Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Делителни апарати,дискове,настройки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Делителни апарати,дискове,настройки

Делителните апарати,са незаменим помощник на всеки понапреднал фрезист.Служат за точно разделяне на равен брой части на даден детайл.Д.А,във повечето случаи са със съотношение(характеристика) 40/1,което ще рече 40об на ръкохватката за 1об на шпиндела.Почти на всички Д.А,има диск със 24 канала(през 15гр) за директно делене,който се използва когато не е необходима голяма прецизност и броя на равните части които трябва да нарежем на детайла е кратен на 24.Възможностите не са големи,и за да можем прецизно да нарязваме произволен брой,се използва делителен диск,на който има кръгове със различен брой отвори,разпределени на равни разстояния по диска.Използва се за индиректно делене,което ще разгледаме подробно по-натам,надявам се колегите да ме допълват.Наскоро вземах Д.А от FN-25(ако не бъркам модела),почти нов,без делителен диск и универсал.

Наложи се да изработя делителен диск,на който се постарах да има всички най-често използвани кръгове.

Тоя диск трябва да заприлича на този:

След центроване и разпределение на 9-те кръга през 5мм,следва дълго и скучно пробиване на всички сектори:

и от другата страна

Почти готов

със цифри

Остава да се окомплектова със ножица,пружина и гайка и дребна преработка на ръкохватката.
    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

От: Делителни апарати,дискове,настройки

Браво, хубаво е, да има такива сръчни и умели хора като теб, евала!
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Вчера се занимавах със произвеждането на ножица,изключително пипкава работа,от две втулки и шини,трябва да стане това от ляво:
      url=http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2040/18717749617727026401369466361Xw2mFtx8V98eg75OOlEZ.JPG] [/url]

Така изглежда във завършен вид:

На Д.А,му трябваше водеща втулка за диска

Монтиран със гайка и пружина

Във завършен вид
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

всъщност с този делителен апарат какво в повече печелиш като технологични възможности. Доколкото мога да се ориентирам от снимки които си качил в форума ти вече си имаш всичко и ми е чудно защо ти е ?

Коментар

това май хваща 'дълги' детайли, които примерно ако искаш да обработващ към далечния им край, ще вибрират ,ако са захванати само на стандартна делитлна маса

Коментар

За такива детайли има упорен център.С тоя уред можеш да държиш дълги детайли под ъгъл.

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
              За такива детайли има упорен център.С тоя уред можеш да държиш дълги детайли под ъгъл.
              Товь е верният отговор.

Коментар

Това си е декелски делителен апарат . Шпиндела вътре трябва да е ИСО 40 . На декела тази функция е малко безсмислена защото масата се върги и накланя с абсолютно точни градуси на където се сетиш но също я има .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM3250.jpg
Прегледи:2
Размер:125.3 КБ
ID:5485757Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM3249.jpg
Размер:134.8 КБ
ID:5485758Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0052.jpg
Размер:154.4 КБ
ID:5485756
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Масата се накланя но е къса и няма място за упор.А този детайл който е захванат трябва и да се върти.

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
                    Масата се накланя но е къса и няма място за упор.А този детайл който е захванат трябва и да се върти.
                    Повече от 500 мм няма смисъл мисля че толкова беше максималния ход на Декел FP 3 става да работиш и по дълго но с пребазиране . А делителния апарат също заема място дори и на долната маса да го качиш .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Пряко делене,подготовка на Д.А за работа.Почти на всички Д.А има диск за пряко делене,който е разделен на 24 равни части,при някои е външен УДА-130,УДА-150,при други вътрешен.Така изглежда УДА-150,родно производство:

Така изглежда делителният диск:

Преди да започнем работа,трябва да отцепим червяка,за да се освободи шпиндела

Във това положение е отцепен

Превъртаме шпиндела докато центриращият щифт влезе плътно във прореза

Подготовка за работа се състои във закрепването на Д.А на масата на машината и неговото центроване,като не се разчита на показанията на на нониуса от 360гр

Детайла се центрова със индикатор,първо спрямо униварсала на Д.А,и за успоредност спрямо масата

Следва освобождаването на шпиндела

Разхлабваме гайката и завъртаме ръкохватката на ляво,превъртаме шпиндела и зацепваме центриращият щифт

Закрепваме детайла на нужната дължина,и избираме подходящ инструмент,в случая фрезер 25мм.Ще се изработва шестен 17мм от ф-20,подаваме 1,5мм,като дължината на шестена е 20мм

След изработването на първата стена,отцепваме щифта и превъртаме шпиндела като със щифта отброяваме 3 зъба(оставяме го да потъва във всеки следващ жлеб)и фиксираме във 4-тия,изработваме втора стена

Превъртаме и правим трета

След всяко превъртане фиксираме шпиндела със лъскавата ръкохватка

И така докато завършим детайла

Коментар

Както си гледах и ми се наби в очите.Това нарочно ли е така?Натиснете снимката за да я уголемите

Име:30589611210496508021369387589fBOmpRcuM3efA3E7Zww9.jpg
Прегледи:1
Размер:48.9 КБ
ID:5493014

Коментар

При изработката,си бях набелязъл да разпробия най-използваните кръгове и на няколко пъти коригирах,като гледах да направя тези,които не се делят на 2 за получаване на цяло число.Не пречи,че секторите не са последователни,кръгът със 46 отвора,по принцип трябва да е втори под ред и успешно може да се замени със кръг от 23 отвора.
                          На този диск,някъде съм се сетил да разпробия кръг със 54 отвора,нищо си му няма,работи си прекрасно:

Коментар

Ей, т'ва луд умора няма...

Много добре се е получило.
                            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Имам един въпрос, който може би не е за тук, но да попитам все пак, понеже съм пълен лаик, а както виждам си разбирате доста от работата. трябва да ми изработят едно зъбно колело. Фрезиста ме изпрати за матерял, каза да купя 40х. След това падна мислене от моя страна, случая е следния-имам колело с външен диаметър 75 мм и 35 на брои зъба. От това, което изчетох в нета разбрах, че модула е 2. На мен фрезиста трябва да ми направи зъбно колело, което да работи в двоика с това 35-зъбовото. Междуосието ми е 86 мм грубо, при което пресметнах че другото зъбно колело трябва да е с 51 зъба. Тои ми твърди, че не може да изработи такова, а може 50 зъбово. Делитела му е един такъв доста надупкан, наистина ли няма начин да се изработи 51 зъбово колело. Фрезата е руска, но изобщо не ми е ясно за какво става дума. Та ако колелото е с 50 зъба,а не с 51какви проблеми ще имам? Каза ми 50 зъба, а на диаметър колкото за 51-зъбово.колелото се върти свободно в маслена баня, става въпрос за храповик за кикстартер, по точно първичното колело,което е на оста на ританката?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X