Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заварка на чугун с телоподаващо

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Заварка на чугун с телоподаващо

Задачата е проста - скъсих чугуненият барабан на лебедката и сега трябва да заваря двете парчета . Парчетата влизат едно в друго и има направена фаска за провар . . Телоподаващото е инверторен Сталверк , а газа е коргон . При пробата преди да отрежа барабана върху метала се получаваше много добър заварачен шев . Питането ми е ще стане ли достатъчно здрав шев / барабана понася големи натоварвания / със това телоподаващо и трябва ли някаква предварителна термообработка на барабана ? ... или да го нося на аргона ...
    VEREYA MOTORSPORT TEAM

От: Заварка на чугун с телоподаващо

Нека по-знаешите да се изкажат, но според мен за да гониш здравина си трябва не телоподаващо, а чугунени електроди, както и добра технология-предварително подгряване, къси или дълги шевове, изобщо, всичко както е по теорията за да се получи здрав детайл.

Иначе с ЦО-то и аз съм заварявал чугун, и не е мръднал, вече 15 години. Крака на една готварска печка на дърва
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Чугуна е божа работа.
      Някой път става, някой път не. По-добре е да работиш с никел-железни електроди. Още повече че ще има усилия.
      АИГ-Заваряване ООД
      Заваръчни апарати "DEL"
      http://www.aigwelding.com
      0889 522 036

Коментар

"Четене му е майката , или що се Абим" . Все се каня да пусна подобна тема.

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=181872
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Благодаря Владо , прочетох темата . Ще търся някой да го завари със чугунени електроди
          VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Първоначално публикуван от Бакалов Преглед на мнение
            Благодаря Владо , прочетох темата . Ще търся някой да го завари със чугунени електроди
            А автора на темата дали няма да може !?Защо не го попиташ ,гледам че ще съграждани?
            https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
            https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Чичо Живко, кой казва, че тоя барабан е чугунен? Много, ама много ме съмнява
              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Желязна отливка е, пробвай с един шмиргел.

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                  Чичо Живко, кой казва, че тоя барабан е чугунен? Много, ама много ме съмнява
                  И аз си мисля че барабана е някаква стомана , поне по пробата на заварката ми изглеждаше стомана , ама бай стругар казва че било чунгун със някаква циментация отгоре щото отначало му хвърляло сини стружки и било доста твърдо , а после почнало да излиза на прах като чугун . Барабана го скъсих като застъпих двете парчета около 60 мм и стана доста здраво , така че шева е нужен само да ги задържи едно към друго ... накрая ще го пробвам с чугунен електрод и ако не ми хареса ще го заваря с телчарката ...
                  VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                    Желязна отливка е, пробвай с един шмиргел.
                    Какво трябва да покаже пробата с шмиргела ?
                    VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Снимай детайла за да даде някой компетентно мнение. Споменаваш за стругар, което ме навежда на мисълта че си направил нещо за да е упора.
                      Аз с телчарката съм заварявал чугун, но нагрявам с газова горелка детайла, по време на заварката намалям горелката и я слагам да грее някъде в страни на детайла, връщам пак на заварката слабия пламък и след 10-тина мин. завъвам детайла в парцали. До сега не съм имал счупен детайл около заварката. Само че понякога се получава разместване на парчетата и е необходима последваща обработка. Самата заварка става доста трудна за обработване.

Коментар

Първоначално публикуван от Бакалов Преглед на мнение
                        Какво трябва да покаже пробата с шмиргела ?
                        По цвета на стружките може да се определи материала. За съжаление не можах да намеря таблицата за това. Ще потърся още.
                        Може пък да е чугун. Не съм металург и не помня много, нещо за избелен чугун ми се върти... но как се произвежда и каква е конструкцията - забравих.
                        Една тема за чугуно http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=181872

Коментар

Шмиргела вади много тъмно вишнево червени стружки. Малко са и видимо върви и метален прах.
                          Друго което можеш да пробваш е с малко чукче. При почукване стоманата звънти, а чугуна вади кратък и глух звук.
                          Може да си направиш експеримент с детайли, които си сигурен какви са. Това е с цел да усетиш разликата в звука.
                          АИГ-Заваряване ООД
                          Заваръчни апарати "DEL"
                          http://www.aigwelding.com
                          0889 522 036

Коментар

Звука зависи и от формата на детайла, така че това може да е заблуждаващо. От всичко до тук, най-достоверно е стружката на струга. От процентното съдържание на въглерод се определя и твърдост, еластичност и пластичност. Ако действително стружката е била прах то барабана е чугунен.

Обаче!!!:
                            Ако тоя барабан е чугунен (в което няма никаква идея) как е произведен? Шприцован, щампован, горещо валцован, леене с противоналягане, стругован от прът или ЗАВАРЯВАН?
                            Барабана е стоманен, мили дрОгарчета.
                            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
                            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                              Звука зависи и от формата на детайла, така че това може да е заблуждаващо. От всичко до тук, най-достоверно е стружката на струга. От процентното съдържание на въглерод се определя и твърдост, еластичност и пластичност. Ако действително стружката е била прах то барабана е чугунен.

Обаче!!!:
                              Ако тоя барабан е чугунен (в което няма никаква идея) как е произведен? Шприцован, щампован, горещо валцован, леене с противоналягане, стругован от прът или ЗАВАРЯВАН?
                              Барабана е стоманен, мили дрОгарчета.
                              Барабана е направен от дебелостенна тръба която е заварена към страниците . На едната страница има два зъба където зацепва муфата за освобождаване и са леко подбити - явно са стоманени иначе ако бяха от чугун щяха да са изкъртени . При обработването на тръбата стругаря каза че стружките излизали на прах , което значи че е чугун , получава се малко безсмислено - страници от стомана заварени към дебелостенна чугунена тръба ... Ще пробвам с телчарката малко на барабана какво ще се получи
                              VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X