Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ерозийни машини

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ерозийни машини

    Привет на всички.
    Освен темите за стругове и фрези мисля че е добре да открием тема и за Ерозийните машини - Нишкови и обемни. Това са машини с големи възможности за обработка на по-сложни детайли и форми. Който има опит в ерозийната обработка може да го споделя тук и да си бъдем полезни един на друг.

  • #2
    От: Ерозийни машини

    Като начало е много скъпа подръжка-нишка,течност,самата машина.С течноста се правят компромиси-сипва се нафта,но има опасност от запалване.Има из нета разни самоделки,основната трудност е захрнващия блок,да се подбере с точни параметри.Не съм много наясно със самото приложение на машината,в нета има разни машини с нелоши цени-5-10бона.Има и българска такава,с управление зит 500.
    Ако имаш снимки,данни качвай да гледаме.
    Предполагам колегите ,които имат опит ще се включат.

    Коментар


    • #3
      От: Ерозийни машини

      Ето малко инфо от мене,но само снимки.
      Като цяло тая машина е напълно непозната за наще среди , тепърва почват да се внасят и разучават,макар ,че се работи на тях от 50години.Нека първо да научим аналоговите машини , и да и намерим пазар , и тогава да почваме с снс-та.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:vr9715.jpg
Прегледи:2
Размер:58.1 КБ
ID:5257205Натиснете снимката за да я уголемите

Име:190076_XL_1236236439.jpg
Прегледи:1
Размер:136.0 КБ
ID:5257206Натиснете снимката за да я уголемите

Име:190076_XL_1236236474.jpg
Прегледи:1
Размер:227.0 КБ
ID:5257207Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bld020.jpg
Прегледи:1
Размер:16.2 КБ
ID:5257208

      Коментар


      • #4
        Re: Ерозийни машини

        Извинявай колега ама не си написал че машината на снимките е обемна ерозийна машина. Ще се опитам да поясна малко за нея въпреки че не сам работил на такъв тип машини /И по добре за мен/ принципа им на работа. Машина ерозира /създава/ огледален образ върху детайла от меден поансон който се доближава до повърхността на метала и се подава напрежение с определена честота и ток в зависимост от качеството което искаме да получим.Безcпорни лидери фирми в производството на такива машини са AGIE ,Charmilles,SODICK,AEG.Има и такъв тип машини Българско производство. Не сам запознат с качествата им ако някой знае може да ги сподели.Мисля че колегатa на първата снимка е показал точно такава.

        Коментар


        • #5
          Re: Ерозийни машини

          Моят опит е с нишковите ерозийни машини - осем години работих на българска /ЕРИМА/ и от две години работя на швейцарска AGIE 320 производство 1994 г. Сравнение между българската и швейцарската е не мислимо да се прави по отношение на точност,качество на обработената повърност механика ,управление и така нататък -AGIE е класи над ЕРИМА.Е вярно косумативите са повече - нишка,смола и филтри за почистване на диелектрика /водата/ но според мен си заслужава.
          На снимките по долу е машината на която работя в момента AGIE 320 с възможности за големи размери на обработваемия детайл - едната от малкото а може би едниствената в България и съседните и страни - според запознати с този тип машини.
          Ходове на машината-700х400х400!мм,максимални размери на детайла 1300х1100х400 мм,максимално тегло на детайла 400кг.
          Aко има интерес в други теми мога да споделя моя опит в работата и програмирането на други типове и модели CNC машини - стругове, обрабоващи центри- хоризонтални и вертикални.CNC системите с които сам запознат и работя в момента са FANUC,OKUMA,SIEMENS,AGIE. В следващите месеци ми предстои и разучаването на още две системи FADAL и SEIKI.
          Прикачени файлове

          Коментар


          • #6
            От: Ерозийни машини

            Колега,може ли малко инфо за принципа на работа на нишковата ерозия? примерно ако искаш да отрежеш скъсана шпилка?! как прекарваш нишката в самото и легло? несъм много запознат с принципа на работа на тея машини.Виждал съм само на место,без да пипам. А относно ЕРОМИ/ЕРИМА/ просто няма място за сравнение,както сам си казал е класи над АГИЕ ,примерно.Аз преди бях намерил някъде една статия за направисам обемна ерозия , и най-голямия проблем беше захранващия блок.Другото е Z колона и проста механика подобна на фреза.
            Като гледам машината,работите професионално и няма компромиси при вас.Но съм чел къкво ли не-течноста е много скъпа , и са единични бройки не е оправдано купуването-редат на масата туби с вода и пълнат по малко течност.Или сипват нафта/керосин,но трябва да имаш впредвид ,че може да се подпалиш.

            Коментар


            • #7
              От: Ерозийни машини

              Дотук никой не спомена за какво се ползват тези машини та давам пример.Имате алуминиева джанта която се състои от две части.Те са съединени с титаниеви болтчета 7мм джантата е алуминиева.Едното от 16те болтчета се къса и вие се чудите какво да правите - ако разпробивате свредлото(бургията) отива към по - мекия метал та това го изключваме като вариянт.Вашето решение е точно гореспоменатата ерозийна машина.Нека колегите да обяснят как точно тази машина "изяжда" скъсания болт.Надявам се да сте ме разбрали.

