Здравейте. От няколко дена ми се налага ра обработвам дърво на струг. Имам струг С5 и направих няколко детайла, но много буклук се набива от дървото. Покрил съм паралелите супорта, но пилки пак имаше. Някой работил ли е дърво и текстолит на такъв струг и как го предпазвате от пилките? Имам още няколко детайла да работя, но почистването след това на струга е в пъти повече от колкото при работа на метал.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Обработване на дърво с металообработваща машина
Свий
X
-
От: Обработване на дърво с металообработваща машина
Няма отърване от това. Те затова дърводелските стругове са крайно прости - да няма къде да се набие тоя боклук.
...всъшност има отърване - мощна аспирация, дето изкарва и стружките. В цеха имаме такава, свързана с всяка дърводелска машина. Пак има малко прах и трици, като се работи, но за сравнение без нея и дума не може да става.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
-
Пълно щастие няма . Аз за това най мразя да работя на металорежеща машина текстолит и производните му . Обикновено слагам един найлон в тавата за да не ми запушва финия прах решетката за отичане на борьола и по лесно да изхвърля стърготините . После почиствам до колкото може машината с четката и накрая я продухвам със сгъстен въздух .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Миналата година правих една фтулка от текстолит. Той прави по голяма мизерия и от дървото. Аз слагам един голям плат върху паралелите и върху супортта. Така само ножа се вижда, но доста от боклука хвърчи навсякъде и пак има малко по паралелите. После с четката чистя, но в комбинация с маслото става много гадно. Ще гледам повече да не се занимавам с дърво че ми писна да чистя.
Коментар
-
Гледай да не те чуят 5ракиев и компания, че ще овикат отсякъдеЩото пък и без хубави дървени пръчки света не може.
Не го преживявай толкова, стъклотекстолита е много по-гаден от дървото, понеже отнася и ножовете. И медта е гадна, и инвара, всичко е гадно. Само говнолина е лесен, ама пък него никой не го ще.
Коментар
-
Който бачка редовно с дърво, да си направи дърводелски струг е кажи-речи елементарно. Виж да си намери/направи длета и да се научи да ги ползва на него вече си е проблем. В цеха имам един сиогурно барем на 60-70 години. Дървена конструкция, от едната страна проста ос, на която е закачен универсала и 2 еднакви ремъчни шайби за мотора и оста, с набор от общо 4 или 5 предавателни числа.
Изглежда ужасно смешно, но върши това, за което е създаден, макар да сме го ползвали 2-3 пъти всичко на всичко, и то за прости неща, като например да си направим ролка за шкурка за фрезата.
Мисълта ми е че с длето няма толкова боклук. Ако дървото е някакво си, дори изкарва една единствена стружка.
ПП: Текстолит се работи само с твърдосплавно. По платкарниците го фрезоват и пробиват с фрезички и длета от волфрамов карбид (ако помня добре), на високи обороти (над 12-15000 че до 30 и повече).
...което не отменя факта че е гнус.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеСамо говнолина е лесен, ама пък него никой не го ще.Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Аз се бях хванал да правя две масички. краката ги изработвах на струга. иначе си имам абрихт, банциг, ципкуляр и фреза за дърво. Просто исках краката да са идеално гладки и кругли. Можех да си ги напавя правоъгални, но така станаха по-добре.
Интересно ми е как се правят сапове за чукове и брадви. Формата им е като правоъгълник, но в двата края е полу окръжност, наподобява елипса. Предполагам че има специализирана машина.
Аз моите си ги разкроявам на банцинга и с пилата заоблям чъбовете, но гледам има гото ви за по 1-2лв.
Коментар
-
Продават се комби-машини - циркуляр, абрихт и струг под 200 лв. Едно време имаше СССР-ски. За хоби машина е перфектна, но изпогубих чарколяците за струга. Сега има някакви noname, но не знам доколко са добри. Така че с малка инвестиция може да се спасите от чистенето.За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.
Коментар
-
Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнениеИнтересно ми е как се правят сапове за чукове и брадви. Формата им е като правоъгълник, но в двата края е полу окръжност, наподобява елипса. Предполагам че има специализирана машина.
Аз моите си ги разкроявам на банцинга и с пилата заоблям чъбовете, но гледам има гото ви за по 1-2лв.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
На битака дръжките за чукове и тесли струват по 1 лев и хич не са лоши . За тия пари не си заслужава чистенето на машината .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеНа битака дръжките за чукове и тесли струват по 1 лев и хич не са лоши . За тия пари не си заслужава чистенето на машината .При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!
Коментар
-
Аз за чуковете не съм направил много дръжки. Предпочитам да си ги направя от салкъм. Доста годинки издържат и до сега всички които съм сменил не са мръднали. Имам няколко стари чука, които хлопат доста и все искат донабиване. Най-добрия чук един чичка ми го прави. Закъмен е със треска и от както го помня са минали над 15 години и не е мръднал. Опитах са на моите да им набия треска, но не става и за това си набивам метална къмичка.
Саповете на лопатите изглеждат доста хубави, но често ми се чупят (на права лопата). Незнам аз ли съм причината или дървото е калпаво. В началото лопатите се късаха около захвата на сапа, но ги усилих с едно парче шина и от тогава само сапове купува. Голям куриоз беше един сап на брадва. Баща ми го купи и го сложи на брадвата. 2-3 запаха направи и се счупи. Вътре беше изяден от червеите, а от вънка не си личеше.
Такава машина комбинирана за 200лв няма да си купя никога. Моя абрихт е с плотове по 1м, масивен е и много добре работи. Веднъж съм работил на едно абрихтче от ламарина и имах чувството че ще се разпадне, много неудобно и не става за работа.
Коментар
-
Един мой роднина имаше машина на която изработваше спици за колелетата на каруците.Та тази машина работеше по шаблон който се копираше от държателя на режещия инструмент и обработваше заготовката.Шаблона получаваше въртеливо движение с обороти равни на оборотите на заготовката.На нея можеше да се изработва всичко стига да има необходимите шаблони с дължина до 80см.Една спица се изработваше максимум за около 30сек. като тук влиза и времето за закрепване.Та не ми е чудно,че една дръжка за чук струва 1лв.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар