Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купих телоподаващото на ГМК (МИГ–200)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Купих телоподаващото на ГМК (МИГ–200)

Първоначално публикуван от migmagi Преглед на мнение
    Поздрави!
    п.п.С коргон също ще стане,но заварката ще е с лошо качесво.
    То и СО2 става ,но щом търсим детайла да не ръждясва, то зав.шев и зоната около него трябва да е такъв. При използване на газове и газови смеси съдържащи СО2 се получава овъглеродяване на шева и околошевната зона която до някаква степен губи неръждаемите си свойства.Може да се обясни и по-подробно но металургията не се обяснява с едно изречение.
    П.С. Мах.допустимото съдържание на СО2 в газовата смес за заваряване на CrNi е 2%
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Най-добре е алуминий и неръждавейка да се заваряват само с аргон!
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
        Абсолютно точно казано.
        Относно налягането,да кажа че аз изобщо не знам колко трябва да бъде,но слуха не ме лъже.Обаче в последно време имам пробив на маркуча който влиза в шланга и при по дълъг шев се загубва газа.Просто ртъгва добре заварката но след 2-3см започва да кипи,все едно че няма никаква газ.Всички знаете как.Трябва да го направя но моето е от несерионост.Все си викам ще го направя,но като не ми трябва и все утре.Иначе аз исползвам CO2 само за черни метали.Не съм се и пробвал да заварявам цветно,защото смятам че уреда е непригоден за това.

Коментар

Нямаш никакви проблеми да заваряваш алуминий и неръждаема стомана с телоподаващото.Въпрос на компромис с вида на заварката и естетическият и вид

Коментар

Първоначално публикуван от kudrav Преглед на мнение
            Нямаш никакви проблеми да заваряваш алуминий и неръждаема стомана с телоподаващото.Въпрос на компромис с вида на заварката и естетическият и вид
            Заварка на алумин и неръждавейка с трансформаторна машина си е жив компромис!

Коментар

Заварка на алумин и неръждавейка с трансформаторна машина си е жив компромис!
              И аз така си мисля ,и затова не се и мъча.

Коментар

За алуминий си направих тефлонова броня но още не съм пробвал как работи.

Коментар

За алуминия съм съгласен,но не и за неръждаемата стомана.
                  Ако знаеш какво е влянието на защитния газ в/у формата на шева и съответно якостните характеристики на различните по форма шевове ,би трябвало да се съгласиш с мен.
                  П.С. Освен ако с Аргон имаш в предвид ВИГ заваряване,това вече е друго.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                    За алуминия съм съгласен,но не и за неръждаемата стомана.
                    Ако знаеш какво е влянието на защитния газ в/у формата на шева и съответно якостните характеристики на различните по форма шевове ,би трябвало да се съгласиш с мен.
                    П.С. Освен ако с Аргон имаш в предвид ВИГ заваряване,това вече е друго.
                    Колегата май имаше в предвид да се заваряват с TIG с аргон.

Иначе, на телоподаващото, за алуминий се ползва чист аргон от немай къде - защото всичко друго е зъл компромис с гадни резултати. Алуминия си е гадно нещо за заваряване, както и да си говорим.

Виж неръждавейка се заварява идеално, с нужната газова смес, най-често аргон с кислород или CO2. Хелия е хубаво нещо, но се ползва рядко. И в заводски условия, и автоматично, и ръчно. Това го пише и по дебелите книги, и къде ли не. Добавката е за стабилизация на дъгата, а не заради някакви особени свойства, които придавават някакви особени качества на заварката.

Поне до тия изводи стигам. Защото аргона не взаимодейства със заварката. а 2-4 процента Co2 или кислород, който се добавя, в случая повече пречи, отколкото помага, на замата заварка, чисто химически. Но помага на дъгата, електрически, което пък води до по качествена заварка.

Колкото до хелия - гори по-трудно, но е по-топлопроводен, при това значително, от аргона. Шева става по-широк и плавен.

