Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Производствено заваряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Производствено заваряване

Сравнително нов съм в този форум,много ми харесват компетентните мнения на колегите,незная дали имам това право да поискам отварянето на нова тема.ПРОИЗВОДСТВЕНО ЗАВАРЯВАНЕ.Би било интересно да споделим опит за проблеми ,организация,стратегия и т.н. в производството на заварени изделия.
    Като начало би било интересно да обменим опит в това кой каква литературна база употребява?

До: Производствено заваряване

Като за начало ето малко литература
    http://dox.bg/files/dw?a=a614949ef5
    http://dox.bg/files/dw?a=b2bc3653ae
    Още руски бумажки по въпроса
    http://www.svarkainfo.ru/rus/lib/books/
    http://www.navko-teh.kiev.ua/
    Последно редактирано от welderargon; 23-06-09, 13:29.
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Преди 5 г. сменихме защитния газ/МАГ/ от коргон/82%Аргон-18%СО2/ с Аргомикс4/96%Аргон-4%О2/.Въпреки официалната позиция на корифеите на заваряването,че този газ става само за тънки изделия,практиката както много често се случва показва друго.С този газ успешно заваряваме средни и големи дебелини .Свойствата му са много подходящи за заваряване с големи скорости.Почти не прави пръски.Може да се доставя в балони ,което сваля цената наполовина.Недостатъци:иска по-голяма чистота на детайлите,не се използва за вертикали.На този етап всичките ми заварчици не искат и да чуят за смяна на газа.

В много заваръчни производства инженера по заваряване се занимава само с бумащина,дава си вид,че много разбира от заваряване,а не може да настрои един заваръчен режим и оставя всичко в ръцете на заварчика,бил той опитен или неопитен.Откъде знаем,че заварчика знае какво прави.Той почва да се върти около машината,пробва слуша и накрая вика :Т`ва трябва да е режима.....След това заварчика го наказват.
      Последно редактирано от Ясен; 13-07-09, 15:08.

