Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стругарски ножове със залепен/заварен кобалт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Стругарски ножове със залепен/заварен кобалт

Точно първо трябва да спираш самохода и после въртенето на шпиндела.
    Никога не се спира въртенето с зацепен нож в материала.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Ножа си имаше необходимите геометрични параметри. Рязането го правих 2 часа, понеже максималните обороти са ми 1600 и там само на ръка подавам... Заточването на върха е с ръбчето на шмиргела и не може да стане по-голям, но си режеше сравнително леко.
      Утре ще заварявам счупеното парче и да видя какво ще се получи.
      Не знам да съществува нож за рязане при 1600об/мин,още по-малко кобалтов който да издържи на напъна,може би при рязане на текстолит да става!?При рязане подавай ръчно на подходящи обороти от диапазона 90-500об/мин във зависимост от стоманата която режеш.Например хромовите стомани не търпят високи обороти и кобалтов нож(със охлаждане става,но не си заслужава нервите)и искат внимателно подаване.Нисковъглеродните носят на по-високи обороти 300-500об/мин и по-сериозно подаване,като и във двата случая кобалтовият нож е неприложим за бързо рязане(захабява се бързо и често трябва да се точи,инак цък и във тавата)трябва нож със твърдосплавна пластина.При точенето,остави горната част на ножа равна,каналчето е предпоставка ножа да закопае и да се счупи.Самото рязане на ф над ф60мм си е проблемно особенно ако няма отвор,при такива ситуации режа до колкото позволява ножа и продължавам със ъглошлафа.
      Не заварявай ножа,прекалено е тънък и ще се изкърши.
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

То момчето обяснява че на 1600 об/мин. си е изрязвал кобалта, но и така да е ако си при някой на работа и си правиш днеска два, три ножа, смятай че утре не си там. Нож за рязане на по голям диаметър, пък и не само, аз заточвам така:
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от DIMILIEV; 03-11-13, 11:28.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Днеска пробвах да заваря счупеното парче и се получи, но пак се счупи. Заварих го още веднъж и изкарах отрязването.

Предполагам че работя доста бавно. Първо самия ми струг не е голям и при опит за по-голяма стружка започва сялата машина да се клати. Аз макжимум 3-4мм в диаметър на външно и вътрешно обработване правя. На големите стругове спокойно се пуска един преход до 10мм в диаметър.
          Така че съм доволен от това което сам си правя, не работя на норма, а за себе си.
          Сега си правя снегорин с който да си почиствам зимата. Имам време до като падне по-сериозен сняг, че до гаража са около 50м и на ръка е просто не посилно.

Коментар

Димич това с големите стружки(голямо напречно подаване , при надлъжно престъргване) не го прави.Аз например рядко пускам стружка по голяма от 2,5 мм в диаметър на стомана при надлъжно престъргване . Виж на дурал или пластмаси(полиамид и др.) и до 10 -15 мм стружка не е проблем.Машината и инструментите са твои , така че ги щади.Димилев ти е показал класическо и много практично заточване на кобалтов нож за рязане.Аз когато режа на самоход , пускам възможно най малкото подаване с охлаждане и накрая доизкарвам на ръка. А при детайли с голям диаметър разкарвам канала по широк от широчината на среза на ножа поне до половината на диаметъра който ще се реже.Номера е да не бързаш... .Кел файда като направиш нещо за 2 мин по- бързо и после сваляш заточваш наново ножове , а може и да ги строшиш. И в крайна сметка си загубил повече общо време и си повредил инструмента и т. н.Сам си си шеф и сам си определяш времето и начина на работаУспехи!
            "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
            Ат.Буров.

Коментар

Много точно казано. Аз не пускам големи стружки и гледам възможно най-малко да товаря струга. Както споменах по-горе правя един фланец за снегорин. Лека полека го правя, пък когато стане. А и жена ми казва да не бързам, когато свърша.
              Вечер ако е по-на време си правя нещо из гаража.
              Днеска се ядосах на универсала, че както съм го сложил само челюсти съм престъргал. Та днеска ми трябваше да базирам по универсала, а с челюстите само да стегна и се оказа че бие. Престъргах го със стружка 0,1мм и всичко заспа. След което заспа детайла.

Коментар

Колеги имам държач със сменяеми пластини, триъгълни за външно престъргване държача е български.Въпроса ми е има ли някакви стандарти на пластините, понеже наблизо не продават а ми трябва да си поръчам отнякъде качествени пластини за да стържа лагери,напоследък ми се налага често. Проблемът е че незнам по какъв критерий да търся за да пасне на държача. Всякаква информация ще е полезна.

Коментар

Ако не е проблем снимай държача дай размерите му.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0074.jpg
Прегледи:1
Размер:69.9 КБ
ID:5695383

Коментар

Ще проверя и ще ти пиша.

Коментар

Казваш какъв ти е държача и по него се избира пластината. В случая е PTGNA 20x20x16, казваш и какъв материал ще работиш и си готов. Нагласи се за цена 10-20 лв на пластина според зависи. На тоя завод сега наследник е Цератицит България. Ама има и други места за пластини. В радиус 500 м от завода са няколко
                        Ford Maverick II 2.3 XLT
                        Ford Mondeo MK5

Коментар

Открих че пластините са модел TNMG размер 16. Въпроса ми сега е каква пластина трябва да търся за да стържа както казах лагери и други не по закалени детайли?

Коментар

Тези ми хванаха окото, но с каква твърдост са не мога да разбера, какво мислите ще свършат ли работа, 10лв им е бройката.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.JPG
Размер:63.5 КБ
ID:5695416Натиснете снимката за да я уголемите

Име:13.JPG
Размер:70.7 КБ
ID:5695417

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_Pz Преглед на мнение
                              [ATTACH=CONFIG]843654[/ATTACH]
                              За този нож българските пластини са едни от най евтините . Има ги на кило в един пункт - магазин в Овча купел . Аз имам поне 200 бройки ще ми стигнат поне за тоя живот
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                За този нож българските пластини са едни от най евтините .
                                И точно толкова пъти им е разликата в качеството спрямо пластина Sandvik например. Ползвам ги само за ултра груби работи, когато знам че ще си заминат скоропостижно - например рязана с плазмата стомана 45.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X