Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на електрод за профил черно желязо.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Избор на електрод за профил черно желязо.

Привет, мисля че направих избора си за електроди: ОК 48,00 - 1,6мм и 2мм за по дебели детайли. Направих тестове с тези електроди и различни полярности и токове. За 1,6мм избрах ток 40А при допустими 30-50А,при токове около ниската граница работи по трудно но пак става. Обмазката лесно се отделя ако залепне и ли го нараня. За 2мм - 55А при толеранс 50-70А не че не може и повече но не открих голяма разлика пък и се натоварва електрожена. При токове под 50А изобщо няма палене, това си е ясно, но пък изках и това да пробвам. Електрода държа под 60-70градуса наклон спрямо детайла.
    При 1,6мм на 40А по дкументи на инвертора дават уж 100% ПВА, което е супер защотото повечето заварки ще са с него. Отчитам моя грешка че не зачистих детайлите от ръждата, която имаха и за това в предишните си постове реших че нещо не е както трябва. Сега ползувам планки 3мм само за пробата добре почистени. По долу съм направил снимки с означение кое е + и - за да не следя постоянно кабелите и/или да объркам нещо.

1- Обратна полярност ток 40А електрод 1,6мм. Тук най-ми допадна защото: има много малко пръски и около шева е чисто и изглежда красиво и не се нагрява много детайла а само шева. Той се води много лесно с голяма произовдителност и по мекият шум и устойчивата дъга все едно заварям с Вежен-2мм. Шлаката се отделя без проблем:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-02-07 16.52.07 obratna poliarnost 40A nai dobe e taka.jpg
Прегледи:1
Размер:103.1 КБ
ID:5562361

2-Права полярност ток 40А електрод 1,6мм. Тук имаше повече пръски, дъгата "пулсира" малко по трудно водя електрода, общо взето не ми хареса. Накрая свърши електрода и май не само с СО може да остават "телове"

Име:2014-02-07 16.55.48 prava poliarnost 40A.jpg
Размер:89.0 КБ
ID:5562362

3-Права полярност ток 55А електрод 2мм.

Име:2014-02-07 17.00.44 prava poliarnost 55A.jpg
Размер:122.6 КБ
ID:5562363

4-Обратна полярност ток 55А електрод 2мм

Име:2014-02-07 17.04.07 obratna poliarnost 55A.jpg
Размер:109.8 КБ
ID:5562364

При 2мм електрод устойчивоста на дъгата не ми харесва има много повече пръски, нещо много трудно водя иначе шлаката лесно се отделя. Може да му идват в повече на машинката заради и по-големият ток Иначе при 1,6мм ваната се вижда повече от прекрасно и много лесно мога да я контролирам. Ползувам стъкло №9 защото правя пробите на пода на терасата, а там не е много светло иначе съм се изнежил с фотосоларна маска, но е не е при мен и ползувам тази, която дойде с електрожена.

Вече отворих електрожена/довиждане, гаранция/, но това е за друга тема, тук само ще пусна малко не ясни снимки от вътре.

Име:2014-02-07 17.05.51.jpg
Прегледи:2
Размер:147.0 КБ
ID:5562365Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-02-07 17.06.27.jpg
Прегледи:2
Размер:103.1 КБ
ID:5562366

Благодаря ви за отговорите! Бяха ми много полезни!

Коментар

Първоначално публикуван от rusin Преглед на мнение
      ......

1- Обратна полярност ....
      2-Права полярност ....
      3-Права полярност ток 55А електрод 2мм. ......
      4-Обратна полярност ток 55А електрод 2мм.....

.......
      Не случайно съм писал за топлата вода в подписа ми .

Ма няма лошо . Според мен е полезно човек понякога сам да стигне до истината по трудния път . Стига да не му коства много ресурси.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

това на снимката е съвсем друга машина. Няма нищо общо с Ейнхела за който писах.
        Дано ти служи вярно дълго време, но пък като гледам и евентуален ремонт, няма да е проблем.
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

Vlado_Ts, не съм заварявал с инверторен електрожен преди това, пък с базични да имам изгорени не порече от 10 електрода. Опита придружен с откриването на топлата вода ми беше безценен. Пък и толкова отговорни конструкций като тази дето съм замислил не съм правил и исках да се убедя в действителност дали съм на прав път.
          Поздрави!

Коментар

Няма лошо да преоткриеш топлата вода още веднъж. Аз лично те адмирирам за това. За да придобиеш по-ясна представа, като заваряваш с "универсален електрод" като 48.00, не ползвай планка, а планки......пробвай хоризонтален шев с провар в права полярност и след това ъглов-таванен. Същото можеш да направиш и с Вежен на обратна полярност, като добавиш и вертикарната позиция. Не променяй тока при всичките опити (примерно около 60А).

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
              .....Няма лошо да преоткриеш топлата вода още веднъж. Аз лично те адмирирам за това. За да придобиеш по-ясна представа, като заваряваш с "универсален електрод" като 48.00, не ползвай планка, а планки......пробвай хоризонтален шев с провар в права полярност и след това ъглов-таванен. Същото можеш да направиш и с Вежен на обратна полярност, като добавиш и вертикарната позиция. Не променяй тока при всичките опити (примерно около 60А).....
              Хайде нека да уточним нещо :

- в заваряването е прието за "права полярност" да се счита случая , при който "минуса" е на електрода , а "плюса" - на изделието.

Като се вземе предвид спецификата на базичния и и рутилов тип обмазки - що караш човека да прави нещата наобратно , не ми е ясно .

ПС .. Опс ! Схванах ! .... : за да види как не трябва да се прави .
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Да, само, че картинката ще му е от полза. Инак с 48.00 може на двете полярности, докато при Вежена е само "опция". Когато има провар, пръски може да няма и дори когато се заварява на полярност противоречаща на препоръчителната. Аз лично често прибягвам до рутиловия на обратна полярност. Предполагам, че питащият му е интересно и затова е по-поучително когато се научават нещата едно по едно, та дори и по трудния начин. Да ти кажа честно аз минах именно по тоя път и ми беше от полза да видя нещата от другата страна.

Коментар

.... Аз лично често прибягвам до рутиловия на обратна полярност.....
                  Рутиловия не е интересен . Независимо от вида на тока , за гробищни огради става.

..... Когато има провар, пръски може да няма и дори когато се заварява на полярност противоречаща на препоръчителната. ....
                  Да , ама първо трябва да има провар . А за да има провар , трябва правилна полярност .

Опитвал ли си таван с базичен електрод и права полярност ?

А и не виждам в какво толкова се състои тази универсалност на ОК .48 ? Не виждам по нищо да се различава ни от FOX EV 50 , ни от НОРД , ни от УОНИ .

Коментар

Аз, като новобранец в заваряването да попитам:- кому са нужни тези експерименти? Дори визуално да няма разлика може качеството на шева да е различно. Върху това са работили научни институти и са открили правилния начин.На всяка кутия с електроди освен тока е означена и полярността на ръкохватката. Просто спазваш препоръчаната технология от производителя и работиш.....
                    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Аз, като новобранец в заваряването да попитам:- кому са нужни тези експерименти? Дори визуално да няма разлика може качеството на шева да е различно. Върху това са работили научни институти и са открили правилния начин.На всяка кутия с електроди освен тока е означена и полярността на ръкохватката. Просто спазваш препоръчаната технология от производителя и работиш.....
                      Между другото вчера бях при Асен в ДЕЛ на пазар и той ми предложи някакви рутилови, български електроди с качества близки до Норд. Не запомних марката, но като направя проекта(в момента правя траялен джип за състезания) ще ги пробвам. В момента прекроявам рамата, започвам клетката за безопасност и окачването и не посмях да експериментирам, като заложих на Норд.
                      Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                        ...
                        някакви рутилови, български електроди с качества близки до Норд. .....
                        Я пак ?

Коментар

Рутиловия не е интересен . Независимо от вида на тока , за гробищни огради става.
                          Аз им намирам приложение и в професионалната практика. ОК 48.00 са си баш универсални (уприличавам ги на нашите рутил-базични Марта М - мое лично мнение), въпреки, че може да присъстват в каталога на ЕСАБ и двата вида. 48.00 заваряват безгрижно на двете полярности и при това не изискват по-високо напрежение.

Опитвал ли си таван с базичен електрод и права полярност ?
                          Ухааааа.........особено когато двата детайла са с различна термична характеристика или трябва да се пълни доста. Не със всеки базичен обаче може. По-скоро тая постановка я дадох като принципна с образователен характер.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            Я пак ?
                            За да няма недоразумения.
                            Предложих електроди МАРТА-М. Те са рутило-базични, работят с лекотата на рутиловите, а метала има почти качествата на базичен електрод. Недостатък е козирката която правят като спреш за по-дълго (Подобно на базичните). Но може леко да я отчупваш с пръст за да не "кълвеш" по детайла. Подобни електроди са ОК 50.40 и ЕМОНА от по-популярните.
                            А сега за всички.... Наздраве!!!
                            АИГ-Заваряване ООД
                            Заваръчни апарати "DEL"
                            http://www.aigwelding.com
                            0889 522 036

Коментар

[QUOTE=gogo77;2425700]....ОК 48.00 са си баш универсални (уприличавам ги на нашите рутил-базични Марта М - мое лично мнение), въпреки, че може да присъстват в каталога на ЕСАБ и двата вида. 48.00 заваряват безгрижно на двете полярности и при това не изискват по-високо напрежение. [QUOTE]

Според мене бъркаш нещо.
                              ОК 48.00 е доста специфичен и труден за работа електрод. Не е за всяка ръка. Той има много метален прах в обмазката. Никак не е лесно да се работи с него. Дъгата трябва да е къса и не е разтеглива.
                              АИГ-Заваряване ООД
                              Заваръчни апарати "DEL"
                              http://www.aigwelding.com
                              0889 522 036

Коментар

Да само по рандемана се разаличават от Мартата. Иначе не е толкова специален и е подходящ за всякакви домашни заварки . Както и да е...........Да не би да ти се намират залежи от Марта-М. Ако имаш излишни 2.5мм за продан пиши на лични....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X