Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предпазни клапани за кислород и пропан-бутан?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Предпазни клапани за кислород и пропан-бутан?

Здравейте!
    Рядко ползвам оксижена, но се случва. Естествено от време на време я угасне сам, я нещо друго. Та се зазяпах по обявите и в олх намерих една за 10лв бройката. Дали ще ми вършат работа? Препоръчайте нещо, знам че тук има компетентни по тая тема.

От: Предпазни клапани за кислород и пропан-бутан?

Звънни на колегата AIG от форума, при него има всичко на нормални цени .
    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Предпазните клапани са хубаво нещо . На времето поне 3 пъти съм качвал гърнето на ацетилен - генератора на покрива на къщата като забравя да долея вода във водния предпазител . На времето в стария завод като ги монтирахме си спомням че по инструкция трябва да са на 3 метра зад бренера и на моя там съм ги сложил .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Все още се интересувам от клапаните. Ходих в един магазин за заваръчна техника, няма да казвам дали имаха и как ме гледаха...

Коментар

Моите съм ги купил от Харко .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

А някой може ли точно да обясни механизма на процеса заради който се ползват? Какви са предпоставките за възникването?
            Принципната ситуация я знам.
            I get High by going Down

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
              А някой може ли точно да обясни механизма на процеса заради който се ползват? Какви са предпоставките за възникването?
              Принципната ситуация я знам.
              Това най-често се случва при ползване на ацетиленов генератор,горелката изпуква(причини много,прекалено близо до ваната,неправилен ъгъл към ваната,прегаряне на детайла който се заварява,износена горелка,неправилен избор на горелка,малко количество ацетилен в генератора или защото тъй и е кеф)след което започва обратно горене в маркуча към генератора.Самото горене е съпроводено от характерен звук(нещо като хрущене),при което трябва веднага да затегнеш крана на ацетилена за да прекратиш горенето,има вариянт при повторно пускане да продължи да гори,затягаш и изчакваш.Клапана е за това,да прекъсне горенето до източника на горим газ.Не съм използвал такава джаджа,но не съм работил с пропан-бутан и ацетилен в бутилка,разчитал съм на водният предпазител на генератора.Предпазителя ако не е творено по него,в най-лошият случай,изхвърля водата през отвора за наливане(който най-често се затапва,защото някой не знае как се борави със генератора,във който протича бурен процес,пълни балона докрай,започва зверско бълбукане и изхвърля водата от предпазителя,при което произведеният ацетилен отива по дяволите)като същевременно вкарва допълнителна доза вода към балона с ацетилен и драмата приключва.Това при класическият ацетиленов генератор(нагледал съм се на взривени самоделки)който вече почти не се използва.При използване на сгъстен газ,си трябва клапан.
              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Произходът, основата на проблема е че в традиционния ацетиленов генератор (карбид и вода) след зареждане има въздух и на този въздух му трябва доста работа за да излезе до степен да не може да поддържа горенето на ацетилена. А за да е картинката пълна, самият ацетилен при подходящи условия (повишено налягане) може да гори и напълно без кислород и обикновено това става експлозивно.

Пак затова ацетиленът не се съхранява сгъстен като другите газове, а се приготвя на място (старият метод с генератора и карбида) или се съхранява разтворен в ацетон при относително ниско налягане.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Произходът, основата на проблема е че в традиционния ацетиленов генератор (карбид и вода) след зареждане има въздух и на този въздух му трябва доста работа за да излезе до степен да не може да поддържа горенето на ацетилена.
                  Нещо не схванах,при зареждане на генератора(също и при свършване на произведеният газ)във системата влиза въздух.След като генератора се задейства,имаме налягане на въздух+ацетилен,тъй като ацетиленът е тежък газ,избутва въздуха във горната част на балона.След отваряне на крана за газта на горелката,известно време тече въздух,който няма как да запалим,не след дълго тръгва ацетилена(започва да намирисва),който вече можем да запалим.Първоначално тръгва да гори със син пламък(същото се получава и когато в балона няма генериран газ)силно неустойчив(гасне със пукот)защото е примесен със въздух,следва засилване на пламъка до ярко жълт цвят и отделяне на сажди,сигурен признак,че в системата няма въздух.След пускане на кислород и настройка на горелката може да се пристъпи към работа.
                  Скаран съм със химията,но при наличие на въздух в инсталацията,системата не работи.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ацетиленът не е по-тежък от въздуха, даже е мъничко по-лек (26 срещу усреднено 29 на въздуха). Тъй че си се смесват в генератора чудесно и на изхода получаваш смес с растящ процент ацетилен, с която от някой момент нататък можеш да работиш. Но пък тя е способна да гърми и след това.

Също ацетиленът е способен да гръмне и без да е смесен с въздух, но за целта обикновено му трябва по-мощно иницииране.

Коментар

Ацетиленът не е по-тежък от въздуха, даже е мъничко по-лек (26 срещу усреднено 29 на въздуха).
                      Убеди ме,сумати дезодоранти съм изстрелял с отвора надолу и наплюта бучка карбид вътре...

Коментар

....
                        Пак затова ацетиленът не се съхранява сгъстен като другите газове, а се приготвя на място (старият метод с генератора и карбида) или се съхранява разтворен в ацетон при относително ниско налягане.
                        Да поясня - ацетилен се съхранява сгъстен в бутилки пълни с нещо от рода на газобетон до налягане от около 50 бара. Особеното е, че бутилките са малко по-чувствителни на удар. Ако падне и порестия материал вътре се разпадне следва загряване, доразрушаване на пълнежа и експлозия. Та ако падне слагаш ръка на бутилката и ако почне да ти топли - бягаш бързо.

Защо слагат предпазни клапани и на кислорода? При пропана получава ли се обратно горене?
                        I get High by going Down

Коментар

Защо слагат предпазни клапани и на кислорода? При пропана получава ли се обратно горене?

Не съм работил с пропан,но не е изключено и там да тръгне обратно,на кислорода обратен клапан,за мен е излишен.

Коментар

Това за греенето на бутилката не го знаех. Мислех си че направо гръмва.

Предпазни мерки за кислорода са нужни, защото той е способен да превърне в експлозив много работи, които на въздух даже и не горят твърде. Самия маркуч примерно.

За пропан-бутана си признавам че не знам. Той сам по себе си категорично е устойчив, смесен с въздух - гърми, ама доста вяло. Примерно в цилиндрите на колата ми е гърмял няколко милиона пъти и нищо им няма.

Коментар

Да поясня - ацетилен се съхранява сгъстен в бутилки пълни с нещо от рода на газобетон до налягане от около 50 бара. Особеното е, че бутилките са малко по-чувствителни на удар. Ако падне и порестия материал вътре се разпадне следва загряване, доразрушаване на пълнежа и експлозия. Та ако падне слагаш ръка на бутилката и ако почне да ти топли - бягаш бързо.

Не си представям ацетилена при такова налягане. До сега живея с мисълта, че това в бутилките с пореста вътрешност е смес на ацетилен с още нещо, което го прави по-безопасен. Всъщност ми е интересно как е наистина.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X