Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Труден за заваряване алуминий

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Труден за заваряване алуминий

http://www.youtube.com/watch?v=p62Cyqe714Q
    Доста интерсно клипче. Попадали ли сте на такъв, или подобен материял. Кой "съставки" в алуминия го правят труден за заваряване. Аз имам подобен случей, счупен охлюв за студения въздух на турбина Garrett, така и не стана да са поправи и се наложи покупката на нов.

От: Труден за заваряване алуминий

До тук два пъти през живота си съм попадал на трудно заварима алуминиева сплав . Едното беше преди много години алуминиево - магнезиевия блок на великия автомобил Запорожец. Тогава след консултация с КЗУ ми казаха ако го донесеш може и да направим нещо ама по добре го захвърли някъде и търси друг . Другия случай беше преди няколко години картера на едно Рено Лагуна на един приятел . Пукнатина по цялата дължина и няколко по малки . Тръгваме да заваряваме и както изстине шева на няколко милиметра от краищата му тръгват две успоредни пукнатини . Не помогна и предварителното затопляне . Пак консултация в КЗУ и пак аналогичен отговор . Понеже масления филтър се намира на картера и самия картер е с доволно сложна форма франсетата са набутали много съставки за топлоливкост които пък пречат на заваряването .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Аз блока на ЗАЗа го излекувах с епоксидна смола и алуминиеви стружки!! Че едната биела беше тръгнала на разходка.

Коментар

Първоначално публикуван от Sunlivko Преглед на мнение
        ...http://www.youtube.com/watch?v=p62Cyqe714Q
        Доста интерсно клипче. Попадали ли сте на такъв, или подобен материял. Кой "съставки" в алуминия го правят труден за заваряване. Аз имам подобен случей, счупен охлюв за студения въздух на турбина Garrett, така и не стана да са поправи и се наложи покупката на нов....
        Дъвкано е вече .

Първо , в чистия алуминий няма "съставки" . Той си има кристална структура . Ако говорим за "алуминиева сплав" , то вече става съвсем друга бира .

Второ . От гледна точка н а заваряването , ако в алуминия са попаднала някакви "съставки" , то говорим за "примеси".

И трето : Кое прави алуминия труден за заваряване ? : алуминиевия окис ! Обикновено се намира по повърхността на метала и попада в заваръчния шев при механично непочистена повърхност .

При нормални условия алуминия има точка на топене към 660 градуса по С. Окисът има 5 пъти по- висока точка на топене и при заваряване последния попада в заваръчната вана като неметални включения . Шевът става крехък , а съединението се чупи като шоколад .

PS. Ако говорим за алуминиеви сплави , вече нещата са различни , но не ми се пише сега . Само ще отбележа , че не всяка алуминиева сплав подлежи на заваряване .
        Sek , прави са в КЗУ - то
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Sek , прави са в КЗУ - то
          Знам . За това като от там ми кажат да не се занимавам с глупости просто ги слушам .

Коментар

http://www.youtube.com/watch?v=p62Cyqe714Q
            Доста интерсно клипче. Попадали ли сте на такъв, или подобен материял. Кой "съставки" в алуминия го правят труден за заваряване. Аз имам подобен случей, счупен охлюв за студения въздух на турбина Garrett, така и не стана да са поправи и се наложи покупката на нов.
            Доста често ми се случва да попадна на такива алуминиеви сплави. За съжаление повечето леярски сплави са трудни за заваряване (това важи и за алуминиевите).
            Тоест първата трудност може да е от качеството на самата отливка,дали има останали газови пори или други примеси и включения.
            Друг проблем в алуминиевите сплави обикновено са магнезия или цинка, с повишаване на съдържанието им се повишават и проблемите при заваряване, като от някаква граница даже сплавите станат и незаваряеми.
            Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Естествено става въпрос за аламиниеви сплави, то в чист вид почти не се използва мисля, заради ниската му твърдост.

Коментар

Естествено става въпрос за аламиниеви сплави, то в чист вид почти не се използва мисля, заради ниската му твърдост.
                [COLOR=DimGray ]Sunlivko[/COLOR] време е да се събудиш и да почетеш малко повече книжки !
                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Ползва се ползва се. В електротехниката. Там не е важна нито твърдостта нито якостта ,а съпротивлението. Което при сплавите нараства.
                  Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                    Ползва се ползва се. В електротехниката. Там не е важна нито твърдостта нито якостта ,а съпротивлението. Което при сплавите нараства.
                    Така де само че там не се заварява .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      Така де само че там не се заварява .
                      А на бас !
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Възможно е някъде и да се заварява но тогава ще се промени съпротивлението .

Коментар

В трансформаторния завод заваряват алуминиевите токови шини с AlSi5 (4043). Тази добавка ги устройва като качество на шева и съпротивление. Говоря за пещни трансформатори с размерите на стая.....
                          АИГ-Заваряване ООД
                          Заваръчни апарати "DEL"
                          http://www.aigwelding.com
                          0889 522 036

Коментар

Ако не се лъжа при тия токови шини, алуминият е чист и въпреки, че има заварка се и нитиха за по-голяма проводимост (площ). Подобно е и при медните. Лепене с припой и след това заварка от четирите страни. Така поне е при генераторите по ВЕЦ-те. Някъде се прави и без заварка......контактните части се посребряват и се хващат с болтове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X