Здравейте! Моля за съвет относно заваряване на месинг с правотоков инвертор на аргон изчетох всички сходни теми на форума но не открих нищо.Пробвах с 3 вида добавъчен материал :месингова пръчка меднофосфорен припой и със обмазан месинг с флюс но не става те буквално се пръскат а месинга който искам да заваря става на язви заради бързото прегаряне на цинка пробвах и със предварително нагряване но пак провал а иначе с газовата горелка +медно фосфорен припой +флюс няма ядове но аз съм се заинатил да е с аргон.Благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Заваряване на месинг и бронз с аргон
Свий
X
-
От: Заваряване на месинг и бронз с аргон
Избрал си най трудния метод (TIG)за заваряване на месинг при който най специфичното е контролирането на топлината- това означава избиране на най оптималния ток а след като не можеш да постигнеш успех със изброените от теб добавъчни материали може би ще трябва да опиташ и с други…….
По принцип заваряването на месинг със сребърен припой не трябва да създава особени проблеми а само леко да променя цвета на заварената зона.
Каквито и опити да правиш при заваряване на месинг -най важното за здравето ти е добрата вентилация на помещението , вдишването на изпаренията е много вредно !!!
Последно редактирано от welderargon; 13-03-12, 00:20.https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
-
При заваряване на месинг се внимава много за звука който се получава.
В момента в който се чуе характерното пращене веднага трябва да добавиш материал, защото в следващия много кратък момент вече цинка изгаря и става мацаница.
Просто е въпрос на тренировка и опит. Не се заблуждавай обаче, че като завариш месинга ше можеш да гарантираш нещо по този заваръчен шев (хидравлична плъност, якост и др.) В месинга обикновено се сипва какъв ли не отпадък и се лее. Така че подхождай внимателно.
Добавъчния материал е месингов тел, бронзов тел или очукани електроди за заваряване на мед.
Вдишването на парите от месинга при заваряване и леене предизвикват "леярска треска". Това са кристалчета цинк които са се образували директно в дробовете (алвеолите) и разраняват (дразнят) повърхността им. Така че внимателно! Гледай поне пушека да не идва директно в тебе (маската да не ти се опушва).
Коментар
-
Благодаря за съветите колеги новобранец съм относно виг заваряването но имам голямо желание да се науча и всичката литература която сте качвали за заваряването до сега съм я свалил и препрочитам с черното ядове нямам ама пустия му месинг с мои приятели през свободното време правим и леем малки пластики от месинг и без хубава маска за дишане е ужасна смрад и от опит знам че ако изтървеш момента когато материалът е готов за леене и прегориш цинка всичко става за боклук именно това се получава докато заварявам явно иска доста опити.Благодаря ви отново!
Коментар
-
Четох в чуждите форуми, че успешно заваряват месинг на прав ток с аргон като използват силициев бронзов добавъчен материал, а на променлив със алуминиево бронзов, но дали се продават тук.Инвертора който имам е kitin 170 la и не може да работи на променлив ток, а в упътването му на български език има много оскъдна информация при виг режим, има функция пулс от 0 до 500 херца но никакво обяснение как се използва пише, че има и дистанционно управление което един господ знае дали го има наистина, докато в оригиналната чешка инструкция с която го купих има много подробни обяснения на няколко езика от които малко знам английски но не технически.
Коментар
-
Ако искаш да запълваш дупчиците и дефектите получили се след леенето по добре си ползвай оксижена ,използването на ВИГ създава доста проблеми особено при лети детайли ,най добре и лесно става със сребърен припой но както писах по горе с него се променя цвета на детайла в заварената зона .... използването бронзов добавъчен материал не променя цвета но с него ВИГ заваряването е трудно !
Щом имаш Пулс на kitin -а използвай го вероятно ще ти е по лесно обикновено се ползва дълъг пулс с телоподаване "капка по капка".https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар
-
Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнениеАко искаш да запълваш дупчиците и дефектите получили се след леенето по добре си ползвай оксижена ,използването на ВИГ създава доста проблеми особено при лети детайли ,най добре и лесно става със сребърен припой но както писах по горе с него се променя цвета на детайла в заварената зона .... използването бронзов добавъчен материал не променя цвета но с него ВИГ заваряването е трудно !
Щом имаш Пулс на kitin -а използвай го вероятно ще ти е по лесно обикновено се ползва дълъг пулс с телоподаване "капка по капка".
Коментар
-
Ако без пулс - държиш електрода далече - така той само нагрява, без да топи и пали месинга. Доближаваш го на тласъци, като заедно с това добавяш на капки. По време на добавянето на капката доблизаваш, и се получава едно "фссст", при което месинга се пали за малко, но само колкото да умокри материала от капката върху основния. Веднага дръпваш електрода, и капката се разлива (е, силно казано) и застива. И така на бързи (до колкото ти е възможно) пресекулки.
Ако с пулс - нагласяваш базовия ток такъв че да не пали материала и пулсовия такъв че да е достатъчен за да разтопи. После по горната процедура, но тук избягваш приближаването и отдръпването на електрода, заради пулса на машината.
Аз само съм опитвал. Не съм никакъв спец. Ама се свиква де. Щом на втория-третия опит направих нещо като заварка.Ама показващият ми си заваряваше съвсем добре.
...обаче, голяма смрад и голяма свинщина. Само на проветриво (най-добре открито) място или с дихателен апарат. В закрито помещение след 2 минути заварка вътре става лисичарник.
ПП: Това с алуминия може и да става, но имаш още едно нещо, с което да се съобразяваш (окисляването на алуминия), и ми се струва че не ще да е по-лесно. Отделно дето ти трябва променливотокова машина. С месингова добавка добре се заварява неръждавейка, между другото, стига да не изпуснеш ваната да се запали. Тогава прави дупки в недъждавейката.Има един тъъъъничък момент, в който месинга е течен, но не гори.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Докато му свикнеш е така. Просто приеми факта че за да се разлее, трябва за момент да го подпалиш, със все основния материал. Един вид заварката издава звук "фсст-фсст-фсст", на пресекулки като ходиш по шева. След като капката вече е върху основния материал трябва да доближиш електрода за много кратък момент, и ще се разлее. Ако електрода вече е толкова близо, че повече не можеш да го доближиш, вдигни малко тока и го дръж по-далече. Идеята е като доближиш да изфъска, а като е далече, само да нагрява, но не достатъчно за да топи и гори.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Импулсното което имам е май по добре без него, започвам заварка и след малко угасва и аз се шашкам, аргона ли свърши вчера я заредих, монометъра показва налягане е мамка му я без него от импулс и много бира само инфаркти и май без импулс китина се държи по добре но не и аз без бира
Коментар
-
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар