Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спукан спирачен диск, или не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спукан спирачен диск, или не?

Колеги моля за информация.
    Имаме спирачен диск и визуално има пукнатини(бил спукан). Има ли начин да се докаже, че е спукан или пък, че не е (годен или негоден). Да се докаже, но на хартия с документ. Мисълта ми е може ли да се снима някъде в лаборатория на нещо като ренген или... не знам, или пък проверка в някакъв авто сервиз с писменно заключение или протокол.
    Всякакви насоки, идеи или пък конкретни предложения ще са ми от полза.

Благодаря предварително!

От: Спукан спирачен диск, или не?

В нашия завод има дефектоскопска лаборатория, но си далеч. Огледай се около теб за такава лаборатория, потърси фирми които произвеждат заваръчна продукция, но сериозна, в Пловдив не може да няма.

Потърси VladoTs, от форума, той може да те насочи към лицензирана фирма за дефектоскопия. Пукнатините в металите са играчка за тях.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Колега, в Стара Загора, има цяла фирма занимаваща се с дефектоскопия..
      ---> http://www.bizdnes.com/company/14255/
      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
      Honda Dominator 650
      088ЧЧ93979-->Борис
      0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от 1.4 Преглед на мнение
        Колеги моля за информация.
        Имаме спирачен диск и визуално има пукнатини(бил спукан). Има ли начин да се докаже, че е спукан или пък, че не е (годен или негоден). Да се докаже, но на хартия с документ. Мисълта ми е може ли да се снима някъде в лаборатория на нещо като ренген или... не знам, или пък проверка в някакъв авто сервиз с писменно заключение или протокол.
        Всякакви насоки, идеи или пък конкретни предложения ще са ми от полза.
        Благодаря предварително!
        Иди зад затвора (в Пловдив). Там правят прегледи на бутилките за метановите уредби. Те правят такива заснемания на бутилките. Там ще ти кажат как става , за колко и кога. Специалисти са.
        Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
          Колега, в Стара Загора, има цяла фирма занимаваща се с дефектоскопия..
          ---> http://www.bizdnes.com/company/14255/
          И то не една.
          Снимка даже не е нужна,достатъчно е контрол с пенетрант.Но за протокол трябва фирмата да има лиценз за тази дейност.
          Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Не знам каква ти е идеята, ама ако ще опираш до съд, мисля, че той трябва да назначи експертизата. Иначе няма да ти я признаят, дори и да е от лицензирана фирма.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Мерси, заемам се.

Коментар

Щом ти трябва експертиза нещата са по сложни . Аз като се съмнявам за пукнатина качвам диска на техническия микроскоп и там се вижда всичко. Другия прост способ за диагностика е с тебешир и нафта натъркваш с тебешир едната страна на пукнатината а от другата с една четчица мажеш с нафта ако върху тебешира се появят мазни петънца работата е ясна . По принцип за тази работа си има специален химикал един ярко червен не му помня името в работата се търкалят още 2 - 3 спрея .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                  ..... По принцип за тази работа си има специален химикал един ярко червен не му помня името в работата се търкалят още 2 - 3 спрея .....
                  Има де , ама май не четеш наред гоните постове

А понеже става въпрос за казус , при който безразрушителния контрол ще служи за доказателство , то по- сигурно от гама- дефектоскопията няма ! Това от опит .
                  Защото освен протоколът с подпис , доказателство е и филмът като неразделна част . Протоколът от цветната дефектоскопия може да се оспори поради субективния фактор . А в съдът пак е въпрос на казус , не знам каква е идеята на колегата . Но експертизата , назначена от съда не е единствения вариант . При всички положения обаче най-сигурно е горното , макар че е по-скъпо ( ако вече не е направил снимките , в Пловдив има лицензирани фирми) .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Не става въпрос за съд, а за оспорване на административен акт.
                    Ходих зад затвора в Пловдив, уговорих се с тях (дискът още не е при мен). Така и не можах да разбера(или да ми обяснят) какъв точно им е методът.
                    Колега Vlado_Ts, можеш ли да подскажеш нещо за тази гама-дефектоскопия и филмът. Някакъв жокер за Пловдив?

Коментар

Не става въпрос за съд, а за оспорване на административен акт.
                      Ходих зад затвора в Пловдив, уговорих се с тях (дискът още не е при мен). Така и не можах да разбера(или да ми обяснят) какъв точно им е методът.
                      Колега Vlado_Ts, можеш ли да подскажеш нещо за тази гама-дефектоскопия и филмът. Някакъв жокер за Пловдив?
                      Ами то метода е ясен - пролъчване с изотоп , излъчващ гама-лъчи , като на срещуположната страна на контролираното изделие се залага фотофилм ( фотоплака) . Последният се осветява с различен интензитет , в зависимост от дебелината на изделието . Така се откриват пори , шупли , пукнатини и т.н. Метода е същия като облъчване с рентген , само дето е по-мобилен , плюс някои други неща , които не са интересни за теб .

Интересно е друго : Понеже не ми е известна конкретната ситуация : дискът има ли някакъв заводски номер по него , или някаква трайна маркировка ? Защото е хубаво при снимането този номер да се заложи и на самия филм . В противен случай някой може да каже : "Ти кой знае откъде си го взел тоз диск , не е нашия " . Иди доказвай после ! Другия вариант е дискът да се демонтира в оторизиран сервиз , с протокол . Смисъла е да има свидетелство ( или свидетели ) , че е контролиран именно този дефектирал диск , а не някакъв друг .
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Не става въпрос за съд, а за оспорване на административен акт.....
                        Аз доколкото знам административния акт също се оспорва по съдебен ред. Ако просто се опитваш да върнеш дефектна стока, КЗП са твоите хора. Обаче, както каза Владо, как ще докажеш, че именно този диск си закупил? Ако разкажеш цялата история, ще ни спестиш една шепа смилянски боб и ще можеш да получиш по-конкретни съвети.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X