Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Взлом, касоразбиване и изобщо рязане на метали, технологична дискусия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Взлом, касоразбиване и изобщо рязане на метали, технологична дискусия

Мод: темат произлиза от тема за теоретична помощ за заваряване

Някой знае ли от що за стомана се правят огнеупорни каси?

Щото 40 амперов плазмен резак видя зор с 5 милиметрово такова.

Отрязах го, ама значително по-трудно от обикновена стомана, та ми стана интересно що за животно е?
    Последно редактирано от Ясен; 20-05-09, 10:43.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: малко теоретична помощ по заваряване

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Отрязах го, ама значително по-трудно от обикновена стомана, та ми стана интересно що за животно е?
    да не ставаш крадец?
    в стоманата се добавя някакви вещества и става някаква сплав устойчива на такива като тебе с резаци.
    каса се прибива с газ и електрод

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
      да не ставаш крадец?
      в стоманата се добавя някакви вещества и става някаква сплав устойчива на такива като тебе с резаци.
      каса се прибива с газ и електрод

С глупости не се занимавам. Трябваше да се пробие, щото човека искаше да я закача с дюбели и анкери към стена и под, и беше видял зор с бормашина. без особен резултат.

Резна си я. Видя зор и ме учуди че става толкова бавно, понеже със същата машинка съм рязал и 8мм обикновена стомана значително по-лесно от това - като кашкавал. А това беше само 5мм. До колкото знам това и ъглошлайф не го реже, поне не и с обикновен диск.

Дъгата на плазмата е достатъчно високотемпературна за да реже и волфрам по принцип. Опитвал съм върху волфрамов електрод - резна си го, ама беше само 3 и нещо милиметра.

Тука явно проблема беше голямата топлинна маса на детайла и по-високата температура на топене на въпросната сплав. Става, но 4-5 пъти по-бавно от обикновена стомана, а може би дори по-бавно.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

еми и от това може да е се пак касите почват от 5-10сантима дебелина.
        тва желязо докато се нагрее....
        най-сполучливо става както споменах с електрод /термитов/ 5-10мм. и газ-кислород и пропан.
        Последно редактирано от sparow; 18-05-09, 10:38.

Коментар

По принцип старите огнеопорни каси са ги правели с двойни стени и между тях огнеупорна пръст тежът толкова че не ти трябва да ги анкерираш. Преди няколко години ми подаряваха една такава немска произведена 1935 година при положение че аз си я изнеса от трети етаж на стара кооперация в центъра на София каса висока външно около 1.40 широка и дълбока по няма и метър се оказа че тежи над половин тон. Отидохме четирима човека все яки мъже по около сто кила и на тръби я прибутахме до вратата но не посмяхми да я пуснем по стълбите няма асансьор (няма асансьор) и касата остана подарък на новите собственици .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Е, това не беше толкоз тежко. Не беше и двойно. Може и да е било, но това беше само външната коруба. Тежеше някъде 30-ина килца, без вратата. От грубо 5мм стомана. Не знам дали щеше да се реже с ъглошлайф, но по-скоро трудно.

Абе, изяснихме въпроса. На хората, дето металообработването им е ежедневие, сигурно попадат от време на време на подобни труднообработваеми екземпляри от всякакъв вид, ама на мене ми е за сефте, та ми беше интересно.

Коментар

Сега виждам че сте обсъждали заваряване на различни материали. Мед за стомана и аз съм чувал че става. Понеже имам меден добавъчен материал съм пробвал към алуминий - не става. Никак. Даже и наченки на заваряване не се получават. Не се бях сетил да пробвам на стомана, и другия уикенд и това ще пробвам.

Иначе друг колега от форума ми показа, че и пробвах, как се работи мед. Направо си е песен. Язък че рядко се налага. Все едно алуминий, но без простотиите с окисния слой, и с по-висока температура на топене. Направо песен.

Чудя се, дали, освен всичко друго, заваряемостта на два метала не зависи от разликите им в температурата на топене - колкото по-далеч са една от друга, толкова по-мъчно се заваряват, ако въобще се заварят. Сигурно има и куп други неща, оказващи влияние, но със сигурност и това дава свойта дан.