              Коментар


              • #8
                От: Ерозийни машини

                Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
                несъм много запознат с принципа на работа на тея машини.Виждал съм само на место,без да пипам. А относно ЕРОМИ/ЕРИМА/ просто няма място за сравнение,
                .
                Един от конструкторите на българските ерозийки ми е приятел и след като унищожиха завода доста години си изкарваше хляба като правеше точно захранващите блокове . Поне тези които аз съм виждал са с управление Фанук ; Фагор (Испания) и ЗИТ но това не е управление а мъка. Като цяло това е скъпа като начална инвестиция машина със скъпи консумативи и за да е рентабилна трябва да и осигуриш пълно натоварване с работа. Останалите ЦПУта като МС 032 и СП 160 поне работят със стандартния за обикновенните стругове и фрези инструменти а при ерозийките всичко е специфично и си е само за нея .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                Коментар


                • #9
                  От: Ерозийни машини

                  Здравейте, Дано тази най-обща информация да е полезна.
                  За "изяждане" на скъсани болтове и шпилки се ползва ОБЕМНА ерозия. Тя може да изработва сложни тримерни форми, нарязване на резби, шлицови канали и други. С помощта на електрод, се отпечатва формата в закалени много твърди метали. Електрода се изработва от електрически проводник, обикновено мед или графит. НИШКОВАТА ерозия изрязва проходни сложни контури в метали, все едно с нагрят реотан(нишка) режеш стиропор. Нишката(тънък тел с покритие) играе ролята на електрод. Електро ерозиините машини работят като с електрическа искра, при определена технология отнемат(разпрашават) метал. Поради това твърдостта на метала не е проблем. Обработваната повърхност е с висока гладкост и висока точност. Технологията не е нова, ползва се от средата на миналия век. За уточняващи въпроси – поставете ги конкретно.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Ерозийни машини

                    Здравейте, от Германия ми донесоха машина за обемна ерозия, портативна е, слага се на бормашина. Донесоха ми я без помпата, резервоара и никакви медни електроди. Помпата и резервоара, ясни, но от къде мога да си закупя медни електроди с различни диаметри?

                    ето тоша е маяинката:

                    Коментар


                    • #11
                      От: Ерозийни машини

                      Това е интересно,много.Какви пари е и можели да си поръчаме?

                      Коментар


                      • #12
                        От: Ерозийни машини

                        по принцип е немска, на мен ми я "харизиха" без да знаят за какво служи, някъде бях видял цена май около2000 паунда, но може и да греша.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Ерозийни машини

                          Здравейте на всички.
                          Преди много години /1986-1988/ работех в един завод за инструментално оборудване.
                          Там имаше няколко ерозийни машини AGIE и една SHARMILES.
                          Аз правех програмите за тези машини.С тях се изработваха всякакви инструменти и най вече по сложните,защото се изрязват с голяма точност/месинговата нишка,която изрязва детайла е с радиус 0.13; 0.14мм/.
                          Процеса ми на работа беше следният:Започвам от чертежа на детайла.Разглеждам го внимателно и ако имам съмнения за някои дребни детайли вземам по голям мащаб на чертежа.Правех програмите на настолен компютър HP,който нямаше голям екран а 7см дисплей.Приличаше на голяма пишеща машина.Отделно плотер,който чертаеше всичко което въвеждах/точки,прави,окръжности/.
                          След това очертавам детайла и му давам опции за матрица или за поансон или и за двете.Записвам програмата на дискета/голям формат/ и изкарвам програмата на перфолента.Това е.След това тази перфолента се поставя на машината и посредством нея се изрязва детайла.
                          Много интересни машини.Зная отлично какво представляват.Когато детайла се изрязва тече постоянно вода.На самите машини не съм работила.Работата ми беше много интересна.Беше удоволствие да правя програмите.Детайлите винаги бяха различни.Сега предполагам че след толкова много години новите модели са по усъвършенствани.Машините АGIE не си спомням за времето през което съм работила да са се повреждали.Но SHARMILES не беше така.Постоянно я ремонтираха/специалисти от фирмата от Швейцария/.
                          В завода имаше и др.машини с ЦПУ/Ingersol. Haidenhain TNC 145-за фрезоване,нарязване на резби,пробиване на отвори и др.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Re: Ерозийни машини

                            Здравейте,
                            Нишката е страхотна .Само да добавя,че нишки с такива ходове само в България са 5 на брой/това го знам от Иван Венков/.
                            Аз имам една от тях,но е доста по стар модел DEM 740

                            Коментар


                            • #15
                              От: Ерозийни машини

                              Преди няколко месеца от Германия дойде последното поколение ерозия не е точно нито обемна нито нишкова а е лазерно химическа това успях да разбера с моя немски . Още не е монтирана и запусната но като я пуснат ще я снимам . И аз още не съм наясно точно на какъв принцип работи .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X