Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Курсове за заваряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Курсове за заваряване

Привет на всички.
    Първо да кажа, че съм нов в този форум и знам, че има десетки теми за това тук, но предпочетох това което ме интересува да го разбера на едно място.

Искам да ме посъветвате къде в Варна мога да отида за курс по заваряване? Като говорим за курс имам предвид практика, обяснения и всичко останало, а не само да ми вземат парите и да ми дадът лист хартия след това, а аз да не съм получил това за което съм отишъл. Нов съм в занаята, наскоро завършил училище и от рано започнах работа. От година - две заварям и бих казал, че основните неща ги знам. До момента съм работил само на електрожен по планки и понякога тръби.

Смятам да стана завършен заварчик и с това да си изкарвам хляба. За курсовете идея си нямам какви апарати и методи се използват за това ще се радвам ако ме насочите и ми обясните как стоят нещата.

Поздрави.

От: Курсове за заваряване

Добре дошъл в занаята

За Варна, ще кажат колегите.Аз ще ти разкажа за другото, доколкото ми позволяват собствените познания...

Методи на заваряване има много, но най разпространени са четири вида.Единия от тях е газопламъчното заваряване, а останалите три са различни методи на електродъговото заваряване.РЕДЗ е ръчно електродъгово заваряване с топим обмазан електрод, като апаратите за него у нас са известни като електрожен.МИГ-МАГ е електродъгово заваряване с топим електрод, в защитна среда от газ, а апаратите са известни като телоподаващо или ЦО.ВИГ е електродъгово заваряване с нетопим електрод в защитна среда от газ, а апаратите за тях са известни като аргон.Всичко това са популярни названия.В света на теорията за заваряване не се използват.
    Има два основни аспекта, който според моито скромно мнение е добре да научи един заварчик.Едното е техниката на заваряване-какви движения се извършват с електрода, какво трябва да следи окото и ухото.Второто е основни познания по технология на заваряване:
    При РЕДЗ, вероятно вече знаеш, електрода ти е тел, метална пръчка, която се топи от дъгата и материала от нея влиза в заваръчната вана.Обмазката създава защитен слой върху ваната.Както и при останалите методи, е много важно, да се защити разтопения метал от досега с въздух, тъй като кислорода в него, най общо казано му разказва играта.Има много видове електроди, който се различават по състава на телта, по състава и вида на обмазката.Всеки от тях има предназначение, но има някой който са по разпространени от останалите и са тъй да се каже, за по общи цели.Например, рутиловите електроди са едни от най разпространените, сравнително евтини са, най лесно се работи с тях и са предназначени за заваряване на "черно", без особенни изисквания за заваръчния шев.Има и базични, който са за по високи изисквания, но линията на мисълта ми беше, че елекродите не са "калпави" и "яки", за здрави заварки или за слаби заварки.Това е едно от най честите заблуждения който чувам-всеки електрод си има своето предназначение и ако са качествено произведени и добре съхранени, всичко зависи от заварчика.Затова ти като един бъдещ заварчик, трябва да търсиш развитието на своите умения степенувайки електродите, от тези с които лесно се работи, към тези с който е по трудно.Не си губи времето да експериментираш с базичен електрод, ако например с рутилов не се получава както трябва.Заваряването иска своето откъм трупането на опит и запаса от търпение.Затова най важното е като започнеш и не се получава, да не се отчайваш и ядосваш, а да повтаряш упражнението до постигане на по добър резултат.От собствен опит, в началото винаги е трудно, докато стигнеш момента, в който започнеш да се отпускаш и движенията стават по свободни и по плавни.Аз когато започнах, цялата ми стойка беше силно напрегната, все едно държа голяма тежест и движенията бяха много мъчителни, само и единствено от напрежение.Постепено вече, ръцете ми се отпуснаха и сега всичко става по лесно.
    Познавам колеги, който със започването бяха много отпуснати и всичко ставаше от само себе си, но и при тях идва един момент, в който нещо не се получава и следва едно напрягане, от което само се влошава резултата.
    Друг момент е самия начин на водене на електрода, бил той обмазан или телта на телоподаващо, движенията са много сходни.Те просто се изпълняват така както са нарисувани по схемите и картинките, като това което окото следи е самата вана-как се разливат краищата и как тя следва електрода.Трудностите в началото, са във равномерноста на движението, което е също пряко обвързано със споменатото напрягане на тялото.Ако примерно тръгнеш да изпълняваш един шев, и си застанал много неподходящо, в един момент може да се самоблокираш-опитваш се да водиш електрода и ваната, но така си застанал и ръцете ти са в такова положение, че става невъзможно да продължиш.Първоначалния инстикт е да опиташ да продължиш, но не става.Следва опит да се наместиш в движение, без да прекъсваш дъгата, което е лоша идея-ваната не може да те чака да се наместиш-ако спреш да водиш, материала се трупа, трупа и в долно положение (за положенията след малко) набъбва, но във вертикално, капва надолу и капката разтопен метал ако ти капне в обувката, става болезнено, че и не може да се отървеш от нея веднага, а тя гори... ще се сблъскаш с това, ако вече не си.Тия случки изчезват с времето и опита, но когато като начинаещ се сблъскаш с тях, изнервят много.А ядосан заварчик заварява лошо Трябва да си спокоен и търпелив за да се получават нещата.Трябва да обръщаш внимание на положението на тялото си, дали си отпуснат, дали водиш електрода леко и без напрягане.Често се получава, особено в долно положение, шева да става хубав, но същевременно ти да водиш напрегнато.Тогава просто игнорираш добрия резултат и тренираш за отпускане и свикване.Затова, когато те карат да повтаряш едно упражнение много пъти, не се нервирай, а се възползвай и повтаряй докато се "разчупиш".Същевремено окото и ръката се учат и тренират, независимо от твоята воля.Окото свиква да гледа ваната и почва да забелязва малките детайли-примерно как краищата на ваната се разливат по ръба на материала, как се получават подрезите, за който много ще ти се карат вероятно, какво се случва при движението на електрода, как се влияе шева от дължината на дъгата.От много голямо значение е и ъгъла под който седи електрода спрямо материала.Именно при поддържането на този ъгъл, най често възникват проблемите с вдървената стойка и невъзможноста да продължиш шева.Ако например вземеш една планка и почнеш да заваряваш от единия и край, а същевременно си напрегнат, до другия край много вероятно ще си променил ъгъла на електрода много и шева ще си промени и вида и структурата.
    Това са все неща от техниката на заваряване, който ако разбереш и осмислиш предварително, ще са ти само от полза, за да избегнеш излишните нерви.
    Що се отнася до технологията, аз като заварчик по методите МИГ-МАГ и ВИГ, мога да ти бъда по полезен с информация за тях:
    Защитната газова среда за заваръчния шев, може да е от активен или инертен газ.Това се крие и в съкращенията на двата метода.МАГ означава използване на активен газ.МИГ или ВИГ означава използване на инертен.Активния газ е този който взаимодейства с метала в шева.Например, CO2, е активен газ, в него има малко кислород, който влиза в шева.Кислорода не е задължително да е вреден, той се използва в защитните газове с различни цели, което вероятно ще ти разкажат на курса.Инертния газ не взаимодейства.Той единствено създава защитна среда.Такъв например е аргона.
    Разликата между топим и нетопим електрод е следната.За да възникне електрическа дъга, е необходим проводник на заваръчния ток, между него и материала възниква дъгата.Топимия електрод е телта при МИГ-МАГ метода.Моторчето е подава със скорост която се регулира.Дъгата между нея и материала е постоянна, ако всичко е настроено правилно и заварчика си води ръкохватката равномерно и с правилен ъгъл.Звука е съскащ и равномерен, без припуквания.Топящата се тел влиза във ваната и се явява добавъчен материал.С нетопим електрод обаче нещата стоят по различно.Дъгата възниква между електрода, който е от волфрам и разни примеси към него, като той не се топи, само се загрява силно.Електрода най често се наточва на остър връх, като в зависимост от дебелината на заварявания материал, ъгъла на заточване намалява от тънко-остър ъгъл, към дебело-тъп ъгъл.Идеята е да се запази по дълго време ъгъла, тъй като при силен ток, какъвто е необходим за дебелите материали, острия връх се стопява бързо.Добавъчния материал е във формата на клечка тел, която заварчика си подава сам, ръчно във ваната.Именно това е и основната и съществена разлика между този метод и РЕДЗ и МИГ-МАГ.Работи се задължително с две ръце, едната държи ръкохватката и води дъгата, а другата подава добавъчния материал, или на порции или непрекъснато (телта се държи във ваната).Този метод е по труден за усвояване от другите два, тъй като иска координация между двете ръце.Същевременно е много сходен със газопламъчното заваряване, където също добавъчния материал се подава във формата на клечка с другата ръка.Разбира се, може да се заварява и без добавъчен материал, но тогава се получава сериозно пропадане в зоната на шева и затова този начин, се практикува рядко и не се води много правилен.Най простото обяснение е че имаш два материала, който след като завариш без добавъчен, са силно изтънени в зоната на шева и фактически са отслабени именно там.Споменавайки това, ще вметна че именно поради тази причина подрезите покрай шева, който могат да се получат и при трите метода, се считат за дефект-изтъняването на материала е кофти.
    И така, стана малко дълго, но тя и материята не е от най простите.Надявам се да съм ти бил полезен и ще се радвам, ако споделяш как ти върви обучението, евентуално мога да давам по някой съвет.Ако заваряването ти е интересно и увлекателно, ще станеш добър заварчик, единствено трябва да имаш търпение да извървиш тоя път, щото той е дълъг и труден, а лесни пътеки покрай него няма.
    Последно редактирано от Frysco; 06-08-14, 21:06.

