Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Шлайфане с дебел диск за ъглошлайф.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Шлайфане с дебел диск за ъглошлайф.

Здравейте, Нямам опит с дебели дискове за шлайфане. Имам 2 големи сравнително нови ъглошлайфа, на който баща ми не ми дава да ползвам такива дебели дискове. Твърди че с тях се разбива и изгаря лесно ъглошлайфа. Имам от старите тежки на ЕЛТОС. Преди няколко години изгоря ротора. Аз в скрапта намерих 2 хвърлени, на единия ротора беше здрав. Направих си го и бачка супер. Днеска сложих дебел диск. При първото търкане диска явно беше износен по друг начин и се усещаже като дисбалансиран. След малко работа всичко си дойде на мястото и заработи добре. Сега с новия си режа, а със стария ще шлайфам. Предполагам че баща ми е скептичен да се смъкват и сменят постоянно дисковете. Предстои ми дигане на навес. От скрапа взех доста хубави профили и днеска около час съм ги подготвял. Утре ще заварявам и ще има зачистване на заварки. Проблема с тънкия диск ми е че при продължително зачистване на заварки се оскубва бързо, за това ще пробвам какво ще стане с дебелите. А в крайна сметка и да прецакам стария ъглошлайф, аз го възстанових от боклук и не ми е толкова жал.

От: Шлайфане с дебел диск за ъглошлайф.

Е, дебелите(6мм) дискове в доста случаи са небалансирани, но след малко работа се балансират сами. Ако не сваляш диска-няма да имаш никакъв проблем с лагери, електромотор и т.н.
    В единия завод в който работих съм стопявал по3-4 диска на ден, но на малък шлайф-125мм. БОШ. Няма никакъв проблем. После и по няколко ламелни шайби. И се налага смяна с 3 мм диск за рязане. После пак ламелка или дебел диск. Най-честите проблеми бяха скъсан кабел(от паднало тежко желязо), или четки, или някаква друга електрическа повреда, но не и разбити лагери и зъбна двойка.
    Та и с големите така-кажи на баща ти да си гледа работата, и, че ако се счупи шлайфа ще поемеш ремонта. Това за да не мърмори. И няма да имаш грижи, стига самата машина да е в кондиция.

С диск за рязане не е добре да се стърже. Диска изтънява едностранно, и след това при малко по-голямо натоварване се отделят парчета с по-голяма маса, а те се равняват на шрапнел. Вадят очи, ако не си с очила, правят рани в кожата... Е, не че съм светец, и аз съм стъргал с 3 мм диск, но благодарение на опит и внимаване досега съм все още цял.
    Или след малко стъргане трябва да се реже, за да се изравни ръба на диска, но си трябва и повишено внимание.

П.П. Майсторите се познават по това, че работят с малък шлайф. Големия е за груби работи.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Имам и малки ъглошлаифи. На тях слагам дискове за рязане и не ми правят проблеми. За финно заглаждане с ламелен диск. Но там диска е малък и няма много голямо натоварваме. Сега правя навес и днеска почети замина един Ф180 за шлайфане на заварки. Имам няколко такива дебели стари диска. Предимно с тези дискове зачиствам стари заварки от железата. При конструкцията не мисля за зачиствам заварки. Ще гледам да ги правя фладки без да се налага зачистване.

Коментар

Зачистването на самата заварка е глупава работа. Освен един външен вид не дава друго.
        Виж, пръските трябва да се почистват. Те освен, че загрозяват дават и друг дефект-върху тях боята остава на тънък слой, и лесно се изпича от слънцето и се напуква. А после започва да ръждясва. Същия е проблема и с острите ръбове по конструкциите. Неслучайно в корабното машиностроене не се допускат закръгления по-малки от R3
        Ама за навес-даже и пръските няма да са проблем, така, че не се втелявай. Важното е шевовете да са направени както трябва.