Коментар

Вчера ми се наложи да режа и да пробивам дупка в една планка с две дупки и стъпаловидно назъбена в ъглите. Оказа се чук от някаква мелница. Докато изрязвах с тънкия диск на Бош въобще не усетих какъв материал е. Още повече, че изглеждаше доста ръждива и неглиже. Когато пробвах с дрелката и греда. Почти не захапва. Пробвах с различни бургии, но ефекта=0. Накрая с двойка електрод стана дупка за чудо и приказ. Заварява се много добре.
                Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Попадал съм на стомана която на практика нито един металорежещ инструмент не може да я обработва. Преди доста години трябваше да правим едни плъзгачи имахме голям склад с матеряли и като се наложеше нещо да правим търсехме най подходящото по размер и марка. Изровихме едни шини и мъката почна още на ножовката с два листа успяхме да направиме малка драскотина събра се целия машиноремонтен цех и никой не успя да се сети къква е въпросната стомана. С два диска за голям флекс и много зор успяхме да отрежем едно парче качихме го на фрезата и на две десети за няма и един милиметър с охлаждане посиняха и шесте твърдосплавни пластини на главата тогава аз се сетих че в тетрадката на склададжията има опис на всичко като размери количество и марка и започнахме да ровим тефтери двайсетина години назад и намерихме единственото което пишеше за тия шини беше Полтан 2002Х производство ФРГ. Термика дълго време мисли и смята и накрая метна парчето в пеща два дена му бая и като го извадихме вместо да е омекнало се беше закалило още повече .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Попадал съм на стомана която на практика нито един металорежещ инструмент не може да я обработва. Преди доста години трябваше да правим едни плъзгачи имахме голям склад с матеряли и като се наложеше нещо да правим търсехме най подходящото по размер и марка. Изровихме едни шини и мъката почна още на ножовката с два листа успяхме да направиме малка драскотина събра се целия машиноремонтен цех и никой не успя да се сети къква е въпросната стомана. С два диска за голям флекс и много зор успяхме да отрежем едно парче качихме го на фрезата и на две десети за няма и един милиметър с охлаждане посиняха и шесте твърдосплавни пластини на главата тогава аз се сетих че в тетрадката на склададжията има опис на всичко като размери количество и марка и започнахме да ровим тефтери двайсетина години назад и намерихме единственото което пишеше за тия шини беше Полтан 2002Х производство ФРГ. Термика дълго време мисли и смята и накрая метна парчето в пеща два дена му бая и като го извадихме вместо да е омекнало се беше закалило още повече .
                    И сигурно голямо попържване е било. И аз съм носил на стругар ос на дърводелска фреза, да ми направи конус и да я пристърже по мой чертеж, че имахме фрези с откачени размери, а на стандартната не ставаха. Е нямаше такова псуване. Вади някакви ножове от дълбоките резерви най-накрая, щото видя и че със псуване не става.

Вероятно нещо от сорта на плазма със съответния за дебелината ампераж, би могло да я отреже. Може бавно и трудно, и с груб ръб, ама ще я отреже. Няма какво да устои на тия градуси, дето развива дъгата. А и не разчита на оксидация, а просто топи и духа.

...ама, по онова време, сигурно не ги е имало толкова масово като сега.

Коментар

През 1993 година плазмените резаци не бяха много разпространени в наща родина. Лошото е че при рязане на стомани за последваща обработка с металорежещи машини е нежелателен нито един метод за рязане развиващ висока температура защото променя структурата на метала. В момента поради хронична липса на матерял (струва пари) а от склада вече сме нарязали за матерял и стойките на които стояха прътите ползвам парчета (кръгли изрезки) от лазера и обикновенно 3-5 милиметра около среза са доста добре закалени. Иначе електрод четворка назъбен на 500 ампера или голямия пернишки резак вършат чудеса за последните двайсетина години тези два метода нарязаха за скрап почти цялата българска промишленост.

Коментар

За, за закаляването е така, разбира се. Може би когато е недопустим такъв ефект, при невъзможност да се свърши работа с друго, водно рязане ще да е решението. Не съм виждал, но съм чувал добри приказки за тоя метод. Само че машината е скъпа и стационарна, до колкото знам.

Коментар

Дайте да пуснем една друга тема, за рязане и особенности на металите, че ще разводним хубавата тема.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                            Дайте да пуснем една друга тема, за рязане и особенности на металите, че ще разводним хубавата тема.
                            Касоразбивачите ви преместих в отделна тема, режете на воля

Коментар

До: Взлом, касоразбиване и изобщо рязане на метали, технологична дискусия

Има два класа такива стомани - топлоустойчиви, и огнеустойчиви. Имат по много цирконий, по механичните си свойства приличат на неръждавейката - обработват се много лошо.
                              Старите наистина са ги пълнели с огнеупорна пръст, но ако режете нова - внимавайте. Пълнят ги с тетра-непомня какво, прахът, с който едно време пълнеха пожарогасителите. Забраниха го, понеже е отровен и от него желязото ръждясва. Съска, смърди, трови и гаси пламъка на горелката. Много неуки крадци са изпатили от тая работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X