Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Времезадаваща група

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Времезадаваща група

Взех си правен електрожен и ще го ползвам за ВИГ /той за това е правен на времето/. Слагам му 2-3 екстри, за да си улесня живота. Въпросът ми е как да направя времезадаваща група с която да настройвам обдухването след края на шева /да командва електромагнитния клапан/. Интересува ме лесно за изработване устройство.

Поздрави

От: Времезадаваща група

Лесното за изработка устройство е стълбищен автомат за осветление. Само трябва да му намалиш времето на светене на няколко секунди.

...това ако клапана за газта е 220 волтов.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да клапана е на 220В. Ако си купя такова реле време дето седи по стълбищните автомати, то няма да ми отчита времето от началото на натискане на кнопката, а след като вече съм я отпуснал?
      Поздрави

Коментар

Ако не е на 220, ще трябва да включи и контактор, който да подава 24-те волта на клапана. Когато си натиснал кнопката ще е все едно има постоянно натиснат стълбищен бутон. Само не знам колко ще издържи самия автомат при такава експлоатация.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
          Да клапана е на 220В. Ако си купя такова реле време дето седи по стълбищните автомати, то няма да ми отчита времето от началото на натискане на кнопката, а след като вече съм я отпуснал?
          Поздрави
          Натискаш копчето, газа се пуска, започваш да заваряваш, държейки копчето натиснато, като искаш да спреш, отпускаш копчето, тока спира, а газа продължава примерно 2-3 секунди. Това е точно поведение на стълбищен автомат. И струва някакви 5 кинта, примерно. И двата автомата в блока ни се държат по тоя начин. Електронни са. Съответно ако някой застопори някой ключ, лампите светят постоянно.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ясно, благодаря ви!

Коментар

Евтината цена на стълбищен автомат е 14 - 15лева, по-мощните са към 40лв.
              Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
              Из "Златния телец"

Коментар

Да, ама стълбищният автомат няма да действа при отпадане на захранването, както става след като се отпусне копчето... така, че няма да има какво да задържа. За тази цел аз преди време мислих схема за забавяне на ответлението в купето там за автоматика на ел. стъклата ми, та един приятел ми начерта много проста вхема с транзистор, резистор потенциометър и кондензатор... можеш да си нагласиш каквото искаш време..., независимо от консумацуята устройството, имах я някъде на салфетка нарисувана... хихи...
                Също става (даже според мен е по-просто и лесно) и ако се сложи голям кондензатор паралелно на нахранването на бобинката... вече експериментално ще му се нагласи капацитетът в зависимост от желаните секунди, само където проблема при кондензатора е, че исизква време докато се зареди, но при един шев ще има времето да се зареди. Съответно ако заваряваш малко време, ще е по-малко време зареден и ще обдухва по-малко след края на заварката... както и трябва да е... а не да духа 5секунди при всяко прикапване както и 5 секудни след цял шев... даже може да се сложи реленце което да пуска тока на бобината и съответно като се пусне копчето ще спира захранването на релето но кондензатора ще го държи още време вкл. това в случай, че бобината гълта много ток нали... Само с едно диодче трябва да се раздели напрежението от релето и от бобинката... мното просто решение за всеки с поялник, и то на много ниска цена... само трябва да се разбере какво е захранването на бобинката
                Моите снимки...
                https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                https://500px.com/ivankoo

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanko Преглед на мнение
                  Да, ама стълбищният автомат няма да действа при отпадане на захранването, както става след като се отпусне копчето...
                  Въпрос на свързване. Аз затова попитах дали клапана е на 220. Схемата с транзистор, резистор, потенциометър и кондензатор няма да работи за променлив ток.

Коментар

Може да се направи винаги прав ток с един грец... даже по-добре работи бобината. Нещо такова бих предложил аз...
                    Първото е фабрично... Второто е ако има достатъчно голям кондензатор за бобинката... и третото е това което лично аз бих направил, едно реленце, може да е грец с преобразувател на но-ниско напрежение... Сори за схемите, ама ги врътнах е сега на бързо... попринцип схеми не правя, всичко ми е в главата и работя на усет и за това така станаха
                    Моите снимки...

Коментар

А защо да се прави прав ток, да се слагат грецове, кондензатори и прочир полюции, като стълбищния автомат си работи с променшив, а клапана и той? Няма нищо толкова за мислене. Всичкото свързване се състои от 3 жици, поне както аз си го представям.

Коментар

Да де... ама не виждам как стълбищният автомат ще работи след като му спреш захванрането... той трябва да е постоянно свързан към захранването за да може да работи. А мисля, че най-просто ще е с обикновен кондензатор, ако намери такъв който да задържа достатъчно време бобината
                        Моите снимки...

Коментар

Работи си, той е постоянно вързан в захранването. Твоята идея не е лоша, още повече ако работи ми изглежда далеч по-надеждна.

Коментар

Е то до машината постоянно има захранване. Кой е казал че трябва да го свързваш след контактора?

ПП: Впрочем, защо мислите че в стълбищния автомат има кой-знае какво по-различно от това горе? Ключовия му елемент е триак, останалото е малко или много това, дето колегата описа. Питаше за просто решение - дадох ти. 15 кинта в магазина + 3 жици (евентуално 4).

Иначе, аз бих го направил с микроконтролерче за 2 кинта, което за мен също е просто, ама на вас - де да знам, като се стигне до програмирането му.
                            Последно редактирано от sparkybg; 29-04-13, 23:42.

Коментар

Ми аз изрових един български стар и вътре е цял часовник с куп зъбни колелета и т.н. та затова така мисля.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X