Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Антики в действие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Антики в действие

Като четях различните теми в форума ми хрумна идеята да се покажат стари машини и инструменти които са работещи и в момента и се използуват рационално от собствениците им.Та ето и моята стара механична ножовка на която не знам годината на производство.Единственото нещо което е добавено е шалтера към ел мотора и са подменени втулките на рамото на мотовилката (Ако може така да се изразя).Машината работи перфектно с листови ножовки 300мм и захваща до ф110мм и ширина на профил до140мм.Няма голяма производителност , но за моите нужди е перфектна.Купих я преди7г. за сумата от 120лв. и я пстегнах смазах ,боядисах и до ден днешен ме слуша.Иска само масълце на движещите се части и е супер.Правил съм си листа и от по големи ножовки като ги пробивам с видирана бургия заточена за метал и ги режа с флекса на размер.После напипах на битака и си купих 20бр по 1.50лв. листове на 300мм. Ето и моята механична ножовка и стойката за по дълги детайли направена от мен :
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0092.jpg
Прегледи:1
Размер:143.0 КБ
ID:6013285Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0111.jpg
Размер:123.5 КБ
ID:6013286
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

От: Антики в действие

В повечето случаи старата техника е по добра от новата . Ако и направиш охлаждане ще удължиш с пъти живота на листа .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

...подобна техника има във фирмата,в която ми минава деня,но е със водно охлаждане на мястото на рязане При нужда ще я нащракам
      HUSGVARNA 630 SMR
      PEUGEOT PARTNER 2,0 HDI

Коментар

Надписа кефи!Кербовката на маркуча за високо налягане със какво я правиш?
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
          Надписа кефи!Кербовката на маркуча за високо налягане със какво я правиш?
          Маркуча е с обикновенна скоба , това другото е просто духалка но е преметната на ножовката и лъже щото е попаднала под такъв ъгъл при снимане!А надписа е щото съм разсеян и съм пускал с ненатегнат лист и прас , листа отиде .
          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
          Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
            Маркуча е с обикновенна скоба , това другото е просто духалка но е преметната на ножовката и лъже щото е попаднала под такъв ъгъл при снимане!А надписа е щото съм разсеян и съм пускал с ненатегнат лист и прас , листа отиде .
            Не знам па защо го отлабваш, след всяко рязане може би? Имам си ножовка, и листа си е все опънат и няма да го мисля пък и това.
            При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Охлабвам листа, защото рядко ми се налага да работя на ножовката повече от един път в седмицата , а понякога не се пуска и месец. Тя ми е помощна машина.По принцип не обичам натегнати менгемета , универсали и тем подобни когато не се работи на тях.Навик в годините да щадя машините и инструментариума щото после са пари.
              Ат.Буров.

Коментар

Охлабвам листа, защото рядко ми се налага да работя на ножовката повече от един път в седмицата , а понякога не се пуска и месец. Тя ми е помощна машина.По принцип не обичам натегнати менгемета , универсали и тем подобни когато не се работи на тях.Навик в годините да щадя машините и инструментариума щото после са пари.
                Всички скрепителни връзки за това са измислени, да стоят натегнати и то по някога до краен предел, това им е предназначението. По твоята логика работя от части и аз, но чак пък толкова. Ми вземи та си олаби болтовете на главата на автомобила да речем, или на джантите ако я не караш често.
                При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                  Всички скрепителни връзки за това са измислени, да стоят натегнати и то по някога до краен предел, това им е предназначението. По твоята логика работя от части и аз, но чак пък толкова. Ми вземи та си олаби болтовете на главата на автомобила да речем, или на джантите ако я не караш често.
                  Явно не съм се изразил правилно.Става въпрос за натягане на челюстите на менгеметата и унивевсалите ,а не за самото им закрепване ,съответно към масата на фрезата или към шпиндела на струга .
                  Ат.Буров.

Коментар

Специално с българските листа въобще не е добре да го охлабваш . Имал съм случаи още при стягането се чупи та един път като го закрепя карам докато отидат зъбите или не се счупи. Сега има листа на Сандвик те са двуслойни твърди са само около 10 мм след режещите зъби нагоре листа е мек и не се чупят .

Коментар

Ето 2 - 3 снимки и от мен. Верно,машините са в музей,но все пак са немска техника,използвана в корабостроенето...Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130501_150435.jpg
Размер:85.4 КБ
ID:5485402Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130501_150422.jpg
Размер:138.9 КБ
ID:5485401Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130501_150430.jpg
Размер:67.2 КБ
ID:5485403
                      TLC 120 Prado
                      Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

а това последното чудо какво е

Коментар

Вероятно, шмиргел и плосък шлайф в едно.
                          [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Нещо такова......
                            TLC 120 Prado
                            Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

Първобраза на съвременните плоски шлайфове . Вероятно специализиран за определен тип детайли .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X