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/show...FF%E2%E0%ED%E5 Тука информацията може да ти е полезна
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от azzaro Преглед на мнение
        Привет на всички.
        Първо да кажа, че съм нов в този форум и знам, че има десетки теми за това тук, но предпочетох това което ме интересува да го разбера на едно място.

Искам да ме посъветвате къде в Варна мога да отида за курс по заваряване? Като говорим за курс имам предвид практика, обяснения и всичко останало, а не само да ми вземат парите и да ми дадът лист хартия след това, а аз да не съм получил това за което съм отишъл. Нов съм в занаята, наскоро завършил училище и от рано започнах работа. От година - две заварям и бих казал, че основните неща ги знам. До момента съм работил само на електрожен по планки и понякога тръби.

Смятам да стана завършен заварчик и с това да си изкарвам хляба. За курсовете идея си нямам какви апарати и методи се използват за това ще се радвам ако ме насочите и ми обясните как стоят нещата.

Поздрави.
        Здравей и добре дошъл!
        До миналата година се организираха курсове за заварчици по програмата "Аз мога повече",сега не знам как стои въпроса с тая програма?Но ако успееш да се включиш в нея и ако курсовете се провеждат от специалисти може да научиш доста неща!Програмата е организирана добре и не може да има нищо фиктивно като обучение и резултати !
        Интересно ми обаче как работодателя ти те е назначил на работа като заварчик като нямаш документ?!

https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
        https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Благодаря за отзивите!

Полезна информация сте ми дали за което отново съм благодарен. Ще се радвам ако ме посъветвате къде във Варна мога да посетя курсовете, които както казах не искам да бъдат едно през гьотере.

Всяка една информация ми е добре дошла, така че ако някой реши нека да споделя от неговият опит.

@welderargon:
          Просто е, аз съм назначен като монтажник и работя в такава фирма. Друг е въпроса, че когато има работа заварям без документ и си нося риска точно и за това искам да си изкарам пълноценно курса, за да мога да търся и реализация след това (а защо не и в чужбина).

Коментар

Frysco
            с голямо удоволствие изчетох всичките редове, които изписа.

Даде ми добра насока и се надявам още от другия път да я следвам.

П.П: Преди време когато започнах работа се сещам, че ми дадоха да заваря две парчета железа, за да видят как заварям с каква нагласа съм и дали това е за мен.
            Това ми беше първата заварка и оттогава насам като цяло заварям доста по-различно, но сега няма човек до мен който да ми обясни дали това е правилно или не. Общо взето правя това което ръката 'мисли'.
            Това е снимката, но не съм се занимавал с глупости да правя още на новите ми произвидения.
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20140730_001.jpg
Прегледи:1
Размер:94.9 КБ
ID:5604187

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X