Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Времезадаваща група

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Времезадаваща група

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
    Ми аз изрових един български стар и вътре е цял часовник с куп зъбни колелета и т.н. та затова така мисля.
    Така де. Те старите стълбищни автомати и те не бяха твърде по-различни.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Взех си правен електрожен и ще го ползвам за ВИГ /той за това е правен на времето/. Слагам му 2-3 екстри, за да си улесня живота. Въпросът ми е как да направя времезадаваща група с която да настройвам обдухването след края на шева /да командва електромагнитния клапан/. Интересува ме лесно за изработване устройство.

Поздрави
      И аз имам въпрос !? Какви са екстрите -включваш ли като екстра високочестотно запалване ?
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Да, безконтактното запалване и клапана на газта, това е. Идеята е да си намаля разходите за газ и електроди.

Коментар

Разходите едва ли ще са драстично по малко ,но пък с безконтактното палене определено е по удобно !Пък то си е съвсем естествено щом има безконтактно да има и клапан!Ако правиш обдухването фиксирано ,според мен средната стойност трябва да е около 10сек! Нищо не разбирам от електроника но знам че с една малка платка може да си решиш проблема ,може би нещо такова http://hobby.neomontana-bg.com/kit90.htm !Изработването на схема и платка п за един добър електрончик е фасулска работа!
          Последно редактирано от welderargon; 30-04-13, 23:14.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
            ....Разходите едва ли ще са драстично по малко ,но пък с безконтактното палене определено е по удобно !Пък то си е съвсем естествено щом има безконтактно да има и клапан!Ако правиш обдухването фиксирано ,според мен средната стойност трябва да е около 10сек! .....
            На практика не му трябват повече от 4-5 сек. време за затихване . Включително и за неръждавейка .
            От друга страна , в неговия случай (на правен електрожен) съвсем не е задължително наличието едновременно и на клапан и на безконтактно палене . Дори да има липса в един от двата случая , ще преглътне разходите .
            Още повече , че колегата има да решава откъм разход на електроди и един конструктивен проблем с горелката , но това е друга тема . Просто тук се опитваме да му помогнем да си реши проблема с минимални средства , до момента в който хем ще е избил парите на инвестицията , хем да е изкарал за съвременна машина .
            Като се замисля , наистина стълбищния автомат е едно просто решение - с постоянно захранване и без включване на втори , маломощен контактор (за него и клапана ) , както аз бих го направил ако е за мен
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Забелязах че 2,5-3 сек са достатъчни, за да не почернее електрода при 80-90А ток. А иначе както споменах схемата си работи, времето може да се регулира без проблем. Е, не е като в истинските машини, ама сваляш капака и въртиш часовника на колкото секунди ти е необходимо и си фиксираш след това .

Коментар

...Забелязах че 2,5-3 сек са достатъчни, за да не почернее електрода при 80-90А ток. .....
                Тъй де А при 120-130 А ще са достатъчни 4-5 сек. Освен това ако заваряваш неръждавейка , желателно е след прекъсване на дъгата да държиш горелката така , че аргона да обдухва и края на заваръчния шев . Затова 4-5 сек.

ПС. Сложи ли байонетни връзки ?
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Не, трябва първо направя новата кутия в която ще я преместя, че сегашната не става.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    ... и без включване на втори , маломощен контактор (за него и клапана )...
                    И най-евтините издържат на киловат мощност без външен контактор. Няма смисъл от нищо повече. За ключ, играещ ролята на ключ за стълбищно осветление може да се ползва свободен контакт на наличния и без друго контактор. Така стълбищния автомат с клапана ще са си отделна независима и изолирана от останалото система.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На практика не му трябват повече от 4-5 сек. време за затихване . Включително и за неръждавейка .
                      4-5 сек. време за затихване дори са много ,Но поне от това което прочетох в темата екстра затихване не е предвидена ИЛИ аз не съм разбрал нещо ?
                      .
                      От друга страна , в неговия случай (на правен електрожен) съвсем не е задължително наличието едновременно и на клапан и на безконтактно палене . Дори да има липса в един от двата случая , ще преглътне разходите .
                      Ми да за правен електрожен не е задължително безконтактно палене !Затова и попитах какви ще са екстрите Ако е с контактно палене ,няма нужда от ел.клапан ,има си горелки с вграден клапан !
                      Но щом има безконтактно трябва и ел.клапан и обдухване ,поне аз така мисля !Относно обдухването -на мен 4-5 сек.за 120-130Ам - ми се виждат малко !Аз винаги си слагам малко повече поне 7-8..... но в крайна сметка с оглед на икономия на газ може и 4-5 сек. а за съвсем икономично може и 2.
                      Последно редактирано от welderargon; 01-05-13, 19:29.

Коментар

Няма да има затихване. Не ми се ще да натискам машината да работи на повече от 100-тина ампера, защото обичам като почна да върша една работа и да не спирам /какво да направя, така и не се научих да пуша /, а машината може и да клекне при по-големи токове.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                          ....
                          Но щом има безконтактно трябва и ел.клапан и обдухване ,поне аз така мисля !......
                          Така както мислиш е желателно
                          Принципно обаче , наличието на една от горните екстри не изисква автоматично наличието и на останалите . Всичките те са с ефект на икономия (с изключение на случая със заваряване на неръждясващи стомани - и то не винаги ) и следователно - на икономически разчет .

Съвсем отделен въпрос е че в една съвременна заваръчна машина горните екстри си влизат в "заводския пакет" , но в случая става въпрос за обикновен трансформатор.

ПС. .... и да - съвсем икономично може и 2 сек. обдухване

Коментар

Така както мислиш е желателно
                            Принципно обаче , наличието на една от горните екстри не изисква автоматично наличието и на останалите .
                            Единствения вариант за който се сещам при безконтактно палене да не се ползва ел.клапан е комбинирана ръкохватка с вентил и копче!

ПС. .... и да - съвсем икономично може и 2 сек. обдухване
                            Е да може но пък тази икономия води до други разходи -често точене на електрод!

Имам едни колеги които редовно заедно със затихването намаляват и обдухването ,и вервай ми то не е с цел икономия а по съвсем други причини ..а сети се какви ..... не може ли да заваряват със затихване ...добре че на Кемпито обдухването е минимум секунда че иначе горките ще киснат на шмиргела постоянно ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X