Коментар

Работи си смело с дисковете за шлайфане те не износват повече машината от нормалните . Имам две малки флексчета на Спарки едното 850 вата с което работя повече от 15 години другото от 5 години 1200 вата на тях задължително един път в годината и по често ако съм имал много работа им правя профилактика отварям почиствам ; гресирам ; сменям лагери и ако е нужно четки . Старите големи български флексове е почти невъзможно да ги убиеш . Аз за повече от 20 години работа с моя само веднъж преди няколко месеца ми откъсна шпонката на голямото колело сложих му нова и това му е за всичките години мъка . Лошото е че много тежи за това предпочитам да харча повече за дискове и да си работя с малките дори и по дебели железа щото имам само две ръце за цял живот .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Стария български тежък флекс го имаме от както се поммня, може и повече. Преди няколко години изгоря. Сега бачка след смяна на ротора. Заварки зачиствам от железата които купих от вторичните. Уча в Русенския университет и имахме часове по теория на заваряването за обща култура. Там споменаха даскалите че изпъкналата част на заварката се казва усилване на заварката. Но независимо от името в отговорните конструкции трябва да се зачиства, защото това надебеляване отслабва конструкцията. Трябва да се стреми заварчика да постигне пълен провар. В корабостроенето споменаха че всички заварки задължително се изравняват поради този факт.
            Аз няма да зачиствам заварки по конструкцията. Ще травя предимно ъглови шевове, при които е важен катета. Днеска снадих всички профили, а баща ми през това време си поигра със зачистване на нчкой шевове, но останаха и незачистени.

Коментар

Това, че усиленията отслабвали конструкцията е глупост. Ако материала е добре проварен по цялата си дебелина, и по цялата си дължина-изобщо не е важно колко метал има да "стърчи" над шева. Или ъгловия шев да е с достатъчен катет.
              Но за заваряване си има раздел, тук си говорим за шлайфове.
              Имам два от старите българските, не от най-старите де(онези с дръжка без предпазител), и си работят безгрижно. Е, не ги ползвам професионално, но и където по фирмите е имало от този модел-работили са добре и по много.
              Малък шлайф в момента ползвам един taurus. Испански, 125 мм, единствения дефект който дава е, че понякога не иска да изключи от ключа, и се налага вадене на щепсела. След отваряне и затваряне(без да пипам нищо вътре)-пак си работи. Аа, и заключването на шпиндела вече не работи, но с помощта на изтънен 17 става.

Коментар

Не се притеснявай от шлайфащи дискове ,само си проверявай гайките преди всяка употреба!Скапаните гайки понякога с такива дискове се разхлабват ако са подбити!С по- новите флексове съм работил с къде по тежки дискове ,например диамантена корона за шлайфане на бетон,флексовете не спират по цял ден понякога и за 2 години само 2 от 5 станаха за ремонт,другите за почистване,така че хубав ли е флекса няма проблеми!И не се заигравай с нулиране на заварките само леко зачисти!/немците по принцип носещи заварки шлайфат само с повърхностно обработване и заварката си остава,някои наши специалисти шлайфат до дупка ,но всеки си знае/
                Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  ...Това, че усиленията отслабвали конструкцията е глупост.....
                  Така е . От една страна . От друга страна - прекомерното натрупване на материал е не само излишно , но в някои случаи и вредно . Особено при динамично натоварени конструкции зоната между наваръчния и основния материал ( поради допълнителното температурно натоварване при прекомерно "натрупан" шев) става инициатор на пукнатини . Също и при заваряване с неподходящ допълнителен материал от някои "майстори" .
                  Затова и в заваряването не само при немците , ами по целия свят ( включително и у нас ) има стандарти по този въпрос . Като правило изпъкването на шева не бива да надхвърля определен % от цялата дебелина на шева . Практически , това е от равна повърхност да се прокара още един "тегел" Демек : декоративния . Разбира се ,зависи от експлоатационните условия на завареното съединение : например , във "висшия пилотаж" се срещат и случаи , когато шевът умишлено трябва да се остави "гладен ".

За асмалъци и навеси обаче - проблем няма .

Ама понеже говорим за ъглошлайф :

....

П.П. Майсторите се познават по това, че работят с малък шлайф. Големия е за груби работи.
                  Майсторите се познават по това , че за определени цели подбират подходящия ъглошлайф.

От физиката е известно , че линейната скорост е равна на ъгловата по радиуса .
                  Следователно , големия диск ( ф180 примерно ) има приблизително 1.5 пъти по-висока периферна скорост от малкия ( ф125 или ф115) .
                  От тук : Ако трябва действително да шлайфаш , то по- подходящ е малкия - хем по-фино , хем не уморява при продължителна работа . Ако трябва да "рубиш" , то тогава е ясно - големия .

