Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смазване на кръстата маса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смазване на кръстата маса

Искам да ви питам няколко въпроса за една кръстата маса, нова която взех наскоро? Масата я взех от Полимета.
    Как се смазва и с какво, имам предвид с машинно масло, моторно или грес, помагайте? Винтовете и те също как се процедира с тях?
    Интересуваме колко трябва да бъде допустимия луфт? При пробно мерене и обиране с болтовете постигам луфт 0,06, но ръчката се върти доста трудно,но като отпусна колкото да се върти леко дръжката, луфта става 0,15. И незнам как е правилно.

От: Смазване на кръстата маса

Колега дай малко повече инфо за масата ако може и снимки,цена, гъбаритни размери и тн.

Коментар

Трябва да се върти лесно, но не и съвсем хлабаво. Луфта няма какво да те притеснява - би трябвало да има някакви джаджи за застопоряване в различните посоки.

Всеки ръчен струг или фреза имат луфт във винтовете, при това най-често доста по-голям от цитирания от теб. Той просто се взима в предвид при работата. Дори и струговете с ЦПУ имат луфтове. Там автоматиката ги компенсира.

С какво се смазва конкретното - не знам. По струговете и фрезите обикновено се смазва с машинно масло, а някои лагери - с грес. Няма ли описание с местата за смазване, през колко време и с какви смазки? Едно време беше задължително.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Това е масата http://polymeta.bg/?page=newmach&id=16 Кръстата маса с ръчно задвижване ZX7020 475х153mm. Пратиха ми я в една дъсчена кутия, но нямаше никаква инстукция или някакъв лист поне с там някакви стандартни допуски и луфтове.

Коментар

Колега,тези са взели да икономисват от матеряла.Преди вървеше с гумени пътеки на водещите повърхности и винтовете,но сега -не или поне на снимката липсват.Въпросните гумени пътеки ,много спестяват мазане,но и удължават живота на всичко,защото пречат на буклуци и стружки да попадат по винтовете и паралелите.За мазането с най-обикновено масло м10д ,може и отработено-но цапа много.Винта и него го мажеш с масло,като периодично може да слагаш и грес във водещата гайка.
          Иначе луфта ,който описваш няма как да го няма,масата трябва като въртиш да се движи равномерно,без тласъци, и заклинвания.Трябва да имаш едни пера за обиране на луфта към паралелите.Ако можеш и имаш някъква гумена лента,отрежи пътеки за местата където казах,ще ти спестят много време за мазане и ще ти пазят масата.Има разни дупки по нея,къде се събират стружки и рано или късно ще почне да заклинва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X