Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стругарски ножове със залепен/заварен кобалт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Стругарски ножове със залепен/заварен кобалт

Искам да попитам по запознатите. Днеска ми подариха няколко ножа с рамена от ножове за залепени твърдосплавни пластини, но ножа е от кобалт. Гледах и се пулих, но не разбрах дали са залепени или са заварени. Няколко ножа са за вътрешно разстъргване, един отрезен с доста голямо парче кобалт и 2 за външна обработка.
    Ако са заварявани на какво са заварени?

От: Стругарски ножове със залепен/заварен кобалт

Искаш да кажеш, че тялото на ножа е кобалт/HSS, а самата пластина е върху част от тяло на нормален нож?
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
      Искаш да кажеш, че тялото на ножа е кобалт/HSS, а самата пластина е върху част от тяло на нормален нож?
      Не, самото тяло на ножа е обикновенна стомана, както при ножовете със залепени пластини. А режещата част е кобалтово парче. Не ми изглежда да е залепено, а по скоро като заварка, но пък няма следи от прегряване.

Коментар

Кобалта си се заварява без проблем със СО-то,твърдосплавните също,но си има чалъм за да не се нацепи.Редовно си заварявам пластини за щоса и за разни други специфични инструменти.Ако не забравя утре ще снимам.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Би ли обяснил по-подробно как става? Аз разполагам с доста парченца кобалтови ножове, които се чудя как да ползвам. Ако не е сложно заваряването, нога да си ги удължа с обикновенно парче желязо. А и ми харесаха ножовете за разстъргване, които ми даде със заварен кобалт на върха.
          В скрапа намерих кобалтови ножове заварени и от заварката отчупени, а около заварката и по счупването доста синее.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
            Би ли обяснил по-подробно как става? Аз разполагам с доста парченца кобалтови ножове, които се чудя как да ползвам. Ако не е сложно заваряването, нога да си ги удължа с обикновенно парче желязо. А и ми харесаха ножовете за разстъргване, които ми даде със заварен кобалт на върха.
            В скрапа намерих кобалтови ножове заварени и от заварката отчупени, а около заварката и по счупването доста синее.
            http://www.chipmaker.ru/topic/116093...1#entry1888790 на първо четене без да търся много много, но в същия сайт имаше и много подробно видео на процеса на запояване аха намерих видеото http://www.youtube.com/watch?feature...&v=sn1GnJ-vUEY На доста места не съм 100% сигурен кво казва - Сибирски ще помага
            Последно редактирано от i208; 22-10-13, 14:32.

Коментар

За тези твърдосплавни пластини ми е ясно как става.Въпроса ми е кобалт как се запоява или заварява. Щото при подобна температура кобалта се прегрява и се скършва.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20131022_193056.jpg
Прегледи:1
Размер:98.8 КБ
ID:5529662Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20131022_192834.jpg
Размер:90.9 КБ
ID:5529661
                Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                За тези твърдосплавни пластини ми е ясно как става.Въпроса ми е кобалт как се запоява или заварява. Щото при подобна температура кобалта се прегрява и се скършва.
                Нищо подобно,държи си много здраво,при това тествано многократно на удар на щоса.Философия-няма,подготвяш си детайлите и заваряваш с СО-то,на заварката посинява,но не пречи на здравината.За твърдосплавни пластини също става,но за да не се нацепят се поставят във дървесна пепел докато изстинат.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Благодаря за информацията колега. Много полезна е за мене. Имам парченца от кобалт, които се чудех какво да ги правя. Сега знам вече как да постъпя и смело тези дни ще пробвам направата на един такъв нож.

Коментар

А има ли значение с каква тел се заварява на СО-то?

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
                      А има ли значение с каква тел се заварява на СО-то?
                      Тел за масова употреба,нищо специално.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                        Тел за масова употреба,нищо специално.
                        Благодаря колега.
                        Ще пробвам и съм уверен,че от пръв път няма да стане,но като получа задоволителен резултат ще пусна снимка.
                        Успех на всички.

Коментар

Днеска този нож Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6140.jpg
Размер:173.2 КБ
ID:5533507 ми се счупи в прехода от заготовка, към нож. При рязане на Ф95. Ножа го бях направил 50мм дълъг. Стигнах до Ф30, като прорязвах по два канала един до друг, за да се освобождава канала. Всичко вървеше много леко, един път заточвах ножа и пак на струга. Тъкмо спирах самохода на струга и се чу едно пук и падане на парчето в коритото на струга. Чак яд ме хвана, щото нямаше видима причина за счупването.
                          Утре сутринта ще заваря парчето на квадратно желязо за да видя резултата. Надявам се всичко да е наред при заварката и да успея да ползвам ножа. Този нож съм го правил около 2 часа, а за секунди ми отиде труда.

Коментар

Е какво пък си правил по тоя нож 2 часа, като само е изрязан с диска и си му пуснал едно каналче отпред което е с твърде малък R. Което е и основната причина заедно с това че не си дал градус на ножа и странично. И недей ряза на самоход, ако имаш някакъв даже и малък луфт в напречния супорт. То и за на ръка си е трудно, ако нямаш достатъчно опит усет, и да си знаеш точно какво ти може машината.
                            При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Ножа си имаше неоходимите геометрични параметри. Рязането го правих 2 часа, понече максималните обороти са ми 1600 и там само на ръка подавам... Заточването на върха е с ръбчето на шмиргела и не може да стане по-голям, но ри режеше сравнително ле0ко.
                              Самохода ми при напречно рязане го пускам на най-малката стъпка, която е 1/4 от 0,043мм. На ръка подавам неравномерно, като на моменти задълбава повече и вероятността за счупване е по голяма. Луфтовете са ми много малки и не мисля че е от това. Счупването според мене се дължи на изключването на самохода, защото тогава точно се получава едно завъртане на винта на напречния супорт и е захапало. Обикновенно първо спирам самохода и след това изключвам въртенето. Трябва да спирам въртенето и тогава самохода, но ще се науча след някоя друга годинка.
                              Утре ще заварявам счупеното парче и да видя какво ще се получи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X