Освен това си има и техника на безопасност : Не бива тънкия диск ( дебелина 3мм.) да с е ползва за пилене . Той си е за рязане . Ама мисля , че тези варианти вече се изясниха .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    ...От физиката е известно , че линейната скорост е равна на ъгловата по радиуса .
                    Следователно , големия диск ( ф180 примерно ) има приблизително 1.5 пъти по-висока периферна скорост от малкия ( ф125 или ф115)...
                    Това е така при еднакви обороти. За колкото по-малка шайба е предвиден шлайфът, на толкова по-високи обороти работи. Тоест, периферната скорост е сравнима. Не ми се смята дали е съвсем еднаква...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Владо, за усиленията-говорим само за усиление, от нормален шев. Като се започне трупане на метал неизбежно в детайлите се внася топлина, която прави каквото прави, нослуая вече не е "усиление", а натрупан излишен метал.

Относно майсторите и малкия шлайф-почти е закон, че майстора не се занимава с грубата работа, за нея има чираци и калфи. Та майстора не се занимава с рубене и скосяване на детайлите. Не заготвя грубо детайлите, а само коригира ако нещо не му е харесало. И след работата му не се налага ползване на мощна машина, само с малкия диск зачиства шева, и ако нещо не му харесва. Майсторите са се занимавали с груба работа преди да речем 10 години, когато са били калфи.

Не, че когато се наложи не е вземал големия шлайф и да стърже с него каквото трябва, но го върши с недоволство, и намирам, че има право.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Това е така при еднакви обороти. За колкото по-малка шайба е предвиден шлайфът, на толкова по-високи обороти работи. Тоест, периферната скорост е сравнима. Не ми се смята дали е съвсем еднаква...
                        Сигурно съм се изразил неточно.
                        Но като е сравнима , да направим един тест : Опитай примерно на 1 м. дължина върху някакво желязо да "изрубиш" 5мм. дълбочина - първо с голям ъглошлайф , 2200W и диск ф180 мм. а после с малък - 800W с диск ф115 . После кажи в кой вариант е станало по-бързо .

Всъщност , това важи и за рязането .

Освен това периферната скорост в процеса на работа също се мени - все пак диска се износва и намалява диаметъра си , а нали ние търсим сумарния ефект .

Имах предвид , че ако пред мен има избор на една от двете машини - бих избрал по-мощната и по-голямата . Тя може и много и малко . Е ,има и физико-естетически ефект де - с течение на времето развиваш мускули

А естествено , че най-добре е да имаш диапазон от "голям" , "среден" и "малък" - и да си действаш според случая

..... майстора не се занимава с грубата работа, за нея има чираци и калфи. .....
                        Ами Коле , говорим явно за различни майстори Ти очевидно имаш предвид майстора - заварчик . Аз пък имам предвид майстора - шмиргелист . Това са различни професии , макар от време на време да им се пресичат дейностите по необходимост . Така че както стругарят избира подходящия нож за съответния метал , а заварчикът подходящата машина и електроди , така и шмиргелистът шлайфист - подходящия ъглошлайф и дискове .

Иначе при отговорни шевове ( такива , подлежащи на контрол ) , заварчикът и шмиргелистът вървят в комплект , а аз на заварчиците съм забранил да пипат ъглошлайф . Само казват къде и какво да им се изпили . Иначе им трепери ръката
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Аз пък ще кажа това което съм видял и чул в Австрийска фирма която прави предимно метални конструкциий, и то повечето от неръждавейка. Заварява се също и много алуминий. Произвеждат се машини които се продават по целият свят, и това да има опилена ( шлайфана) заварка е равносилно на престъплание и е абсолютно забранено. Пропилване на кратери и фаски за по дълбок провар да, но по шевовете никаква интервенция. Заварчиците са класни, заваръчната техника всичко е на Фрониус, тяхна си е и е на ниво и общо взето най важното изискване за заваръчните шевове е това, здравина, красота и това е. Май че само ние пилим в несвяст и то щото всичкото май е от не можене. Сигурно някъде е задължително да са опилени заварките, но поне аз за такова не знам, а и претендирам да заварявам добре, и почти никога не пиля. Е някой панти на метални врати и някоя друга пъпка няма как.
                          При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                            .... общо взето най важното изискване за заваръчните шевове е това, здравина, красота и това е...
                            Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                            .... Е някой панти на метални врати и някоя друга пъпка няма как.
                            Е що ги пилиш ? Не са били здрави , или не са били красиви ?

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                              Е що ги пилиш ? Не са били здрави , или не са били красиви ?
                              С уговорката че в това не ми е силата, пила ги за да има какво да си пишем тук.
                              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X