В интернет има картинки - потърсете.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Колегата май имаше в предвид да се заваряват с TIG с аргон.
                      Затова написах П.С

Но помага на дъгата, електрически, което пък води до по качествена заварка.
                      Качеството на една заварка е доста разтегливо понятие,и като се споменава трябва да се уточнява за какво точно става въпрос.Поне аз мисля така.
                      При изпълнението на една заварка има толкова много проблеми че винаги трябва да се прави комромис от нещо за да се получи друго.
                      Много се разфилософствах нещо ...
                      Качеството е:външен вид,бездефектност,запазване на хим.състав,запазване на металографската структура на метала (на шева и на околошевната зона),запазване на механичните свойства и др.
                      Добавката е за стабилизация на дъгата, а не заради някакви особени свойства, които придавават някакви особени качества на заварката.
                      Едно от основните свойства на активните газове е че шевът се получава по-разлят(много писане е ако влезна в подробности),и с това води до по-добро разпределяне на усилията при натоварване.Тоест намаляват се конценрацията на напеженията в зоната до заварката.А там точно е и другия голям проблем при заваряването-Зоната на Термично Влияние.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                        Едно от основните свойства на активните газове е че шевът се получава по-разлят(много писане е ако влезна в подробности),и с това води до по-добро разпределяне на усилията при натоварване.Тоест намаляват се конценрацията на напеженията в зоната до заварката.А там точно е и другия голям проблем при заваряването-Зоната на Термично Влияние.
                        Да де, а хелият не прави ли същото? А не е активен. Въпроса е че е скъп. А гори по-трудно от аргона, та за това го смесват с аргон.

Не знам за някакъв недостатък на хелия, освен че е скъп, и че трябва да се ползва, щото има навика да изфирясва през стените на бутилката.

Но телоподаващо с аргон+хелий, отново се ползва само за алуминий и тем подобни. За неръждавейка винаги му слагат и активен газ. Ама същия активен газ при алуминий пречи.

Май, нагазихме на дълбоко.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Хелий е газ значително по-лек от въздуха и затова е с тенденция да се издига нагоре от мястото на заваряване (при нормално пространствено положение), което е причина и за повишаване на разхода на защитен газ (три пъти по-висок от колкото при Аr).
                          Поради по-добрата си топлопроводимост He осигурява по-равномерно разпределение на енергията в радиална посока на дъгата. Затова и формата на провара се изменя и става U-образен - фиг. 7-1, а. Освен това дъгата е енергийно по-мощна, тъй като падът на напрежението в нея е по-голям (при еднакъв ток и дължина на дъгата). Това прави възможно в някои технологични случаи да отпадне предварителното загряване на изделието. По-високото енерговлагане позволява и използването на по-високи скорости на заваряване. Хелият осигурява и добра защита срещу порообразуване.
                          Недостатък на He като защитен газ е неговата висока цена и недостатъчно равномерното капкопренасяне на метала през дъгата. Затова се използва само в случаите на нужда от много високоенергийна дъга и при плазмено МИГ-заваряване.
                          Използването на свойствата и на двата инертни защитни газа се осъществява със смесите J3 (табл.1), при които He е обикновено в количества от 25 до 75%. Тези смеси се използват главно за заваряване на масивни части от мед и алуминий - при заваръчен ток над 500 А.
                          Използват се също и смеси от Ar+He(около 30%)+О2(1%)+CO2(2%). Те осигуряват по-високите изисквания към качествата на повърхността на шева и високите скорости при заваряване при Cr-Ni стомани и Ni-сплави.

