Обява

Свий
Няма добавени обяви.

охлаждаща течност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• охлаждаща течност

Колеги свърши ми бориола, няма от къде да взема, а ми трябва спешно охладителна течност. Моля дайте идеи какво мога да използвам в струга за тази цел, защото трябва да пробивам и то много. Моля ви помагайте притиска ме срок.
    При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

От: охлаждаща течност

Домашен сапун настърган на дребно ще ти свърши работа.Пропорцията е един калъп на 20 литра вода.
    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Сапун във вода не настъргах по няколко причини, ще ръждясат детайлите веднага, а това е недопустимо. Струга не е проблем ще го изчистя, и за това сипах нафта. Много добре става но загинах от пушек, но няма как утре продължавам. Студено е защото държа разтворено да се проветрява но се ядва.
      При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

И нафтата е вариянт,но белият дим трудно се търпи,по-добре да беше налял хидравлично или трансформаторно масло,вярно е малко по-скъпо,но щеше да избегнеш пушеците.
        P.S.Нищо не ръждясва от сапуна,пробвал съм многократно.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

От един руски форум две рецепти : Мой рецептна 10 литров концентрата:
          Жидкое мыло ароматизированое- гранёный стакан+четверть стопки фери
          Масло подсолнечное нерафинированое- гранёный стакан
          Карасин-гранёный стакан
          Отбеливатель бельево- полстопки
          Сода кальцинированая- гранёный стакан

Всё это бросаем в туплую воду и греем до 90 градусов тщательно перемешивая.

Концентрат загустеет как сливки, развожу на заливке 1:3 2л масла + 3 куска хоз.мыла (порезаного на кусочки) + 8 литров воды. Все это прокипятить чтоб масло с водой размешалось и мыло растворилось, кипятить минут 5. Есть.
          соль/перец по вкусу
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

"Една примерна рецепта за смазочно охлаждаща течност е следната: 160ч. мин. масло(плътност 0,88-0,9g/cm3), 30ч. борово масло и 25ч. олеин се осапунват на горещо при бъркане с 15ч. 25% натриева основа, като накрая се добавят 20ч. спирт."

Не продават ли борьол вече? Погледнах, поне две фирми го имат в листата си. В частност борьола е разтвор на минерално масло във вода с помоща на ПАВ (емулгатор, симулсол и т.н.) и с някакъв консервант за трайност. В бранша е познат като СОТ (смазочно охлаждаща течност) Това, което знам е концентрат - цена 10лв/л, разрежда се до 3% с добавяне на вода. Всякакви профили има. Струговане, шлифоване и др.
            LZ1AIV

Коментар

Има си го . Аз от доста години ползвам борьола на тази фирма http://www.himia.bg/index.php?id=18 струва няма 25 лева за 5 литра концентрат който се разрежда 20 към 1 . В случая работата на колегата беше спешна и просто в неговия регион няма от къде да се купи та се налага да импровизира с подръчни материали .

Коментар

При нас в Русе същата фирма преди година 5л струваха почети 35лв, но в целия град само те продават такава разфасофка. Има и други но разфасовките са по 25л. Цените за 25л бяха между 100 и 150лв. Излиза по-евтино, но няма просто какво да го правя такова количество. До сега половината на 5-те литра не съм изразходил. Питах в няколко цеха със стругове да си купя от тях, понеже се твърди че са по-качествени, но ми отказаха, като се има предвид че имам познати там. В два от цеховете ползваха тази химия и ми казаха къде се продава. Мястото е много забутано и ако не ми бяха казали, никога нямаше да проверя там.

Коментар

Те реално имат само три фирмени магазина в София и в Пловдив всички останали им се явяват дистрибутори и си слагат каквито искат цени . В Ташев Галвинг същата пет литра туба е около 30 лева . То и разликата между 200 литра варел и 5 литра туба е около 10 % на литър 3.70 лева на варел без ДДС и 4 лева без ДДС на пет литра туба . Това при положение че на варел немско масло ми дават на първо четене 40% отстъпка а ако ги натисна ще отидем на 50% .
                  Последно редактирано от sek.1; 24-11-13, 18:12.

Коментар

Аз винаги държа една туба СОТ резерва и почна ли я в рамките на няколко дена купувам нова . При мен е лесно винаги някъде по двата цеха има няколко туби със СОТ . Ако е зор работата да ти пусна една по Еконт днес .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X