Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как си съхранявате електродите?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Как си съхранявате електродите?

    Интересно ще е всеки да сподели какви методи ползва за да си съхранява електродите в добро състояние. Става въпрос по-скоро за дългосрочно съхранение. Хората, които заваряват активно и за 2-3 дни до седмица опаткват по кутия електроди предполагам пред тях не седи такъв проблем ама останалите, които заваряваме от време на време по нещо из двора и след това може с месеци нищо да не се заварява и кутия електроди стига за много време трябва да се погрижат за съхранението на електродите за да са налични следващия път когато потрябват.

    Аз лично откраднах идея от руските клипчета в тубата, изглежда, че там е доста разпространено да си правят кутии за електроди от PVC тръби за отходна канализация. Та аз си направих такива кутии, взима се права тръба муфирана от едната страна, още една двойна муфа за другата страна и две капачки. На капачката, която ще е дъно се лепи нещо меко за да не се изронват върховете на електродите като се слагат вътре. Например има един такъв порест материал като дунапрен, но найлонов на пипане и с по-едра структура, обикновено го слагат в кашончетата на разни уреди, на мен електроженчето като си купих беше опаковано с него в кашончето, идеален е за целта, от него си изрязах и го ползвах за това. На другата капачка измисляме някаква дръжка, аз съм я хванал с болтове М6 и широкополи шайби като съм ги силиконизирал със силикон за гарнитури към капачката за да остане кутията херметична. От женски чорапогащник си направих малки торбички, които напълних със силикагел (намира се като котешка тоалетна по супермаркетите ама гледайте изрично да пише, че е от това, защото масовите евтини котешки тоалетни са от пясък) и ги сложих при електродите в кутиите.
    Вместо силикагел може да се ползва и меден сулфат или както е по-известен син камък. Той е син, защото вече е абсорбирал вода, затова като го купите трябва да го изсушите във фурната докато побелее, тогава водата се изпарява от него, остава чист меден сулфат, който е силно хигроскопичен. Когато абсорбира влага отново започва да посинява, като индикатор е, и след това може отново да се изсуши във фурната и така може да се ползва многократно.
    Друга хитрост, както се вижда на едната снимка е да се направи капачка дозатор, две капачки се завинтват една към друга с болт и се пробива дупка през тях с диаметър спрямо електродите с които ще се ползва така, че да минават свободно през нея, като разтръскате кутията през дупката излиза по един електрод. Като врътнете горната капачка дупките се разминават и кутията е затворена на принципа на солничките с въртящите капачки, които се продават по магазините.
    Мислих на капачките на големите кутии да сложа някакъв винтил и да ги вакуумирам, но не намирам подходящ вентил. Вентилите за гуми са предвидени за положително налягане, което да осъществява натиск навън върху затварящото клапанче и при вакуум се опасявам, че няма да работят. Та това са моите идеи, а вие как процедирате?

  • #2
    Аз съм се запасил с кутии електроди ,малко преди да затворят завода в Ихтиман.Може би имам 20-30 кутии норд,вежен 2.5 и 3.25 Те са си в найлонови опаковки.В гаража стоят ...нищо по специално не правя.Рядко ползвам електроди,тея дни ще ми трябват за едни рамена на автомивка.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

    Коментар


    • #3
      Всичко си направил супер, ама за цената на муфите или айде малко отгоре има сушилни за електроди. По 120-30лв. съм купувал и за около час преди да почнеш да заваряваш, всичко е "опечено". : ))

      Коментар


      • #4
        E чак толкова скъпи не са, тези кафявите са по 4.79 лв. Действително направих няколко по-скъпи докато надуша най-евтината цена. В Ташев-Галвинг са най-евтини:

        Тръба ф110 муфирана, 0.5м - 4.13 лв.
        Муфа ф110 - 1.49лв.
        Тапа ф110 - 1.05 лв.

        Сушилните са си друго. Но като отворя кутия с електроди не мога да я зарежа така отворена изложена на влага. Затова като отворя кутията, прехвърлям електродите в такава ф110 тръба и поне са затворени херметично. Такава тръба събира 4кг електроди и е наполовина пълна.

        Коментар


        • #5
          Добре де, какво значи отворена кутия зарязана на влагата?? Навън на двора ли ги държиш, не са ли нещо в шкаф, работилница... Аз имам останали от баща ми /заварчик беше/ някакви кила, сигур и над трийсегодишни има от тях, все са в разкъсана опаковка - стават си. Една част са тука в гаража на сухо, ама има и на село в една отворена кутия в работилницата - то е навес. Зимно време ако ми трябва нещо - слагам малко на печката, лятос може и на слънце. А и през годините съм си запазил няколко тубуса от вино и водки някакви - цилиндрични кутии от дебел картон и с капак - стават перфектно за електроди.

          Коментар


          • #6
            Съхранявам си електродите в такива"кутии" от заваръчни телове.
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211216_010554.jpg
Прегледи:375
Размер:22.3 КБ
ID:6800076 Срязвам ги колкото дължината на електродите.Капачките уплатняват много добре, няма нужда от силикагел или други влагоуловители​​​​​​​.
            https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
            https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

            Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

            Коментар


            • #7
              Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
              Добре де, какво значи отворена кутия зарязана на влагата?? Навън на двора ли ги държиш, не са ли нещо в шкаф, работилница... Аз имам останали от баща ми /заварчик беше/ някакви кила, сигур и над трийсегодишни има от тях, все са в разкъсана опаковка - стават си....
              Трябвало е да го питаш какво значи "отворена кутия" , хеле пък ако електродите са FOX EV50 или А7 . Щеше да ти обясни какво и защо -там, на естакадите , външни тръбопроводи , спецкорпус , хранилище за отработено гориво и т.н.
              Иначе за целите на настоящата тема - наистина не е от особено значение , стига да не са буквално стояли в някоя локва.
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

              Коментар


              • jordanov sv
                jordanov sv коментира
                Редактиране на коментар
                Ооо, Бате Владо, точно в контекста на темата се обаждам, за повече нямам компетенция.
                Именно Фоксове разни са ми останали за спомен и точно те са остатъци от такива отворени кутии по какви ли не Нац обекти. Там на разните му естакади, резервоари и Пети корпуси знам че компромиси е нямало /два-три пъти и с очите си съм го виждал/, и да - сега ми е интересно и не само щях да питам ами и щях да записвам ама преди десетина-петнайсе години не съм се сещал да разпитвам кое как...

            • #8
              Не ги държа на двора ама гаража не е херметичен, отварям и затварям да изкарвам колата, когато навън е влажен въздуха и в гаража е влажен. Като вали дъжд както беше допреди няколко дни влажността във въздуха се вдига до 80% и тая влага си отива в електродите, когато не са затворени в някаква плътна кутия. Да, знам, че ако заваряваш някакви неща по двора и никой няма да ти прави радиография на заварките може и с влажни електроди да си заваряваш и няма проблем ама пък защо да са влажни като с минимални усилия може да ги съхраняваш добре и да не се овлажняват. Просто сърце не ми дава да ги зарежа така.
              Предвиждам и да си направя една печка по нататък, и без това имам останало едно 50 см. парче от профил 80х80х4, тамън ще пасне за тая работа.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X