Коментар

Май, нагазихме на дълбоко.
                            Надълбоко нагазваме така е! Винаги на теорията е едно а на практиката друго писания по въпроса за заваряване на алуминий и неръждавейка има много но добра заварка с телоподаващо са получава само в промишлени условия където възможно и използването на специалните газове за които се пише по дебелите книги и където е необходимо не само качество но и ефективност на процеса!
                            Затова и по нагоре написах че заварката на алуминий и неръждавейка с телоподаващо е компромис ,в домашни условия или в условията на малка работилница заварката си е жива мъка – при нас в момента няма предлагане на необходимите смеси от газовете нужни за такава заварка затова на практика се ползва СО2 ,Старгон и Коргон за заварка на черни метали и аргон за заварка на алуминий и неръждавейка (ако изобщо това се нарече заварка ) , питам се търсенето и смесване на специалните газове дали няма да отнеме повече нерви и време от колкото отиването до работилница с ВИГ – заваряване и съответно извършване на качествена заварка на алуминий и неръждавейка защото пък на теория заварката на тези метали по метода ВИГ се препоръчва да се изпълни за със смеси от газове но за толкова години практика не съм виждал някой да ползва аргонови смеси!

Shielding gas CO2 is good for penetrating welds on steel, but it may be too hot for thin metal. That's where C25 comes in (75% Argon/25% CO2) for thinner steels. Use only Argon for aluminum. Stainless steel requires a special gas also.http://www.weldingtipsandtricks.com/...ding-tips.html

Коментар

Неръждавейка се работи с Аргон+2-4% CO2 или кислород. Имаше го в сайта на човек, занимаващ се цял живот да им настройва машините по заводите в америка. За съжаление не съм пробвал.

Алуминия обаче си е проблемен. На знам как би се справил пулсов MIG/MAG апарат, вероятно по-добре. Мойто става за над 2mm. За другото му е прекалено висок волтажа, и топенето на телта изпреварва подаването.

Коментар

"Нагазихте" извън темата .
                                Първо да му е честита на колегата mpi МАГ-машината и да го слуша ! (Макар че за тези параметри може да се намери и по-евтина българска машина с добро качество)
                                Относно настройването на дебита : "Полъха" колега не е меродавен . Той е за ВИГ-метода. Ако не ти е изправен манометъра на редуцир-вентила , най - лесно става на една ненужна планка: Намаляш дебита ( колкото да се чува шум от дюзата) и постепенно увеличаваш , докато спре да "кипи" ваната , т.е. да не дава повече шупли. Това при челен шев и 0.8 тел е около 6-8 л/мин , но за ъглов шев може да падне с литър- два. Излишния дебит не е полезен , както и недостатъчния.
                                Относно газовите смеси.
                                1. Спарки , за неръждавейката на МИГ е така. Обаче за алуминия под 2 мм. не са ти виновни газовете . Просто не става .И с пулс и без пулс . Да ти е казал някой , че заваряването е всесилно ? Впрочем , става но не с традиционните методи. Иначе и фолио 0.5 мм. от алуминий се заварява . Ама на ултразвук примерно.
                                2. При положение че заварявате "черно" , използването на старгон или коргон е излишно бъркане в джоба ! СО-то си е напълно достатъчно и по-евтино.Той затова и е създаден . Няма разлика и в якостните характеристики . Това сме го доказвали и с металографски анализ и механични изпитвания. Остатъчните напрежения са почти еднакви. Единствено при смесите има по-малко пръскообразуване , но ако опре някой да си изкарва с това хляба ше го светна някои тънкости и за този проблем .
                                3. Към Уелдъраргон : Не е вярно колега , че в Бг не се произвеждат разнообразни газови смеси , има над 20 вида. Казвам го като човек в бизнеса . На мен например Линде ми правеше специална смес по поръчка , но взимах по 15 бутилки на месец . Така че тук нещата опират до професионален интерес. Да не те подвеждат стандартните 3-4 вида. Те са най-разпространени и достатъчни за практиката.
                                И накрая ( извън темата , но понеже спомена някой ) за "трансформаторните машини" : изобщо не ги отписвайте ! Всеки метод за заваряване си има определени граници на приложение. Ако към шева има изисквания за якост , качество или динамично наторваване , на един газопровод например няма да ви разрешат дори да помиришете нещо друго освен електроди с базична обмазка. .
                                Със здраве и бездефектно !
                                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X