Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за заварка на мачта ?!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за заварка на мачта ?!!

Привет Другари,
    Наскоро имаше пожар в гаража, в който беше мачтата на Зефира и за мое съжаление от високата температура се стопи.След едномесечно търсене на нова мачта, единственото каквото намерих е счупена през средата мачта, която се надявам да ремонтирам. Ще споделя как си представям аз ремонта, после вие споделете вашата гледна точка и да изберем най-подходящия вариант. Както виждате на снимките, мачтата е счупена през средата, разстъргвам парче алуминий и го оформям с профила на вътрешния профил на мачтата. След като се набие дорника, се прави конусовиден прорез по целия диаметър и след това се заваря на аргон. Дорника ще е с дължина около 50 см. и си мисля докъдето стига да разпробия отвори по дължината на мачтата, и да заваря двата детайла един за друг с нещо като "точкова" заварка. Следва шлайфане и полиране на заварките. На снимките виждате как са се опитали да го "ремонтират" с дървен чеп ама тц, не е станало
    Прикачени файлове
    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

До: Помощ за заварка на мачта ?!!

Не , че разбирам много от заваряване на алуминий , но ми се струва , че трябва да се получи. Само си мисля , че "дорника" си струва да бъде направен кух /от тръба или с дупка в средата/ та да не ти вдига теглото на мачтата много.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
      Не , че разбирам много от заваряване на алуминий , но ми се струва , че трябва да се получи. Само си мисля , че "дорника" си струва да бъде направен кух /от тръба или с дупка в средата/ та да не ти вдига теглото на мачтата много.
      Ако е тръба, няма да мога да го оформя с вътрешния профил на мачтата.

Коментар

По-добре се обади на Сашо. Много опитен заварчик. 0888 после 52-91-65. Сещам се няколко потенциални проблема, и не знам кои са реални. Поговори с него, и му покажи снимките.
        Вътре е по-добре да вкараш тръба, но не от тегловни съображения.

Коментар

Дуралуминиевите тръби и профили имат гадния навик като се
          чупят и да се цепят по дължина.Огледай внимателно в мястото на счупване дали няма и сцепване и най-добре , ако не е фатално за
          височината на мачтата, отрежи по няколко сантиметра след счупеното,така че снадката да е на гарантирано здраво място.
          Ако сложиш плътно 50см. парче , предполагам много вероятно е цялата мачта да се опитва да резонира механично и най слабото място ще си остане там където са двата края на снадката.Нямам представа какво усилие ще се прилага върху мачтата, колко е висока , къде в цялата височина ще е снадката и на колко места има обтяжки(ванти), но тези фактори би трябвало да се вземат предвид. От друга страна ,като гледам профила,да се изработи куха снадка с около 4-5 мм. стена ще
          е много трудно.Вижда ми се гадна ситуацията , ама не може да няма
          начин да се направи.
          п.п. дали няма да стане с кръгла тръба ама по-дългичка от 50 см.и заварките да са в допирните точки с оригиналния профил ?

Наско
          Последно редактирано от LZ3YY; 18-10-09, 21:20.
          На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Е ти си го изработи от плътно парче алуминий,пък после го разпробий надлъжно на колонна бормашина.

Коментар

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
              Дуралуминиевите тръби и профили имат гадния навик като се
              чупят и да се цепят по дължина.Огледай внимателно в мястото на счупване дали няма и сцепване и най-добре , ако не е фатално за
              височината на мачтата, отрежи по няколко сантиметра след счупеното,така че снадката да е на гарантирано здраво място.
              Ако сложиш плътно 50см. парче , предполагам много вероятно е цялата мачта да се опитва да резонира механично и най слабото място ще си остане там където са двата края на снадката.Нямам представа какво усилие ще се прилага върху мачтата, колко е висока , къде в цялата височина ще е снадката и на колко места има обтяжки(ванти), но тези фактори би трябвало да се вземат предвид. От друга страна ,като гледам профила,да се изработи куха снадка с около 4-5 мм. стена ще
              е много трудно.Вижда ми се гадна ситуацията , ама не може да няма
              начин да се направи.
              Наско
              Мисля че няма да е проблем да се отрежат по няколко см. от двете парчета, дължината и е малко над 7 метра, като счупването е малко над средата, което се пада центъра на платното ако е мери от гика до върха. Вантите се захващат по-нагоре. Сега ми хрумна за кухата снадка как може да стане. Взема се тръба с подходящ диаметър, реже се по дължина и на получилия се отвор се заваря парче алуминиева ламарина, по този начин ще се постигне сечението на мачтата, само не знам дали е добра идея.
              Другарю Стефан, благодаря за контакта, утре ще потърся Сашо да си каже тежката дума.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                Е ти си го изработи от плътно парче алуминий,пък после го разпробий надлъжно на колонна бормашина.
                Не знам дали има кой да го разпробие в Бургас по цялата му дължина от 50 см.

Коментар

Така както си го намислил ще стане и ще държи. То реално друг начин няма.
                  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                    Така както си го намислил ще стане и ще държи. То реално друг начин няма.
                    Плътно парче или от втория вариант със сцепена по дължина тръба ?

Коментар

Хе, Джорджо е от Бургас, той знае всичко. Проблемът вече не е твой, просто му се обади.

Коментар

Изработваш си плътно парче на фрезата, после на стуг или на бормашина го разпробиваш по дължина за намаляне на масата и за да може горе долу да се доближи до еластичност до мачтата. Колкото по-дълга е вложката, толкова по добре.
                        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от PACH - Иван Тодоров Преглед на мнение
                          Не знам дали има кой да го разпробие в Бургас по цялата му дължина от 50 см.
                          На 5тия км има един не голям завод,ние там поръчваме по специфични волове и запчатки за бетонпомпите,дори е по лесно да минеш през стария ситроен, но ако си с джипката
                          Имат доста машинарии,някой от тях съвременни с комп управление ,мисля ще ти свършат работа
                          техен телефон нямам ,но мога да ти обясня подробно
                          Око за око и светът ще ослепее

Коментар

One other point about welding... the aluminum alloys that is used in spars is heat treated... and heating it, as is done in the welding process, removes much of the strength of the alloy.... Riveting and sleeving is really the best way to repair a mast.

Превод с 2 думи- нагряването при заварка прави алуминия чуплив. Слагаш парче метал плътно вътре и здраво с нитачката. Продължавам да търся снимки.

http://www.wayfarer-international.or...st.repair.html

Този "колега" пък казва, че заварката ще държи. С нитоване по мачтата съм минавал океан. Със заварка петърсоните ги карахме с години. Аз ако сим го мятам с нитачката.
                            Последно редактирано от NIKSD; 18-10-09, 21:47.
                            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Хе, Джорджо е от Бургас, той знае всичко. Проблемът вече не е твой, просто му се обади.
                              Ооооо верно, Джорджо е спец. по металите, утре ще потърся първо него за консултация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X