Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Някой знае ли какъв модел е струга?
Свий
X
-
От: Някой знае ли какъв модел е струга?
Ама като каза че е от изровен от сламата май не се шегуваш а!Не знам точно каква е,но ми се струва някакво древно българско производство!Дано е читава да си я възстановиш и ползваш!Успех!TLC 120 Prado
Yamaha Wolverine 450 4x4 SE
-
По времето на този правопис, ние дали сме правили стругове? - Ще съм шашнат!
Дали не е някакъв германски, правен специално за тук? Това ще вземе да излезе много интересна находка.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Eмблемата нищо не ми говори но ще покажа снимките на колеги стари машиностроители може и да го разпознаят. Лошото е че е доста пообран . Иначе има доста модерно решение за времето си ел. мотор с две електрически скорости .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Няма начин да е китайски/корейски в годините които е произведен струга дори и да приемем че Китай е произвеждал стругове транспорта му до тук би струвал с пъти повече от струга . Тежките контейнеровози които направиха ефтино китайското карго се появиха през осемдесетте години на миналия век . Отделно в този период Ктай е окупиран от Япония и всичко произведено там е отивало директно за японците . В стария завод имахме струг и шлайф Волман немски доставени през 1941 година струга беше 1към1 с наще С 10 само където тяхното производство е започнало едни 25 - 30 години по късно . Старите майстори казваха че преди да дойдат българските машини цеха е бил оборудван с немски и италянски машини които след като са бракувани при нас са отивали някъде по ТКЗСтата така и нашия Волман замина някъде за добричко аз като постъпих в завода работих на него някъде около два месеца и дойде чисто нов в съндък СУ 580 . Шлайфа работеше до преди десетина години когато нарязаха завода за скрап и дали го взе някой да работи или го бастисаха незнам.Последно редактирано от sek.1; 24-05-11, 05:24.Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Силно се съмнявам Китай да е произвеждал металорежещи стругове през първата половина на двайсти век, а за Корея съм направо сигурен, че не е. Това, обаче не толкова важно, предвид факта, че тогава ние сме разполагали с най-доброто на света - произвежданото от германската промишленост. И в това, че нашенските стругове, произвеждани десетилетия по-късно са бивали подобия на немските, няма нищо чудно. Те са били произвеждани с техническа документация, екипировка и оборудване, доставени от Русия - където те са били изнесени от все същата Германия.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
По скоро е обратното няма руски универсален струг който да се доближава като качество до наще имам малко опит с поддръжката на 16 Д 20 и няколко модела на Красний пролетарий уникални бракми са особено 16 Д 20 . В работата идва един инженер руснак правиме му разни неща човека е над 50 и е работил доста години навремето в съюза. Не спира да хвали наще машини и казва че навремето за да работиш там на български струг е траябвало да си партиен/комсомолски секретар или поне бригадир . Пътя на новите технологий е от тук към съюза за руснаците имаше КОКОМ а ние някък си успявахме да го заобиколим .Последно редактирано от sek.1; 24-05-11, 12:22.Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Няма нищо особено чудно в това да сме работили и произвеждали по-качествено от руснаците. Това не значи, все пак, че не сме работили по тяхна (но не авторска) документация - особено в самото начало на собственото ни производство. А КОКОМ си имаше и за нас, с не по-малка сила. Започнахме да го позаобикалваме едва в последните години на социализма, когато вече и съставителите на този списък бяха "поолабили" контрола. Като не наблягахме особено на машиностроителни технологии, а поскоро на електроника (и много правилно).Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Незнам как е ставала цялата работа по заобикалянето на КОКОМ но със сигурност не е била лесна . Разказвали са ми че чрез нас руснаците са се сдобили с американояпонска технология за свръх прецизна обработка на голями валове и корабни винтове както и за производството на безшумни лагери което направило руските подводници много ама много тихи . Това се разбрало доста години по късно и новите ни братя направо посиняли от яд . Японска електроника се внася у нас от доста години представителство на Фанук има някъде от 1975 година .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Интересна машина! Както вече беше казано, изчезналата буква "двойно Е" и Ъ-то накрая на думите категорично доказват, че стругът е от преди 1946. И по пътя на логиката и историческите дадености, съвсем лесно може да се определи, че е от времето на войната или даже от преди нея. Български не е. Най-вероятно е немски. Просто когато нещо е доставяно за България, хората са го снабдявали със съответните преведени на български означения. Не знам дали ще стане повече работещ струг от това, но само недей да го пращаш на вторични суровини! Тези стари машини са интересни, повечето са отдавна претопени, чудесно е да се запази нещо такова старо.Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар