Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възможно ли е да прехвърлим пиньон ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Възможно ли е да прехвърлим пиньон ?

Здравейте колеги, както повечето от вас знаят съм фен и собственик на бус Транспортер Т3 синхро, за съжаление частите за тези автомобили са дефицит а цифрите...без коментар.Наскоро закупих кутия от колега от Русе, но се оказа че е разбит центалния лагер и оста с пиньона е мърдала напред/назад и от там са се получили проблемите.Няма да ви занимавам с тях, всичко е отстранимо, но проблема с пиньона е най-главния.намерих ос от друга кутия (стандартен транспортер) със същия брой зъби.Възможно ли е от двете оси да направим една, като ползваме пиньона на здравата.Ето малко снимки за онагледяване на нещата:

Както виждате, осите са еднакви, разликата е в последната част, която я има само при синхрото.Ако някой може да помогне, да се чуем и да действаме
    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

От: Възможно ли е да прехвърлим пиньон ?

Освен пиньона, трябва да вземеш и това, което е играело корона. Няма друг начин. Поне за дифовете, винаги се продават в комплект. Ако пък случайно точно за това возило вървят като отделни части с отделни номера, може и да стане врътката, ама силно се съмнявам случая да е тоя.

Има ли поне начин/процедура за реглаж на контактното петно после? Би трябвало да има. Ако да, и това трябва да свършиш. Може да се опиташ да докараш нормално контактно петно и с друг пиньон, ама съм силно скептично настроен. Просто тоя вид чаркове са с повишено триене, и съответно се изработват и после шлайфат и сработват едно спрямо друго. Иначе резултата е в най-добрия случай повече шум, а в най-лошия освен повечето шум, повишено износване и трошене.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Освен пиньона, трябва да вземеш и това, което е играело корона. Няма друг начин. Поне за дифовете, винаги се продават в комплект. Ако пък случайно точно за това возило вървят като отделни части с отделни номера, може и да стане врътката, ама силно се съмнявам случая да е тоя.
      Понеже оригиналната корона е наранена, даже има счупен зъб, ще ползвам короната от другата скоростна кутия, която се явява донор.Всичко е еднакво, като брой зъби и т.н., кажете как да направим магията с прехвърлянето на последната част от оста

Коментар

Първоначално публикуван от PACH - Иван Тодоров Преглед на мнение
        Понеже оригиналната корона е наранена, даже има счупен зъб, ще ползвам короната от другата скоростна кутия, която се явява донор.Всичко е еднакво, като брой зъби и т.н., кажете как да направим магията с прехвърлянето на последната част от оста
        Аз поне не виждам как ще стане. То си е един детайл от пиньона до опашката. При това от съответната стомана със съответната термообработка. Принципно се носят слухове че тук-там заварявали полуоски успешно, ама неприятното е че ще трябва наново да се правят шлиците, щото ще се "отвърнат" при заварката. А отделно цялата задна част ще трябва да се прави след заварката, на място, и после да се термообработи само тя, защото при заваряването ще се кривне. А лошото е че и при термообработката може да се кривне пак, дори заварката и изработката да станат перфектни.

Моите 5 стотинки накратко: Няма оправия.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На снимките виждам 2 различни пиньона.Кой искаш да ползваш?
          Иначе има вариянт да се изработи пиньон,който да се напасне по короната която имаш.
          Колко струва нов оригинален комплект?
          0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
            На снимките виждам 2 различни пиньона.Кой искаш да ползваш?
            Иначе има вариянт да се изработи пиньон,който да се напасне по короната която имаш.
            Колко струва нов оригинален комплект?
            Трябва му дългия вал, ама неговия пиньон е фира.

Аз не виждам кой е в състояние да направи целия вал с оригиналните допуски и за смислени пари.

Коментар

Тези валове са от стомани от рода на 40 Х или 18 ХГТ които сами ро себе си са много трудно заварими . Освен това са и термообработени поне до към 50 - 60 единици което прави конвенционалната механична обработка невъзможна . Подобни детайли правят по поръчка някъде в Пловдив в Бета Червен бряг (сега е Палфингер) и Терем Търговище може и на други места още да имат технологични възможности но за тези съм сигурен че могат . Въпроса е на къква цена .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                Тези валове са от стомани от рода на 40 Х или 18 ХГТ които сами ро себе си са много трудно заварими . Освен това са и термообработени поне до към 50 - 60 единици което прави конвенционалната механична обработка невъзможна . Подобни детайли правят по поръчка някъде в Пловдив в Бета Червен бряг (сега е Палфингер) и Терем Търговище може и на други места още да имат технологични възможности но за тези съм сигурен че могат . Въпроса е на къква цена .
                Скоро ходих в БЕТА Червен бряг за подобна услуга, много по прости детайли имам и познат там но, механичният цех в който се правеха тези отговорни детайли първо няма нищо общо с австрийската фирма Палфингер, после машините им са си от миналия век, много амортизирани и допотопни, и най важното няма вече кой, повтарям нама кой да ти направи там нещо. Свършиха ми работа но никак несъм доволен.
                При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                  Скоро ходих в БЕТА Червен бряг за подобна услуга, много по прости детайли имам и познат там но, механичният цех в който се правеха тези отговорни детайли първо няма нищо общо с австрийската фирма Палфингер, после машините им са си от миналия век, много амортизирани и допотопни, и най важното няма вече кой, повтарям нама кой да ти направи там нещо. Свършиха ми работа но никак несъм доволен.
                  Ясно значи и там са се скапали нещата . Жалко беше много добро предприятие. Имах някъкви съмнения защото доработвахме едни техни детайли правени там не бяха нищо сложно прави струговани оси с по 4 - 5 стъпала на които повечето от размерите бяха в + над десета добре че поне бяха в +.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Яснооо, проблема са цифрите, комплект пиньон с корона около 800 евро

Коментар

Най-разумния вариант е да измислиш как да изкараш тези 800Е или да намериш втора употреба .
                      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                        Най-разумния вариант е да измислиш как да изкараш тези 800Е или да намериш втора употреба .
                        И аз така мисля. Там е доста натоварено място(по-натоварени са само полуоските)-има сериозен въртящ момент, и всякакви термични намеси почти със сигурност ще доведат до промяна на характеристиките на материала, а вследствие на това-счупване, или износване, може и двете.

Направи някоя друга сватба повече, и си купи оригинален комплект. Нов или втора ръка-каквото дойде.
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

ОК, прехвърлянето отпадна като вариант, а има ли опция да се напластят язвите и да се направи някаква циментация ?

Коментар

Според мен - не.

Коментар

На практика всичко може, ама ...... в повечето случаи после ....
                              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X