Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на сфера на струг?Възможно ли е ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Направа на сфера на струг?Възможно ли е ...

Здравейте,

Един бърз въпрос.

Как да направя сфера на струга и изобщо може ли?
    Става въпрос за пълна сфера!

Мерси!

От: Направа на сфера на струг?Възможно ли е ...

Да, сфера се изработва и на струг, но може и на фреза*. Достатъчно е да синхронизирате напречното и надлъжното подаване така, че върхът на ножа да описва траектория на окръжност (майсторите го могат). Останалото се извършва от въртенето на вретеното (шпиндела). По лесно е на машина с ЦПУ. Има си команда за това.
    * трябва да има въртяща маса
    LZ1AIV

Коментар

На универсален струг по скоро не. Ако е сфера с малък диаметър и разполагаш с профилен нож става горе-долу, но най-добре на програмен струг или на програмна фреза. А пълната сфера за къде ще я хванеш. Съчма?

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
        Да, сфера се изработва и на струг, но може и на фреза*. Достатъчно е да синхронизирате напречното и надлъжното подаване така, че върхът на ножа да описва траектория на окръжност (майсторите го могат). Останалото се извършва от въртенето на вретеното (шпиндела). По лесно е на машина с ЦПУ. Има си команда за това.
        * трябва да има въртяща маса
        Ще кажеш ли как ще стане на ЦПУ-то ...

Коментар

Напълно възможно е на обикновен универсален струг да се правят сфери . Постнал в съседната тема цял учебник в който са описани поне няколко начина . Имам в работата едно приспособление което аз съм си го правил и навремето с него правех основно топки за тегличи и все забравям да го снимам.
          Първоначално публикуван от kalin.p Преглед на мнение
          Ще кажеш ли как ще стане на ЦПУ-то ...
          Много е вероятно да може да се направи сфера на МС 032 ако е възможно нашия оператор го може той е един от конструкторите на тая машина . Прави направо невероятни форми на тая машина .
          Последно редактирано от sek.1; 21-11-10, 20:59.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Аз ли съм прост нещо или...
            Как ще я издълбаеш от вътре тази сфера?
            Без да е срязана на 2 части и заварена не виждам как може да стане.
            Или май доста са се развили новите стругове.
            Ники

Коментар

Човека пита как може да се направи сферата отвън за изпразване от вътре нищо не е споменал.

Коментар

С точност ме интересуваше как ще стане на ЦПУ-то.
                Незнаех, че има хора от форума който работят на ЦПУ и затова зададох така въпроса!

Както се разбра от колегата asenv, има си команда! Ще съм благодарен ако някой напише конструкцията на изречението за системата ЗИТ 500Т, подобна на FANUC!

Коментар

Първоначално публикуван от kalin.p Преглед на мнение
                  С точност ме интересуваше как ще стане на ЦПУ-то.
                  Незнаех, че има хора от форума който работят на ЦПУ и затова зададох така въпроса!

Както се разбра от колегата asenv, има си команда! Ще съм благодарен ако някой напише конструкцията на изречението за системата ЗИТ 500Т, подобна на FANUC!
                  Командата е G02 X() Z() I() K(), където G02 команда за изп. на д-е по окр, по посока на ч.с., X- коорд. крайна точка по ос X, Z коорд. крайна точка по ос Z, Iи K са местоположението на центъра на окр. спрямо нач. т. Командата се повтаря за втори квадрант също, тъй като не можеш да ходиш в повече от един квадрант с една команда G02/G03
                  LZ1AIV

Коментар

Зит 500 има толкова общо с Фанук колкото запорожеца и мерцедеса . Ако някой го интересува машинното програмиране на Фанук шеста серия сканирано е и е в темата документи на металообработващи машини.

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
                      Командата е G02 X() Z() I() K(), където G02 команда за изп. на д-е по окр, по посока на ч.с., X- коорд. крайна точка по ос X, Z коорд. крайна точка по ос Z, Iи K са местоположението на центъра на окр. спрямо нач. т. Командата се повтаря за втори квадрант също, тъй като не можеш да ходиш в повече от един квадрант с една команда G02/G03
                      Щом е само това, то било много лесно!
                      От начало си мислех, че така ще стане, но не бях сигурен.
                      Може да го пробвам утре.
                      Мерси!

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      Зит 500 има толкова общо с Фанук колкото запорожеца и мерцедеса . Ако някой го интересува машинното програмиране на Фанук шеста серия сканирано е и е в темата документи на металообработващи машини.
                      Немога да ти кажа колко общо имат, защото не съм работил с Фанук!Но така ни учат...

Коментар

Зит 500 ни беше управлението на лазера един цял работен ден не минаваше без поне две аварий бяхме луднали и от към механика и от към електроника с кеф го изхвърлихме преди десетина години и сложихме Фанук 6 това е машинното управление № 1 в света . На МСто е Фанук 25 години работа и никога нищо не е дефектирало или аварирало .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                          Зит 500 ни беше управлението на лазера един цял работен ден не минаваше без поне две аварий бяхме луднали и от към механика и от към електроника с кеф го изхвърлихме преди десетина години и сложихме Фанук 6 това е машинното управление № 1 в света . На МСто е Фанук 25 години работа и никога нищо не е дефектирало или аварирало .
                          Първите ни 4 струга в завода в който работех бяха с ЗИТ500 и манипулатори, двата с фанушки платки а другите два с наши. на тези с фанушките платки не ми се е налагало даже и да ги пипам само по някой опрерационен в енкодерите да сменя. С нашите платки наистина се става техник трупаше се безумен опит голяма веселба беше, като да запоиш 2 PIA та едно върху друго че нямаха товароспособност гадинките и машината се държеше точно според описанието ти. 2 години проглушавах ушите на директорите за няколко комплекта моторолски чипове по 2ро направление. А иначе си е по лиценз и пълно но много лошо изпълнено копие на FANUC 5.
                          Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Не знам на къкво е копие но от ЗИТ и от испанските Фагор имам само лоши спомени. В момента има една наша фирма която прави електрониката на машинните управления всичко е събрано в габаритите на авто CD не съм работил с тяхно но казват че били много добри но ползват сервомотори и манипулатори на Фанук. За мене поне за наще ширини най добър е Фанук 6 има и много по нови и модерни версий но на "шестицата" петкоординатното МС 032 натоварва около 30%от реалните възможности на електрониката и ограниченията във възможностите на машината опират до къкво може оператора . Нашия оператор е един от конструкторите на МС 032 работи над 30 години на такива машини и 25 само на наща и казва че непрекъснато открива нови неща които може тая машина и фанука.

Коментар

Новия аналог на ЗИТ 500 е ЕТА 17,това е най -новото в Българското цифрово програмно управление.Пак е по някъкъв лиценз,няма да се учудя ако е на фанук.все пак те са най добрите в електроники на металообработващи и не само машини.Слагат го на струговете СТ 161 или СП . И има доста добри отзиви.Тука едни комшии добараха от завод Вапцаров 2такива струга , и още там са истърбушили ЗИТ-а ,и им готвят ЕТА-та. Иначе моторите на струговете специално съм погледнал са от системата ФАНУК 5 на динамо сливен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X