Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Курсове за ВИГ, МИГ-МАГ и co2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Курсове за ВИГ, МИГ-МАГ и co2

Здравейте,
    Понеже се ровичках из форума и не открих подобна тема реших да направя такава.
    Реших да създам темата, за да може всеки компетентен да изкаже мнение в кой град при кой са най - кадърните курсове по заваряване.
    И също така да не се обяснява всеки път по отделни теми къде и кой и как, ами някой ако търси (като мен) добър учител който не гледа само да ти вземе парите, ами и да те научи на нещо, просто да погледне в темата и да му стане ясно къде какво има и кой как го прави.
    От доста време си търся добър обучаващ, като не намирам нищо което да трае повече от 1 седмица, което лично според мен е прекалено кратък период за да дадеш на някой основа за развитие в тази сфера, или иначе казано да го научиш на нещо, не просто да му бутнеш документа в ръцете.

Моля компетентните и запознатите с това, в кой град и в коя фирма се правят добри курсове както практически така и теоритични, да споделя смело.
    И все пак ако не имена на фирми поне да се оставя примерно мейл, телефон и име за връзка както и адрес няма да е никак лошо.

Ако темата вече съществува моля да бъда извинен и нека бъде изтрита.

Поздрави!

От: Курсове за ВИГ, МИГ-МАГ и co2

МИГ-МАГ и co2 -това не е ли едно и също !

https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Ами той човека за това иска да ходи на курс поне имената на различните методи да научи
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Някога на преди време дядо ми казваше"самата работа учи"ама не е лошо да знаеш и малко теория.
        ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Голями фирми удват и на място ,ако несе лъжа Евромаркет праща на масто специалист който ще ти покаже основните неща срещу 50 лв на ден + път

Коментар

Евро маркет хи питах, ако искам да карам курс мога да отида в софия да платя 470 лева за всяка една степен, като курса е 1 седмица, за 1 седмица по 4 часа практика на ден не мисля че ще научи някой нещо, да не говорим че парите са прекалено много а не подсигуряват помещение където да пренощуваш.
            Иначе са добри.
            Моля темата да не се разводнява. Както по-горе казах, нов съм но се опитвам да намеря човек който да положи основите на един прекрасен занаят.
            Не ме разбирайте погрешно, приемам забележките, и съм съгласен с тях, просто не съм на ясно с всеки професионален термин за момента.
            Мен главно ме интересува Аргон ъглови и тръбни заварки като при тръбните искам да уча и 141 черни материали и неръждаема стомана.
            Ако имате предложения за обучаващ който не взима много но в същото време наистина ви учи на нещо, моля да коментирате, ако не е свързано с темата моля да не се коментира за да не се разводнява темата все пак съм я направил главно за да се получава информация, не за да си чатим

Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от stoyan_pazardjik Преглед на мнение
              ........ просто не съм на ясно с всеки професионален термин за момента.
              Поздрави!
              Да помогна малко с термините.
              Методите на заваряване са обозначени по EN и съответно най-използваните са:
              111-ръчно електродъгово заваряване (електрожен)
              141-защитно газово заваряване с нетопим волфрамов електрод ВИГ ("аргон")
              135-защитно газово заваряване с топим метален електрод в среда от активни газове (МАГ)
              131-защитно газово заваряване с топим метален електрод в среда от инертни газове (МИГ)
              311-газо кислородно заваряване (оксижен) и т.н.
              За всеки отделен метод на заваряване степените от ниско към високо ниво са съответно "заварчик на ъглови шевове" ; "заварчик на листов материал"; "заварчик на тръби". Степените се учат една след друга без възможност за прескачане.
              Групите материали се обозначават съответно по друг стандарт .
              Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Благодаря на joe007 за термините.
                А някой който може да препоръча център в който се правят сносни курсове няма ли в форума? не се срамувайте, драскайте смело и безотговорно.
                нека всеки сподели къде е правил курса и колко му е помогнало както и какви пари струва..

Коментар

Колега, мислиш да си изкарваш хляба с този занаят ли?
                  Аз съм се учил в нас и мога да кажа че за мене си се справям добре. Другите ми наблюдения са че заварчиците на отговорни заварки се заплащат по-малко от колкото някои който не може да заварява, ама се хванал да прави огради. Комшията ми прави огради, ама на фланците за парното дойде аз да му ги заварявам, щото той заварял-текло, заварял-текло и един ден ми вика дали не мога да ги заваря.

Коментар

А някой който може да препоръча център в който се правят сносни курсове няма ли в форума? не се срамувайте, драскайте смело и безотговорно.
                    ДП Българо-германски център за професионално обучение-клон Стара

Коментар

....
                      Ако имате предложения за обучаващ който не взима много но в същото време наистина ви учи на нещо, моля да коментирате....
                      Такъв няма .
                      Колега , отговорих ти на лична , но чак сега се усетих за статуса ти , та е обяснимо защо не си получил нищо.

Първо , откакто обучението започна да минава през Бюрата по труда ( главно за да се усвоят едни пари) , нивото на обучение падна драстично . Затова и в Пазарджик е като навсякъде.

Второ , обучението по аргонодъгово заваряване ( с цел реално професионално усвояване на метода) съвсем не е евтино по няколко причини :

- от методическа гледна точка за да се научиш е необходима подготовка по теория и практика поне 3-4 седмици . И то за основните неща : заваряване на челни съединения от листов материал в долно положение , вертикал и бордови ( ъгловото е та@ак работа) .
                      - материалите струват едни пари , а лекторските часове на преподавателите - също. Отделно даването на изпитни проби , хеле пък ако трябва да минават гама- контрол и лабораторни изпитвания

Ето защо е ясно че за 1 седмица ако някъде дават тапия , то е за да си я гледаш в рамка .

Реално курсът надхвърля 1000 лв.

Трето , както и Джо вече спомена - тръгва се от простото към сложното . Няма как да се обединят в един курс умения за заваряване в гореспоменатите положения , плюс заваряване на тръби под налягане , плюс всичко това и от черни стомани и от неръждясващи . Тези неща са обект на 2-3 курса със желателен стаж между тях . Не че не съм имал хора , които се учат директно да заваряват тръби от неръждавеъка във всички пространствени положения и после шевовете им да минават ( в практиката ) успешно на гама-контрол , но те са единици , а и курсовете на такива бяха удължени ( по месец и половина ) и с откъсване от производството .Такива времена вече няма.

И накрая : в София има 2-3 места , където действително можеш да се научиш . Те са все от "старата школа" ( другото е пак та@шак работа). Едно от тях е в Учебен център по заваряване и дефектоскопия към "ЦКЛ - Монтажи" . Сградата срещу двора на КАТ . Не ги препоръчвам щото са ми бивши колеги , а щото там останаха ( макар и на предпенсионна възраст ) няколко преподаватели , които си гледат съвестно работата .
                      Но пак повтарям - не e евтино . Инвестицията си заслужава само ако си решил да ставаш наистина заварчик .
                      И не слушай препоръки от рода на това , че самоук заварчик било практически по-добре от такъв , дето е учил за това. Такива приказки имат резон до известна степен единствено в нашата държава , в която "има нещо сбъркано" . По белия свят професията на заварчика е уважавана и добре заплатена , но трябва да е подплатена с умения , които няма как да придобиеш със "святкане " по асмалъци , та дори и да можеш да заваряваш казан за топла вода без да прокапе .
                      Последно редактирано от Vlado_Ts; 20-11-12, 09:33.
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

stoyan_pazardjik Поинтересувай се за курсове по схема "Аз Мога" или "Аз Мога Повече".Преди около две години имаше такъв курс воден от преподаватели от БГЦПО Стара Загора и наистина курса се водеше качествено и с продължителност 300 учебни часа !Курса е безплатен но присъствието на учебните часове е абсолютно задължително

Коментар

Да вметна ,че заварчика с ''клеймо '' на газопроводи за една вахта / 1 месец/ взима над 10ооо лв. като му и платен пътя отиване и връщане

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            Първо , откакто обучението започна да минава през Бюрата по труда ( главно за да се усвоят едни пари) , нивото на обучение падна драстично .
                            Съгласен съм с колегата,но не мисля че проблемът е в тях.
                            Съгласно СПИСЪК НА ПРОФЕСИИТЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ Заваряването е в първа степен на професионална квалификация.
                            А там съгласно ПМС № 251/21.10.2009:
                            1. За обучения за придобиване на професионална квалификация:
                            а) за първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв.;
                            Това е и стойността на ваучера за обучение,не се определя от тях.
                            Пояснение относно степените за професиите: Самите степени не са като езиковите нива и не може да се надграждат - примерно оперативният счетоводител е професия от трета степен, няма по-ниска или по-висока; или пък заварчикът колкото и проф.курсове и обучения да изкара, неговата професия си е от първа квалификационна степен. Степента за всяка професия конкретно може да проверите в СППОО.
                            Мисля че проблемът е в други умни глави ,които са определяли степените на професиите и какви пари да се дават за обучение по тях.

Коментар

Първоначално публикуван от edre Преглед на мнение
                              ....Съгласен съм с колегата,но не мисля че проблемът е в тях.
                              ....
                              Мисля че проблемът е в други умни глави ,които са определяли степените на професиите и какви пари да се дават за обучение по тях....
                              Е с това последното и аз съм съгласен
                              Изобщо не ми беше на акъла да търся виновни за ситуацията . Аз просто констатирам .

Проблемът е в това , че всяка професия си има специфика и не може механично да се сложи в един кюп . Дори всеки метод за заваряване е специфичен и в един случай може да се мине с 50-60 часа , в друг - и 300 не стигат . Материалите за подготовка също струват различни пари . Не може да се сравнява обучението на планки от черна стомана с такива от неръждясваща . Във втория случай - дори от скрап да ги извадиш , пак струват 3 пъти по-скъпо . Като прибавим цени на волфрамови електроди , аргон , добавъчен тел и т.н ... 2 лева на час изглеждат смешно .
                              Затова и обучаващите гледат да претупат нещата и работата става формална .

...ама както е казано по други поводи : тука е така !. Затова във Форума съществува и тема "Има нещо сбъркано ...." .

Всичко това обаче е въпрос на друга тема . Мен лично ме боли , че в тази държава качественото обучение на заваръчни кадри е изоставено на произвола на съдбата ... казано иначе : в ръцете е на самия давещ се . Явно по-важни са магистралите .

ПС. Наскоро си подреждах едни стари документи от архива . Констатирах грубо , че на Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй" , за 6 години през ръцете ми са минали около 1200 заварчика - аргончици и първа ( по онова време най-високата ) степен по Ръчно електродъгово заваряване : основни курсове , презаверка и атестация . Предимно българи.
                              ...бОли ги дядовия тия дето сега се натискат за "Белене " примерно , че основната дейност в такова строителство е заваряването и че ще се наложи да внасяме заварчици от Китай , Виетнам, Ангола , Сърбия и СССР . Нали комисиона им е сигурен ... за нас остава строителството на тоалетните и столовите.
                              Последно редактирано от Vlado_Ts; 20-11-12, 17:23.
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X