Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФУ251 и няколко проблема

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ФУ251 и няколко проблема

Купихме си фрезичка ФУ251 произведена 90та година.
    Приятното в случая е че шабровката на паралелите си е непокътната
    Но при надлъжно движение на масата в двата края започва да затяга. Разхлабих клина но промяна няма просто при движение на ръка се усеща затягането. Следи от износване няма никакви но ме притеснява да не съсипя машинката.
    Втория проблем ми е че е пълна с скапан борйол станал вече на мазна пихтиеста маса. Е те това как се оправя и как въобще може да се извади от резервоара? И има ли някакъв препарат които да го върне в поне малко течно състояние?

ПП: Търся и читаво машинно ментгеме за фрезата.
    Последно редактирано от old111; 21-06-11, 01:41.
    Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

От: ФУ251 и няколко проблема

Провери първо двете крайни конзоли дали не са чупени и заварявани те са нещо като слабо място и при забиване на масата се чупят . Теоритично след счупване трябва да се заменят с нови но това никой не го прави а просто ги заваряват. След това смажи хубаво винта който движи масата защото масло там се подава от ръчната помпа която е от ляво на масата но за целта резервуара на масата трябва да е пълен с масло което пак рядко някой го прави. Остатъците от борьол във фундаментния резервуар пробвай да ги разредиш с нафта и да ги исипеш по някъкъв начин иначе няма отърване от смрадта .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

За менгеме провери тук:http://polymeta.bg/?page=newmach&id=16
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Благодаря за бързите отговори!
        Конзолите са здрави, първата ми работа беше да проверя маслото но си има в изобилие, масло наливам постоянно на винта допълнително и доста ръждиво черна гадост капе от него което ме навежда на мисълта че е поръждясал в двата края.
        За проба разкачих и дясната конзола но промяна в стегнатоста няма и остава само повъхностната ръжда.
        Протече и масло отзад от вретеното та се наложи да почистя отвора за оттичане и сега остана много леко сълзене.
        За борьола си мислех да опитам с нафта но не се реших, до сега успях да извадя по голямата част от гъбата а останалата поразбих с вода и помпата.
        Стягите на Полимета ми приличат на китайчета а опита ми с техните чугуни ме възпира да им се доверя.
        Иска ми се да сменя контролните прозорчета за маслото но нещо цените тук във Варна не ми се нравят?
        Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Мажеш двата края на винта с нафта настройваш изключвателите и разхождаш на бърз ход . Другия варянт е да свалиш масата и да почистиш механично със скочбрайт винта . Резервуарите за борьол на фрезите за мен са конструктивно сбъркани . Това е течност която рано или късно така замирисва че не можеш да седиш покрай машината а не можеш от никъде да бръкнеш да го измиеш . На струговете вадим казана на двора и с пароструйката . В стария завод фрезистите бяха направили външни резервуари и маркуча от масата се връща в тях . На това става борьола а как смърди умряла лисица мирише по малко . За менгеме звънни на този човек праща и по куриери .
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6543.jpg
Прегледи:2
Размер:256.3 КБ
ID:5286951Натиснете снимката за да я уголемите

Име:img329.jpg
Прегледи:4
Размер:17.9 КБ
ID:5286950
          Последно редактирано от sek.1; 23-06-11, 06:05.

Коментар

Днес получих това във функцията с рейтинга във връзка с темата :
            23-06-11 08:06

Тема: ФУ251 и няколко проблема
            Стига вече реклама, де! Оля се! Не ме вълнува кой го е написал само че явно не ме познава . Не съм аз човека от визитката никога не съм се занимавал с търговия на къквото и да било общото между нас е инж. пред името . Аз работя на металорежещи машини и пазарувам инструменти за тях основно от този човек повече от 10 години . Всеки който има допир до тези професий знае колко е трудно в днешно време да намериш коректен търговец който и да продава на изгодни цени . Визитката съм я поствал и в много други теми от този подфорум доста колеги са си пазарували от човека и поне аз не знам някой да е останал недоволен . Ако модераторите преценят че това е реклама нека истрият визитката от тук нататък ще пращам координати само на лични .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Днес получих това във функцията с рейтинга във връзка с темата :
              23-06-11 08:06

Тема: ФУ251 и няколко проблема
              Стига вече реклама, де! Оля се! Не ме вълнува кой го е написал само че явно не ме познава . Не съм аз човека от визитката никога не съм се занимавал с търговия на къквото и да било общото между нас е инж. пред името . Аз работя на металорежещи машини и пазарувам инструменти за тях основно от този човек повече от 10 години . Всеки който има допир до тези професий знае колко е трудно в днешно време да намериш коректен търговец който и да продава на изгодни цени . Визитката съм я поствал и в много други теми от този подфорум доста колеги са си пазарували от човека и поне аз не знам някой да е останал недоволен . Ако модераторите преценят че това е реклама нека истрият визитката от тук нататък ще пращам координати само на лични .
              Здравей приятелю,
              Това не е никаква реклама а помощ и то много голяма! Ако не бяха малкото останали добри специалисти като теб, хора които винаги са готови да помогнат на нас тепърва прохождащите в металообработката, а и не само, щеше да е много трудно а и безумно скъпо удоволствие подобно занимание. Имам предвид некоректните търговци които ни режат главите от кръста и продаващи на принципа ден година храни!
              Благодаря ти много за идеята за външен резервоар въртеше ми се нещо подобно в главичката че самото чистене на този ще ми струва много повече усилия от изработката на нов.
              Последно редактирано от old111; 24-06-11, 18:24. Причина: Незнайно защо го изпратих преди да го допиша :)

Коментар

Отчет за ситуацията с затягането на винта!
                В момента след реглаж на примависта на гайката масата не затяга но не мога да докарам регулирането за обиране на хлабината за ляво и дясно фрезоване. На ляво ми затяга леко а на дясно има лека хлабина. При зъб на гаиката назад е обратно, дали не е нужна реглажна пластина под фланеца за коригиране на гайката?

Коментар

Някой от колегите да помага,аз никога не съм използвал лостчето,има ли някъкъв специален реглаж?
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Здравейте! Искам да си купя ФУ251. Какво ще ме посъветвате?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X