към машината вече ти казах - мерак с пари се гаси. Успех и дано ти се получат нещата.

Коментар

Абе хора я кажете някаква хубава грес за лагерите на шпиндела , литиева ли да купя , казаха ми от бнзиностанцийте на Петрол някаква Литиум 3 да търся . Кажете каква да взема . До нас има литиева и литиева със графит на ОМВ . Кажете какво да взема , като не разбирам т греси . Имам една , ама е без надпис , във малка туба , като паста за зъби , ама за моторни резачки ли е , каква е , не знам и мам една високооборотна . Казвайте какво да слагам.

Коментар

Влез във някой магазин за руски авточасти и си вземи Литол-24.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ако те бият парите в трибуквието вземи си течна грес на бардал.

Коментар

[QUOTE=foggy2;2602351] Щом като не иска да излезе шпиндела, ако лагерите му са наред не го закачай.

При колегата не е проблема толкова до лагерите от колкото да смени ремъците.Те там са два един работи,а другия е резерва,а пък за да смени ремъците непременно трябва да извади лагерите или по-точно шпиндела.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000657.jpg
Прегледи:2
Размер:169.5 КБ
ID:5615334
                      Ето къде са поставени ремъците и от тук е и необходимостта да се вади шпиндела.Малко не до обмислено,но до някъде го компенсират като поставят вътре още един ремък като резервен. И това не е много добро решение защото с времето този резервен ремък старее/изгаря/ макар и да не се употребява.

Колега щом толкова много се колебаеш за греста иди в някой магазин за резервни части за тежко товарни автомобили и направи консултация там какви греси употребяват за мазането на търкалящите лагери при камионите.
                      Колкото до високооборотната това е най-неподходящата в твоя случай грес.Мисля,че ти писах защо е така.
                      Спорна работа и успех.

Коментар

Литол 24 . Има я на почти всички български фирми произвеждащи ГСМ .Аз купувам в кофи на Приста мисля че са 10 кг но има и малки разфасовки по 0.5 кг.
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Това Литол 24 не е ли qна Приста Литиум 3 . Казаха ми ,че това на Приста били хубави греси . Във чуждите форуми пишат за Литиеви греси със Молибденов Дисулфат мисля , че е , казват им моли грес . Били за тежко натоварени възли . Разбрах , че греста тряба да не е твърда , а по мека и кашообразна , трябва от 1 до 4 като твърдост да е 2 примерно , или аз се бъркам отново . Благодаря на всички колеги за помощта .
                          Значи нито съм гъбав от пари , нито ми е проблем да сложа и обикновенна грес , ама сега съм дал 1200 лв , та да не дам още 10 за грес , еми не е умна постъпка . По добре да се прави всичко по учебник , отколкото да се прецакат нещата .
                          Между другото намерих тази грес , какво ви е мнението за нея на OMV е

http://andi-98.com/index.php?route=p...product_id=246

Коментар

Супер си е! Литол е търовска марка на СССР грес от преди 50 години.

Коментар

http://himchari.com/all-categories/o...earing-grease/

Днес ми предложиха това , някой пробвал ли го е ,и дали е подходящо , пак е литиева грес , ама за лагери била , твърдост 2 е пак , но е по стегната от другите литиеви греси със 2 номер вискозитет .
                              Имат и Мулти пърпъс литиева , или многоцелева литиева грес .

Коментар

Мисля, че влизаш вече в латоносериализъм. Вземи си литол24 400гр. са между 4,60лв. и 6.00лв. Слагаш и това е. Стругът ти едва ли ще се натоварва и на 50% от възможностите му, така че и коча лой да сложиш, пак няма да е грижа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X