Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чук

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Чук

Много има изговорено за какъв ли не сорт инструменти, но нищо за г-н Управителя- Чука,инструмент без който не можем. Идеята ми е да споделим опит от "най -малкия" до шлаковото чукче ,заедно със дръжките и стандартите

От: Чук

Най-интересното е безоткатния чук.
    Имах преподавател в ТУ, който беше страхотен човек и преподавател. Имаше страхотни идеи и разработки. Ама имаме и демокрация и нямаме пари за производство на тези хубави неща. Казва се Николай Ангелов и мисля, че вече е професор. Господ здраве да му дава!!!!
    Та той има разработка за безоткатен чук. С една съвременна ЦНЦ машина може да се изработи такова нещо.
    Другото полезно нещо е малка установка за заточване на свредла. И много други неща....
    АИГ-Заваряване ООД
    Заваръчни апарати "DEL"
    http://www.aigwelding.com
    0889 522 036

Коментар

Винаги съм се стремял да е безоткатен благодарение формата на дръжката и дървесината, но явно не е достатъчно

Коментар

чук.....аааа в продължение на 10 години беше продължение на ръката ми......тежък е чука на каменоделеца....добре че са измислили СNC рутера!Дясната ми ръка беше с два см.по голяма в бицепса от млатене....
        driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Всеки има дузина чукове цъфнали от бой и шлайфа заосенъците от бой както на секачите и на пробоите ,а имало ли е изобщо БДС като стандарт и ниво на здравина за българските хамъри и за вносните. Днес никой не си играе да ги закалява изцяло само ги челосват. Имам чук от дядо ми на които изпробвам здравината имНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF1464.jpg
Прегледи:1
Размер:158.3 КБ
ID:5477926навремето е било по-лесно да приспособят едната страна на чуковете за определена форма, суейдж блок по нашенско не е ималоНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF1489.jpg
Размер:178.3 КБ
ID:5477927,но чуковете ни са имали същата здравина ..... не и днес
          Последно редактирано от тихич; 02-05-13, 22:59.

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
            Най-интересното е безоткатния чук.
            Имах преподавател в ТУ, който беше страхотен човек и преподавател. Имаше страхотни идеи и разработки. Ама имаме и демокрация и нямаме пари за производство на тези хубави неща. Казва се Николай Ангелов и мисля, че вече е професор. Господ здраве да му дава!!!!
            Та той има разработка за безоткатен чук. С една съвременна ЦНЦ машина може да се изработи такова нещо.
            Другото полезно нещо е малка установка за заточване на свредла. И много други неща....
            Предварително се извинявам за офтопика, но няма как!

Ники Ангелов е наистина голям Човек и Преподавател. Сега е професор, но за него това не е важно. Аз бих го нарекал даскал. Много може да се научи от него. Има и доста разработки и патенти.
            о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Чуковете са доста специфични за изработка. При достигане на много висока твърдост започват да се отделят парчета и да се цепят. Имам 2 такива чука и за нищо не стават. Преди два дена грабнах единия за да съсека със секача една заварка. Резултата беше осколка в ръката. Проби ръкавицата и се заби. След този инцидент и двата чука отидоха в кофата за скрап.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                Чуковете са доста специфични за изработка. При достигане на много висока твърдост започват да се отделят парчета и да се цепят. Имам 2 такива чука и за нищо не стават. Преди два дена грабнах единия за да съсека със секача една заварка. Резултата беше осколка в ръката. Проби ръкавицата и се заби. След този инцидент и двата чука отидоха в кофата за скрап.
                Цепят се колега защото са закалени изцяло за по лесно. А всъщност термичната обработка на качествения чук не е само закаляване. Истинския чук се изковава /не се изработва на металорежеща машина/ от инструментална стомана.Никога хиксова и замозакаляваща се. След изковаването се дооформя ръчно с пили / не ъглошлайф или шмиргел/. Следва термичната обработка. Едно цялостно загряване и отвръщане за да се уеднакви структурата на материала. Следва закаляване на работните повърхности и само на тях с последващо отгряване за да е плавен прехода между закалената повърхност и останалата част. Така чука няма да се цепи или чупи и ще работи без промяна дълги години. Имам чук изработен лично от мен по тази технология преди 35г в техникума по практика и не е мръднал изобщо, макар че ми е от любимите инструменти. Имам и други които съм купувал и повечето от тях на нищо не приличат, а пък за китайските дето се продават сега да не говорим.

Коментар

"Професора" или чука е инструмент с широооко приложение , но не бива да се прекалява с него.Обикновенно биеме с чук в/у чук и после се чудиме какво е влязло в ръката ни, защото осколките влизат почи безолезнено и много бързо , а после при доктора.Всеки инстумент трябва да се ползува по предназначение и да се обезопаси.Аз например в момента в който видя ръбче на чука той минава през шмиргела за заобляне но ръбовете- същото с шлосерските центри и секачите.
                  Както каза и колегата по-горе важен е и материалът и термо обработката. Аз имам 5 чука от които само един е купешки .Другите са правени от мен в периода 1986 -1989, когато работех в матричарски цех и термичното ми беше под носа , едно приятелче дърводелец им направи дръжките.Правени са от У7 закалени само по работната част и отвърнати до определена твърдост.За толкова години само на най-малкото чукче съм коригирал ръбовете но роботната повърхност. Ето ги нагледно :
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0106.jpg
Размер:128.2 КБ
ID:5478725
                  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                  Ат.Буров.

Коментар

клъб енд следж втория по ред там ми остана окото .Браво
                    Последно редактирано от тихич; 06-05-13, 01:16.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X