Коментар

Първоначално публикуван от panaya
        В много заваръчни производства инженера по заваряване се занимава само с бумащина,дава си вид,че много разбира от заваряване,а не може да настрои един заваръчен режим и оставя всичко в ръцете на заварчика,бил той опитен или неопитен.Откъде знаем,че заварчика знае какво прави.Той почва да се върти около машината,пробва слуша и накрая вика :Т`ва трябва да е режима.....След това заварчика го наказват.
        Ами въпрос на кадрова политика. След като инженера по заваряване , който е завършил ТУ-то е назначен с по-ниска заплата от заварчика , логично е да предпочете да продава краставици на едро или да открие бутик за булчински рокли . Това пък овакантява длъжността и директора е агументиран да назначи свой човек ( "абе карай , нали заварчика си знае работата" ) и обикновено попълнението е за щат , а не за компетентност .
        Впрочем , това си беше разпространено и в "онова" време. Само че тогава по обясними причини инженерите предпочитаха келнер по морето ... плюс добавката на внимание от страна на русолявите шведки
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Ами въпрос на кадрова политика. След като инженера по заваряване , който е завършил ТУ-то е назначен с по-ниска заплата от заварчика , логично е да предпочете да продава краставици на едро или да открие бутик за булчински рокли . Това пък овакантява длъжността и директора е агументиран да назначи свой човек ( "абе карай , нали заварчика си знае работата" ) и обикновено попълнението е за щат , а не за компетентност .
          Впрочем , това си беше разпространено и в "онова" време. Само че тогава по обясними причини инженерите предпочитаха келнер по морето ... плюс добавката на внимание от страна на русолявите шведки
          Владо, кажи как би реагирал на "технолог", и някакъв "инжинер" като започнат да ти обясняват, че по надлъжният шев на мантела на бойлера не трябва да има провар, щото пречел на емайла, и после оттам бойлера ръждясвал, и протичал от корозията? Получавам по-голяма (може би) заплата от въпросните "кадри", и смятам, че това е напълно реално. А заварчика ако наистина си знае работата? A, че даже някои от инжинерите даже не знаят значението на "заваръчна процедура"? И като знам кой е писал въпросните процедури се изсмях, на което ми беше отговорено, че онзи може дане разбира от заваряване, но е достатъчно кадърен да събере вече разрабитената информация, и да напише съответният документ.
          Върви вярвай на такива инжинери. Така, че си заварявам както знам, и заварките ми не текат, и много колеги и началници ме уважават. С което съм горд.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            Владо, кажи как би реагирал на "технолог", и някакъв "инжинер" като започнат да ти обясняват, че по надлъжният шев на мантела на бойлера не трябва да има провар, щото пречел на емайла, и после оттам бойлера ръждясвал, и протичал от корозията? Получавам по-голяма (може би) заплата от въпросните "кадри", и смятам, че това е напълно реално. А заварчика ако наистина си знае работата? A, че даже някои от инжинерите даже не знаят значението на "заваръчна процедура"? И като знам кой е писал въпросните процедури се изсмях, на което ми беше отговорено, че онзи може дане разбира от заваряване, но е достатъчно кадърен да събере вече разрабитената информация, и да напише съответният документ.
            Върви вярвай на такива инжинери. Така, че си заварявам както знам, и заварките ми не текат, и много колеги и началници ме уважават. С което съм горд.
            Кольо , това което пишеш приятелю е потвърждение на онова което писах аз по-горе . Сигурен съм че си оправдаваш заплатата , а подобен "индженер" който твърди , че провара пречи има толкова общо със заваряването , колкото "госпожица Велислава Дърева има общо с мис свят" ( цитата е на един бивш министър ) .
            Основните ефекти , постулат при заваряването са провар и равноякост на шева и основния метал . Около тях се гради цялата заваръчна технология . Изключение правят съединенията , подложени на химически реагенти и такива от разнородни стомани , но това е друга тема.
            И още нещо ( макар че могат да се кажат още много неща ) : За да стигне едно изделие до "операционната маса" на заварчика , то преминава един дълъг , невидим за същия заварчик процес. Като се започне от икономическа ефективност , премине се през конструкции ,заваръчно обзавеждане и машини , технология и се стигне до пригодност за заваряване . Заваръчната процедура ( на времето и казвахме маршрутно- технологична схема ) е задължение на технолога . И ако този последния е некадърник , то тежко и горко на човека , който дава парите за производството.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Колкото и да е добър технолога по заваряване най добрия начин за подбор на технология е опитния. При мене като се налагат заварки с високи якостни характеристики правиме серий по три - пет детайла заварени по различни начини с различни апарати и тестваме на пресата и опъвачката това е истината.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                Колкото и да е добър технолога по заваряване най добрия начин за подбор на технология е опитния. При мене като се налагат заварки с високи якостни характеристики правиме серий по три - пет детайла заварени по различни начини с различни апарати и тестваме на пресата и опъвачката това е истината.
                Технологията се прави от екип, добър технолог + добър заварчик.И естествено че се минава през пробни образци.Само с един от двамата не е добре.
                Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                  ... нещо повече : Зависи от степента на отговорност на съответната метална конструкция .В доста случай такива проби са задължителни .
                  Например : при напорни тръбопроводи , които подлежат на няколко вида контрол , при изготвянето на заваръчната документация от мен се изисква следното :
                  1. Контролни допускни проби на заварчиците ( независимо че имат заверена съответна степен на правоспособност )
                  2. Контролни проби с образци от вложените тръби и съответните добавъчни материали (обикновено базични електроди ).
                  3. Пробите преминават следния контрол : рентгенография , механични изпитвания ( изрязани епруветки с образец от заваръчния шев се огъват до 180 градуса , плюс ударно натоварване) , както и металографски анализ .
                  ... и това е едва началото на процеса . После по петите на заварчиците тръгват дефектоскопистите ....

... та и такива моменти има в производственото заваряване ...

Коментар

Здравейте колеги,
                    Може ли някой да препоръча фирма ,която предлага или изгражда комплексни аспирации на заваръчни цехове?Предварително благодаря.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X