Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за заваряване на 6061 вело рамка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпрос за заваряване на 6061 вело рамка

    Здравейте, на колелото ми рамката е с пукнатина. Имам заваръчен апарат с аргон подходящ за алуминий. Зачетох се за метала, от който е направена рамката и попаднах на много сведения за заваряванети на 6061. След заварката било нужно да се държи рамката за определено време в пещ на 350 градуса по фаренхайт. В противен случай алуминият около шева бил незакален, тоест Т0 и вече след достатъчно време на стареене можело да се стигне до Т4. За да се избегне скъсване около заварката където металът е отслабен се използва пещ и достигане на закаляване Т6.
    Има ли запознати с процеса? При нагряването в пещта очаква ли се измятане на рамката?

  • #2
    Междувременно четох още и намерих някои отговори.
    Първо искам да кажа, че купих счупена рамка, която преди това е била спукана и заварена. Последвалото счупване е на около сантиметър от заварката. Получава се когато металът се прегрее по време на заваряването. Но при заваряване на 6061 Т6 /т6 е най-високата степен или почти на закаляване на термо закалимите алум. сплави/ дори и при перфектно изпълнени условия ,зоната покрай шева бива отслабена. Ако Т0 е 18ksi /напълно "разкален" 6061/ ,то след добра заварка металът от Т6 48ksi /мисля, че беше някъде там/ пада на около 25ksi ,което пък била допустима стойност според съвременното ОТК - не помня името на организацията и стандарта им.
    Затова предполагам купената от мен счупена рамка се е счупила около шева. За да се предотврати това, след заваряване 6061 се нагрява около 990 по Фаренхайт /всичко това четох на английски затова единиците са тези ,които съм запимнил, който се интересува лесно може да ги превърне/ за час и ударно се потапя във вода смесена с антифриз. Не задълбах в нуждата от нагряване до температура малко под точката на топене на 6061, но беше свързано с магнезия и силиция в сплавта и кристалната решетка на метала. След охлаждане имаме мисля, че се казва отвърнат алуминий Т0, който е претърпял някаква степен на усукване. Има.няколко часа ,за да се "изправи" рамката преди да започне естественият процес на закаляване на алуминия. С времето в зависимост от типа сплав алуминият старее и се самозакалява до степен Т4, което било половината здравина от Т6. За да се достигне Т6 рамката се нагрява до 350Ф за 8 часа и се оставя да изстине на стайна температура.

    Със сигурност не е така просто, както го обяснявам, но това научих от нещата които четох. Може за някого да е от полза и да послужи като встъпителна крачка към по-задълбочени познания.

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X