Задачата е проста - скъсих чугуненият барабан на лебедката и сега трябва да заваря двете парчета . Парчетата влизат едно в друго и има направена фаска за провар . . Телоподаващото е инверторен Сталверк , а газа е коргон . При пробата преди да отрежа барабана върху метала се получаваше много добър заварачен шев . Питането ми е ще стане ли достатъчно здрав шев / барабана понася големи натоварвания / със това телоподаващо и трябва ли някаква предварителна термообработка на барабана ? ... или да го нося на аргона
...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Заварка на чугун с телоподаващо
Свий
X
-
От: Заварка на чугун с телоподаващо
Нека по-знаешите да се изкажат, но според мен за да гониш здравина си трябва не телоподаващо, а чугунени електроди, както и добра технология-предварително подгряване, къси или дълги шевове, изобщо, всичко както е по теорията за да се получи здрав детайл.
Иначе с ЦО-то и аз съм заварявал чугун, и не е мръднал, вече 15 години. Крака на една готварска печка на дърва
Има ли желание-има и начин!
-
Чугуна е божа работа.
Някой път става, някой път не. По-добре е да работиш с никел-железни електроди. Още повече че ще има усилия.
Коментар
-
"Четене му е майката , или що се Абим" . Все се каня да пусна подобна тема.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=181872Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
-
А автора на темата дали няма да може !?Първоначално публикуван от Бакалов Преглед на мнениеБлагодаря Владо , прочетох темата . Ще търся някой да го завари със чугунени електроди
Защо не го попиташ ,гледам че ще съграждани?
https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар
-
И аз си мисля че барабана е някаква стомана , поне по пробата на заварката ми изглеждаше стомана , ама бай стругар казва че било чунгунПървоначално публикуван от sobax Преглед на мнениеЧичо Живко, кой казва, че тоя барабан е чугунен? Много, ама много ме съмнява
със някаква циментация отгоре щото отначало му хвърляло сини стружки и било доста твърдо , а после почнало да излиза на прах като чугун . Барабана го скъсих като застъпих двете парчета около 60 мм и стана доста здраво , така че шева е нужен само да ги задържи едно към друго ... накрая ще го пробвам с чугунен електрод и ако не ми хареса ще го заваря с телчарката ...
VEREYA MOTORSPORT TEAM
Коментар
-
Какво трябва да покаже пробата с шмиргела ?Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнениеЖелязна отливка е, пробвай с един шмиргел.VEREYA MOTORSPORT TEAM
Коментар
-
Снимай детайла за да даде някой компетентно мнение. Споменаваш за стругар, което ме навежда на мисълта че си направил нещо за да е упора.
Аз с телчарката съм заварявал чугун, но нагрявам с газова горелка детайла, по време на заварката намалям горелката и я слагам да грее някъде в страни на детайла, връщам пак на заварката слабия пламък и след 10-тина мин. завъвам детайла в парцали. До сега не съм имал счупен детайл около заварката. Само че понякога се получава разместване на парчетата и е необходима последваща обработка. Самата заварка става доста трудна за обработване.
Коментар
-
По цвета на стружките може да се определи материала. За съжаление не можах да намеря таблицата за това. Ще потърся още.Първоначално публикуван от Бакалов Преглед на мнениеКакво трябва да покаже пробата с шмиргела ?
Може пък да е чугун. Не съм металург и не помня много, нещо за избелен чугун ми се върти... но как се произвежда и каква е конструкцията - забравих.
Една тема за чугуно http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=181872
Коментар
-
Шмиргела вади много тъмно вишнево червени стружки. Малко са и видимо върви и метален прах.
Друго което можеш да пробваш е с малко чукче. При почукване стоманата звънти, а чугуна вади кратък и глух звук.
Може да си направиш експеримент с детайли, които си сигурен какви са. Това е с цел да усетиш разликата в звука.
Коментар
-
Звука зависи и от формата на детайла, така че това може да е заблуждаващо. От всичко до тук, най-достоверно е стружката на струга. От процентното съдържание на въглерод се определя и твърдост, еластичност и пластичност. Ако действително стружката е била прах то барабана е чугунен.
Обаче!!!:
Ако тоя барабан е чугунен (в което няма никаква идея) как е произведен? Шприцован, щампован, горещо валцован, леене с противоналягане, стругован от прът или ЗАВАРЯВАН?
Барабана е стоманен, мили дрОгарчета.Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
Най-добрите ми спомени са предстоящите!
Коментар
-
Барабана е направен от дебелостенна тръба която е заварена към страниците . На едната страница има два зъба където зацепва муфата за освобождаване и са леко подбити - явно са стоманени иначе ако бяха от чугун щяха да са изкъртени . При обработването на тръбата стругаря каза че стружките излизали на прах , което значи че е чугун , получава се малко безсмислено - страници от стомана заварени към дебелостенна чугунена тръба ... Ще пробвам с телчарката малко на барабана какво ще се получиПървоначално публикуван от sobax Преглед на мнениеЗвука зависи и от формата на детайла, така че това може да е заблуждаващо. От всичко до тук, най-достоверно е стружката на струга. От процентното съдържание на въглерод се определя и твърдост, еластичност и пластичност. Ако действително стружката е била прах то барабана е чугунен.
Обаче!!!:
Ако тоя барабан е чугунен (в което няма никаква идея) как е произведен? Шприцован, щампован, горещо валцован, леене с противоналягане, стругован от прът или ЗАВАРЯВАН?
Барабана е стоманен, мили дрОгарчета.VEREYA MOTORSPORT TEAM
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар