Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Запояване на поцинкована ламарина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Запояване на поцинкована ламарина

Здравейте,
    Днеска ми се наложи да запълня няколко дупки на подцинкована ламарина. Имам голям поялник, припой и флюс за почистване.
    На флюса пише че е подходящ за мед, медни сплави, желязо и цинк. С недо много лесно съм си запоявал кабели и други неща които са ми се налагали, но с цинк не съм имал срещане. Мислех си че всичко ще е лесно, но около калая, където е попаднал флюса и е било нагрято, цинковото покрите пада.
    Минах ламарината около калайдисаното с грунд.
    Има ли начин да се маже с нещо друго преди да се запоява и да не сваля цинковото покритие?
    Казва ли са ми по опитни че когато се ползва солна киселина се измива с вода и тогава се започва с припоя.С този флюс пробвах да измивам преди нагряването, но всичко е толкова трагично все едно не съм ползвал нище и си става калая на топчета.

От: Запояване на подцинкована ламарина

Улуците могат и да се запояват, а те са поцинковани. Пробвай с нишадър като флюс.
    Солната киселина се гаси с цинк преди да се прилага, така,че поцинкованата ламарина с тази киселина би трябвало да стане.
    АИГ-Заваряване ООД
    Заваръчни апарати "DEL"
    http://www.aigwelding.com
    0889 522 036

Коментар

Ясно ми е че с гасена солна киселина става. Проблем е че не се продава и не може да се намери. От нишадъра който имам не съм особенно очарован. Този флюс който имам е вълшебен. Една капка прави чудеса. Просто разказва играта на цинка. Утре ще пробвам да намокря припоя и да го разтапям. Ще видя какав е ефекта. Когато е студена ламарината не и влияе, но нагрее ли се, Където има от него се отлюпва и изгаря.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
        Ясно ми е че с гасена солна киселина става. Проблем е че не се продава и не може да се намери. От нишадъра който имам не съм особенно очарован. Този флюс който имам е вълшебен. Една капка прави чудеса. Просто разказва играта на цинка. Утре ще пробвам да намокря припоя и да го разтапям. Ще видя какав е ефекта. Когато е студена ламарината не и влияе, но нагрее ли се, Където има от него се отлюпва и изгаря.
        Ако си от София , в Дъвеница , бул. "Климент Охридски" , срещу складовете на "Ташев -Галвинг" за строителни материали има фирма за химикали . Там продават киселини и основи ,и в шишенца по 100мл. - гасена солна киселина - готова за работа.

Коментар

Масово използваните флюсове май са фосфорна киселина. Не знам как си действат с цинка(Ясен да каже), но циганите като започват улуците ползват "угасена киселина". Т е. цинков хлорид. Това което се получава когато солната киселина реагира с цинка. Т, нар. "гасене" на киселината. Та пробвай със солна киселина(има я в магазините за химически реактиви), "угаси" я, може и да стане работата.

И махни това Д в заглавието. Пише се поцинкована, никакво Д няма там.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

най добре с негасена киселена със самото нанасяне тя се гаси подцинкована ламарина най лесно се запоява

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Пише се поцинкована, никакво Д няма там.
              Е като няма Д как различаваш подцинкованата от надцинкованата?

С ортофосфорна киселина не става ли запояването?
              А ако не е проблем що не го навариш, май е по-лесно?
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Влез във някой магазин за домашни потреби,и си вземи кислол(разредена на някакъв процент солна к-на),нанеси с малка четка директно върху ламарината,след реакцията запоявай спокойно,ползвай на проветриво место.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                  Както различаваш подбългарен от надбългарен

Опитай с ръждопреобразувател, оставя малко нагар но работи.
                  О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Много съвети, много акъли То ако поцинкованата ламарина е трудно да се запоява, братята олукаджии щяха да умрат от глад/преди да излезе на мода силикона/. По принцип се използва гасена солна. Ортофосворната е за неръждавейка, нишадъра е за сребърен припой. За флюсовете не мога да кажа, щот не се знае какво има в тях. Но в крайна сметка е въпрос на проба. И се мие с вода след като е направена спойката защото останалата киселина "изяжда " цинка и ламарина ръждясва и се пробива.
                    Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                    0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      Ми едната е под другата просто...

Майтап: Гугъл хром подчертава неправилно написаните думи(според него). Надцинкована е подчертана с червено. Вярно ебаси и думата. НО! "поДцинкована " не е отбелязана като грешна.
                      Ебаси и речника...
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

От: Запояване на поцинкована ламарина

Моя е грешката в изписването на думата.
                        Благодаря ви за съветите. От Русе съм и във всеки магазин където на времето се продаваше солна киселина сега ми казват че няма. Имам един познат които се занимава с изделия от ламарина чрез запояване и той ми каза че с гасена солна киселина няма проблем, но и той нямал и не се намирала в града никаде. Флюса е много хубав, но разяжда цинка и около споиката остава без покритие. По-точно където е минал флюса и е нагрято. Спойките също стават лесно. Притеснява ме че след време ще изние от там ръждата и ще се пробие. Минах го с грунд отгоре.
                        Днеска пробвах да капвам върху калаената пръчка и се получава малко по добре без да се оголва много от цинка.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Йорданов Преглед на мнение
                          ...защото останалата киселина "изяжда " цинка и ламарина ръждясва и се пробива.
                          Вярно много съвети и акъли За да не яде "останалата" киселина цинка, се ползва нишадър, който пак киселина прави, но само на върха на поялника. А ако обясниш как пък "угасената" солна киселина, т.е. разтвор на цинков хлорид ще изяде цинка си готов за нобелова по химия

П.С. За твърди припои като сребърен, се ползва боракс - няма нищо общо с нишадъра.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                            Както различаваш подбългарен от надбългарен

Опитай с ръждопреобразувател, оставя малко нагар но работи.
                            Ръждопреобразувателя е фосфорна киселина + изопропилов алкохол + евентуално някакви дребни примеси. Чиста фосфорна киселина също става, хем като я нагрееш се и желира. И не е само за неръждавейка. Става идеално и за черно. Всъщност става за почти всичко, дето иска кисел флюс.

Нишадъра при нагряване отделя солна киселина. И той би трябвало да става.

А поцинкована ламарина се и заварява с телоподаващо с алуминий. Лично не съм опитвал, обаче.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              А поцинкована ламарина се и заварява с телоподаващо с алуминий. Лично не съм опитвал, обаче.
                              Аз съм заварявал с най-обикновено за черно. Държи си.
                              СЯ цинка изгаря де и боли главата
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X